Dalarö runt


PROMENAD - En pittoresk gammal semesterort som måste upplevas. Utöver centrala Dalarö, från torget ner till hamnen, går turen runt till småbåtshamnen och kanalen.

  • Till start: 29,5 Km 
  • Längd: 3,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Dalarö 
  • Avgift: Nej 


Dalarö runt
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Dalarö hotell Bellevue

Det här hotellet är mest ett konferenshotell men det är en imponerande byggnad. Och kika gärna in i lokalerna. Speciellt Bernadotterummet. Från terrassen har man en bra utsikt över fjärden.

Lotsberget

På Lotsberget har man 270 graders synfält ut mot havet och Ornö. Ledstången över berget kommer väl till pass för det sluttar rätt bra. En tvåsidig bänk står stadigt på klippan och här kan man sitta ned en bra stund innan man vandrar vidare.

Tulluppassningshuset

Här vare här vare våfflor. i det fd tulluppassningshuset bedrivs det kaféverksamhet med specialitet våfflor. Gräddas framför nosen på dig.

Stängt tills vidare.

Anders Franzéns sjöbod

Anders Franzén är ju känd för att han var den som lokaliserade regalskeppet Vasa. Han var stockholmare men tillbringade sin barndoms somrar här. Då var det inte så konstigt att han valde Dalarö som sin bas för sin marina forskning. Stugan är en fd saltbod som han köpte upp på 50-talet som förråd men som efter ombyggnad kunde användas att både bo och forska i.
 
Franzén kom nämligen på den briljanta idén att det var lönt att leta efter skeppsvrak i Östersjön eftersom avsaknad av skeppsmask gjorde att de troligtvis skulle vara väl bevarade. Något som Vasa också visade sig vara när det hittades av honom.
 
Det lilla trånga museet på 19 kvm är snabbt avverkat om det är öppet och utanför står en dykarklocka som är en kopia byggd efter gamla 1600-talsritningar.  Franzén skänkte boden 1988 och 1990 stod öppnat för allmänheten och blev byggnadsminne 2011.

Läs mera

Tullhuset Dalarö

Tullhuset i Dalarö byggdes på uppdrag av Gustaf III 1788. Huset är sedan länge byggnadsminne och här inrymdes tidigare tullmuseet men idag är Dalarö Skärgårdsmuseum och Dalarö turistbyrå inrymt här. Museet är öppet när turistbyrån är det och ibland har man specialutställningar så kika gärna förbi.

På nedre botten - med utgång mot sjösidan - finns Saltskutans Butik & Café, som har öppet tisdag - söndag året runt. Där serveras även dagens lunch.  I butiken finns historiska repliker från bronsåldern och fram till 1700-talet och diverse hantverk samt ett galleri.

Öppettider:
Varje dag Juni - Augusti 9-17 (övriga året 10-16)

Tullhuset, Odinsvägen 6A, Dalarö

Läs mera

Länkar

Utsiktsplats ovanför Dalarö strandväg

Här kan man ta igen sig när man tagit sig upp för det rätt mastiga trappan från Dalarö strandväg. Utsikten är mäktig. Här kan man välja att gå tillbaka mot centrala Dalarö eller fortsätta mot Askfatshamnen och kanalen.

Askfatshamnen

Här är det ofta aktivitet på sommarhalvåret. Kitesurfare gillar det angränsande Schweizerbadet och kan beskådas från hamnpiren.  Understimulerade barn och vuxna utmanar med fördel varandra på den fina minigolfbanan här i Askfatshamnen, som öppnar vid lunchtid.

Dalarö kanal

Dalarö kanal är ca 800 m lång som förbinder Vadviken med Askfatshamnen. På vikingatiden fanns här en segelled som på 1200-talet var inprickad på danske kung Waldemar Seirs segelbeskrivning längs svenska kusten. Landhöjningen gjorde dock att Dalarö blev en halvö tills kanalen byggdes 1939.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalarö - lilla promenaden.
En liten promenad som givetvis får med det man måste ha sett när man besökt Dalarö. Utsiktsplatser, historiska byggnader, fik , restauranger och sjöliv.
OrtDalarö
Dalarö - en sommarpärla.
Vi har försökt ta med det man bör ha sett när man besökt Dalarö. Utsiktsplatser, historiska byggnader, fik och restauranger samt ett pulserande sjöliv.  ...
OrtDalarö
Dalarö hamncafé och grill
Det populära caféet är lika mycket en restaurang. Här sitter man vindskyddad med en utsikt över folklivet i hamnen. Sen är det bara att vandra Dalarö runt.
OrtDalarö
Schweizerbadet
Väldigt långgrunt, man får vada ut cirka hundra meter innan det händer nåt. Det finns tre olika badplatser, två små och en lite större. På sommaren kan det vara smockat, speciellt på den större platsen.  Här är det vid rätt vindar också populärt för vindsurfing så se upp...
OrtDalarö
Ornö runt med vägfärja.
Från Dalarö är det betalfärja, t/r 100 kr för bil och förare och 50 för passagerare, till Södra skärgårdens största ö. Gårdsfika, gå på museum, titta ner i ett gruvhål, uppleva båtlivet vid Kyrkviken från krogen eller Gittans grill.
OrtOrnö
Gålö havsbad och Havtornsudd
Vid Stockholms läns längsta sandstrand och mitt i ett naturreservat ligger det mycket populära Gålö havsbad. Här får du bestämma vad som passar dig bäst, klippbad eller sandstrand. Fiskenörd? Du kan fiska strömming och öring från klipporna eller en av hyrbåtarna. ...
OrtGålö