Från Smedslätten runt Ålstensskogen


  • Till start: 5,2 Km 
  • Längd: 3,8 km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromma 
  • Avgift: Nej 
Från Smedslätten runt Ålstensskogen
Stor karta

Från Äppelviken och Smedslätten går turen via Ålstensskogen till Ålsten. Grillplatser, bad och skön natur kryddat med härlig sjöutsikt. Startar man från Alvik så fortsätter man utan att passera Äppelviken.

Sevärdhet 1 av 5

Smedslättens gård

Gården, som också kallas den Sunnerdahlska, ligger insprängd i Smedslättens radhusbebyggelse. En gång var den här 1700-talsgården omgärdad av ett högt järnstaket och förutom huvudbyggnaden fanns en handelsträdgård med tillhörande trädgårdsmästarbostad. Huset renoverades i samband med att de då mycket omtvistade radhusen byggdes i början på 60-talet.

Grillplats med utsikt

Det är svårt att tänka sig ett trevligare ställe att grilla på. Den fina utsikten mot Mälaren gör de flesta krogar avundsjuka men här slipper du ge dricks.

Solviksbadet

Stockholms allra första ordnade friluftsbad. Redan 1925 såg man till att stadsborna fick en skön sandstrand att bre ut filtarna på. Vattenkvalitén försämrades tyvärr stadigt och mellan 1950-80 fick badgästerna istället dyka ned i en bassäng fylld med kranvatten. Idag är Mälaren badbar nästan överallt.

Ålstensängen

Holger Blom, stadsträdgårdsmästare i Stockholm från 30- till 70-talet ligger bakom den vackra grönskan. Genomkorsas av en härlig, lättpromenerad gångväg med fantastiska vyer över Mälaren.

Ålstensgatan

Längst upp i den långa backen ligger kungabarnens skola – Ålstenskolan. Inte mycket finns kvar av det ursprungliga affärslivet, men fiskaffären ligger där den alltid har legat. Funkishusen, 94 radhus i 12 längor byggdes 1932-33. I ett av de här ”Folkhemmen” bodde statsminister Per-Albin Hansson och det var först sen han flyttat hit som de blev populära. Numera räknas de bland landets dyraste radhus. Gatan är kantad av en päronträdsallé och längst ned ligger Ålstensängen med en vidunderlig utsikt över Mälarhöjden.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...