Från Smedslätten runt Ålstensskogen


Från Äppelviken och Smedslätten går turen via Ålstensskogen till Ålsten. Grillplatser, bad och skön natur kryddat med härlig sjöutsikt. Startar man från Alvik så fortsätter man utan att passera Äppelviken.

  • Till start: 5,2 Km 
  • Längd: 3,8 km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromma 
  • Avgift: Nej 


Från Smedslätten runt Ålstensskogen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Smedslättens gård

Gården, som också kallas den Sunnerdahlska, ligger insprängd i Smedslättens radhusbebyggelse. En gång var den här 1700-talsgården omgärdad av ett högt järnstaket och förutom huvudbyggnaden fanns en handelsträdgård med tillhörande trädgårdsmästarbostad. Huset renoverades i samband med att de då mycket omtvistade radhusen byggdes i början på 60-talet.

Grillplats med utsikt

Det är svårt att tänka sig ett trevligare ställe att grilla på. Den fina utsikten mot Mälaren gör de flesta krogar avundsjuka men här slipper du ge dricks.

Solviksbadet

Stockholms allra första ordnade friluftsbad. Redan 1925 såg man till att stadsborna fick en skön sandstrand att bre ut filtarna på. Vattenkvalitén försämrades tyvärr stadigt och mellan 1950-80 fick badgästerna istället dyka ned i en bassäng fylld med kranvatten. Idag är Mälaren badbar nästan överallt.

Ålstensängen

Holger Blom, stadsträdgårdsmästare i Stockholm från 30- till 70-talet ligger bakom den vackra grönskan. Genomkorsas av en härlig, lättpromenerad gångväg med fantastiska vyer över Mälaren.

Ålstensgatan

Längst upp i den långa backen ligger kungabarnens skola – Ålstenskolan. Inte mycket finns kvar av det ursprungliga affärslivet, men fiskaffären ligger där den alltid har legat. Funkishusen, 94 radhus i 12 längor byggdes 1932-33. I ett av de här ”Folkhemmen” bodde statsminister Per-Albin Hansson och det var först sen han flyttat hit som de blev populära. Numera räknas de bland landets dyraste radhus. Gatan är kantad av en päronträdsallé och längst ned ligger Ålstensängen med en vidunderlig utsikt över Mälarhöjden.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Park konditori
Vid Alléparkens hållplats på Nockebybanan ligger detta genommysiga konditori. Man bakar sitt eget bröd och allt känns äkta rakt igenom.
OrtBromma
Alvik till Äppelviken
Med start vid tunnelbanan i Alvik följer en av de populäraste strandpromenaderna. Plana träspångar blandas med kuperade grusvägar och någon bergsstig.
OrtBromma
Stora Essingen
PROMENAD. Den större av Essingeöarna bjuder på gång runt ön längs vattnet men avstickare inåt land finns också. Bäst är träspångar med utsikt mot Bromma och Gröndal. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStora Essingen
Stora Essingen ev skapa tripp finns som promenad
En kraftigt kuperad ö i Mälaren intill Lilla Essingen. Man tar sig raskt runt den vackra ön som tidvis går på spångar vid klippan. Flera fina parker och rastställen. Perfekt miljöombyte.
OrtStockholm
Solviksbadet
Ett riktigt hurtbad med motionsslingor runt om, fast känn dig inte dum om du ligger på rygg och njuter av solen hel dag, det är ju det en strand är till för. Det finns en kiosk med allt man önskar sig, det finns sandstrand, det är perfekt för dykare och det finns till och med...
OrtBromma
Solstugan - restaurang med terrass och livemusik
100-årsjubilerande Solstugan är ett populärt stopp för vandrare runt Kungsholmen eller bara runt fina Fredhäll. 
OrtKungsholmen