En vacker väg som kan avnjutas från bilen men vill man stanna till så passeras heliga Birgittas Finsta, vackra Penningby slott och det pittoreska lotssamhället Furusund.
- Till start: 48,1 Km
- Stopp: 5
- Ort: Norrtälje
- Avgift: Nej
Växplats Nybyn
Ekologiskt, kravmärkt och rättvisemärkt - det är ledorden för mycket på Växplats Nybyn. Här växer allt från blommor och örter till kryddor och grönsaker. I caféet finns det kaffe, té och bakverk som du kan njuta av med gott samvete. Om vädret tillåter kan du inta din fika ute i trädgården, om inte sitter du lika bekvämt inne i växthuset bland vackra och väldoftande blommor och örter.
På hösten finns det självblock av eterneller och snittblommor. Det finns även en butik som säljer produkter från små företagare. Här finns bland annat rättvisemärkt choklad, frotté i ekologisk bomull, ansiktskräm, marmelad med mera. I många fall går pengarna till bra ändamål.
Finsta
Det är lite delade meningar var heliga Birgitta egentligen är född. Enligt traditionen har det varit Finsta som varit födelseorten men på senare år gör Upplands Väsby anspråk på att det är Fresta som de medeltida texterna avser som hennes födelseort. Hursomhelst finns det ett minnesmärke vid närliggande Skederids kyrka, en staty samt en uppbyggd bönegrotta i Finsta.
I alla händelser är dessa minnesmärken för en av Sveriges allra mest kända personer med en egen orden och nuförtiden en av Europas tre kvinnliga skyddshelgon.
Birgittas bönegrotta är ett prång mellan några stora flyttblock. Här finns ett kors som är uppsatt av Birgittasystrarna och utanför en Birgittabyst.
Enligt traditionen så förknippas grottan med de uppenbarelser som Birgitta fick som barn. Hon såg jungfru Maria samt hur Kristus pinades och dog på korset.
Österlisa
En av de små samhällen man passerar längs den snirkliga väg
Penningby slott
Slottet som visas för besökare under sommartid har funnits sedan 1400-talets slut vid Väsbysjön, men hade på den tiden en direkt förbindelse med havet genom Penningbyån och slottet var en viktig del i försvaret av inlandet. För att klara en belägring hade man en egen vattenkälla inom slottets murar. Idag har landhöjningen gjort ån och sjön mindre och grundare.
En stor eldsvåda skadade slottet i slutet på 1800-talet och reparationer pågår fortfarande. Slottet fick sina mäktiga rundtorn av Lars Turesson Tre Rosor, som dog på slottet 1540.
Furusund
Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.
Sevärdheter.
Många fina hus från förra sekelskiftet finns med snickarglädje och fina namn. Ett av de finare, det långa gula huset som ligger nere vid gästhamnen, heter Bellevue. Kvarnen är inte bara vacker att beskåda utan man bör gärna gå upp dit för utsikten. Furusunds värdshus som är det gamla tullhuset har restaurang både ute och inne.
Både August Strindberg och Astrid Lindgren har bott i Furusund och Astrids blygsamma hus ligger på vägen strax efter Värdshuset.
Här finns den enda fungerande optiska telegrafen med vilken man kunde skicka meddelanden på några minuter som annvrs skulle ta dagar med bud. Köpmanholm är ett mysigt samhälle på andra sidan sundet tar man sig även lätt gående eller med bil med vägfärjan c:a var 30:e minut. Här finns bland annat en bronsålderslabyrint.
Äta:
Sommartid är restaurangen öppen på Värdshuset och i gästhamnen finns även enkel restaurang och kafé. Övrig tid är det korvkiosken vid färjeläget eller enklare mat från bensinmacken som erbjuds så medtag picknick.
Trippa har en promenad i Furusund: Furusund