Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.


En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet till Mälaren (bygga Stockholm) efter härjningen av Sigtuna på 1187. Uppsala är svenska kyrkans maktcentra och har länge varit en dominerande universitetstad.

  • Till start: 37,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Sigtuna

Kultur och historia är ledorden för denna gamla stad. Om du är intresserad av att se var Sverige en gång började, har du här en idyll som är väl värd ett besök.

Belägen vid Mälaren har denna ort varit bebodd sedan runt år 980. Det var Erik Segersäll som grundade den och sedan bodde vår första svenska kung här, Olof Skötkonung. Med sin långa historia är detta en av de första städerna i vårt rike. 1187 brändes staden ner och fortfarande vet man inte vem som låg bakom attentatet. Det var inte heller sista gånger staden stod i lågor.

Det finns mycket spännande att utforska i denna stad - arkitektur, kyrkor, ruiner, runstenar med mera. För den intresserade finns det ett flertal guidade turer att ta i stadens historia. Sigtuna museum ståtar med tusenåriga skelett, men också tillfälliga utställningar. När du ändå är här kan vi rekommendera dig att strosa längs med Sveriges första gågata. Det finns flera trevliga fik att stanna till på under vägen, passa på att smaka en Sigtunamunk! Sommartid luktar det förföriskt från våffel- och korvstånden vid strandpromenaden så se till att ta med kontanter.

Vi har skapat en stadspromenad som går förbi det väsentligaste. Sigtuna stadspromenad.

Läs mera

Krusenbergs herrgård

Med ett fantastiskt läge vid Mälaren ligger denna herrgård med anor från 1600-talet. Är det sommarvarmt i vattnet så finns en badbrygga för den som känner. Idag är herrgården en konferensanläggning som har en restaurang öppen för allmänheten.

Länkar

Hågahögen - Kung Björns hög

Hågahögen är en spännande historisk plats att besöka. Högen, ca 50 meter i diameter och 7 meter hög, är en stormansgrav från Bronsåldern och runt 3000 år gammal. De funna gravgåvorna är bland de förnämsta från nordisk bronsålder. Hågahögen kallas i folkmun för Kung Björns hög efter en mytomspunnen sveakung som sades ha haft levt och haft sin gård i Håga på Vikingatiden. Han sägs ligga begravd i högen.

Söder om Hågahögen ligger ett mindre gravfält med runda stensättningar och högar, i närheten finns även lämningar efter två kulthus från samma tid. Hit kan du ta med dig en picknickkorg och slå dig ner på berghällarna i den blomsterrika hagen. Tittar du närmare på hällarna ser du repor som inlandsisen gjort för länge sedan.
 

Läs mera

Uppsala

Kungligheter och världens kanske främste botaniker ligger begravda i Uppsala. Utöver historiska pusselbitar bjuder lärdomsstaden på otroligt vackra grönområden och många cyklister. Uppsala är cykelstaden nummer ett. Ha det i åtanke och se dig för lite extra när du strosar omkring på gatorna.
 
Universitetsstaden Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och hit tar du dig snabbast med pendeltåg från Stockholms central. En promenad längs med Fyrisån som rinner genom staden var inte bara något Pelle Svanslös uppskattade, utan är än idag ett vanligt helgnöje. I detta vatten åker studenter i hemmabyggda flottar på sista april varje år – den omtalade så kallade forsränningen.

Nordens största kyrka, Uppsala domkyrka, är svår att missa. Här ligger både Gustav Vasa och Carl von Linné begravda och hit är väntelistan för giftassugna lååång. Följ med högst upp till Skattkammaren i kyrkans norra torn. Där finns ett museum som visar textilsamlingar av världsklass.
 
Blomsterkungen Linnés botaniska trädgård från 1700-talet finns rekonstruerad i staden, ett populärt besöksmål med ett mysigt fik i närheten. Har du inte fått nog av historiska sevärdheter kan du besöka Uppsala slott. Gå på en visning och spana in den imponerande rikssalen och de mörka fängelsehålorna. Ett stenkast från slottet hittar du Botaniska trädgården. Slå dig ner, koppla av och plocka fram picknickkorgen. Njut sedan av blomsterprakt i regnbågens alla färger.

Trippa har en promenad i Uppsala: Uppsala - en kunglig promenad.
 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t
OrtSigtuna
Sigtuna stadspromenad
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.
OrtSigtuna
Tant Bruns kaffestuga
Sigtunas mest berömda kafé och traditionellt så det förslår. Här blir man serverad ute i trädgården eller i 1600-tals stugan av "tanter" i bruna klänningar. En upplevelse.
OrtSigtuna
Våfflan
Är både ett café och en hamnkrog på ångbåtsbryggan i Sigtuna. Är det ruggigt ute går grillen varm och renfällar täcker upp golvet för extra mysfaktor. På sommaren flyttar man ut på bryggan.
OrtSigtuna
Venngarns slott.
Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla...
OrtSigtuna