Sigtuna stadspromenad


  • Till start: 37,1 Km 
  • Längd: 1,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Ja 
Sigtuna stadspromenad
Stor karta

Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.

Sevärdhet 1 av 7

Mariakyrkan i Sigtuna

Den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk. I mitten på 1230-talet påbörjades byggandet av kyrkan. Den stod sedan klar 1247. Nu har kyrkan genomgått mindre ombyggnationer så som predikstolen och de medeltida kalkmålningarna.

Strandpromenaden och soldäcket.

En rätt nyligen uppfört soldäck som ger ännu ett skäl att gå den fina strandpromenaden i Sigtuna. Blir det för varmt så är det bara att ta badstegen rätt i.

Sigtuna stadshotell

Välkommen till Sveriges minsta femstjärniga hotell! Hotellet beskrivs ofta som en juvel liggandes i Sveriges äldsta stad. Utanför breder Sigtunaviken ut sig, en fröjd för ögat. Rummen är skandinaviskt designade och likaså möteslokaler och matsalar, bar och lounge. Hotellet är mån om att erbjuda en smakfull upplevelse, både på tallriken och på rummen.

1909 slog de upp portarna och det blev en dyr historia, det skulle kostat 50 000 kronor att bygga det men notan landade på 93 000. En rolig anekdot är att när Kung Gustav V var på besök råkade en man spilla mjölk på konungen från balkongen till det rum han bodde på. Kungen erbjöds givetvis en härlig måltid helt gratis, balkongen togs bort och idag heter rummet Gustav V.


Adress: Stora Nygatan 3,  Sigtuna
Tel: 08 592 501 00

Läs mera

Länkar

Sigtuna museum

Mitt i Sigtuna ligger Sigtuna museum. Där finns utställningen "Kungen, Kristus och Sigtuna" att beskåda året runt. Utställningen berättar om Sigtunas utveckling från grundandet vid slutet av 900-talet fram till medeltidens slut. Här visas de senaste fynden - guldringar, myntprover, runristningar och exklusiva ting från Ryssland och Bysans.

På museet visas även tillfälliga utställningar.
Fri entré på vinterhalvåret, se hemsida.

Tant Bruns kaffestuga

Den lilla charmiga stugan som fått omnämning i Sveriges Bästa Konditorier och Kafeér är verkligen värt ett besök.  Stugan som är från 1600-talet är Sigtunas äldsta trähus och har gammaldags gemytlig inredning. Fikar man inte i de gamla byggnaderna så har men ett jättehärligt trädgårdskafé.

Man serverar hembakt bröd och annat smarrigt och här faller man inte för nya trender som kommer och går som muffins t ex. Här är det givetvis bordsservering på klassiskt vis och man serveras av de brunklädda "tanterna" i åldrar från 20-år och uppåt.

Övrig tid:
Vardagar 10-17
Lördag-söndag 10-18

Laurentti Gränd 3, Sigtuna
08 592 509 34

Läs mera

Länkar

Drakegårdens trädgård.

I en trästad som Sigtuna har många hus och gårdar brunnit ner genom åren. Under fattiga perioder var det svårt för hus- och tomtägare att återuppbygga staden. Tomter slogs samman och de mer välbärgade borgarna och hantverkarna byggde större hus och trädgårdar.
 
Idag är Drakegårdens trädgård den enda i stadskärnan som omfattar ett helt kvarter och som ger en bild av den trädgårdsstad som började ta form under senmedeltid. Under familjen Drakes tid kring sekelskiftet 1900 frodades fruktträd och bärbuskar, grönsaker och blommor i trädgården. Barnbarnen tyckte att trädgården var som ett paradis.
 
Paradis eller inte, idag är trädgården en allmän park. Här kan ni äta matsäck, köpa en kopp kaffe i Drakegården eller bara njuta en stund

Läs mera

Sigtuna Rådhus

Ligger vid stora torget i Sigtuna och är Sveriges minsta bevarade rådhus. Det byggdes redan 1744. Idag är det museum och vigsellokal där över 200 par säger ja tillvarandra varje år.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...