Sigtuna - Sveriges äldsta stad.


Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.

Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t

  • Till start: 37,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Ja 


Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Sigtuna

Kultur och historia är ledorden för denna gamla stad. Om du är intresserad av att se var Sverige en gång började, har du här en idyll som är väl värd ett besök.

Belägen vid Mälaren har denna ort varit bebodd sedan runt år 980. Det var Erik Segersäll som grundade den och sedan bodde vår första svenska kung här, Olof Skötkonung. Med sin långa historia är detta en av de första städerna i vårt rike. 1187 brändes staden ner och fortfarande vet man inte vem som låg bakom attentatet. Det var inte heller sista gånger staden stod i lågor.

Det finns mycket spännande att utforska i denna stad - arkitektur, kyrkor, ruiner, runstenar med mera. För den intresserade finns det ett flertal guidade turer att ta i stadens historia. Sigtuna museum ståtar med tusenåriga skelett, men också tillfälliga utställningar. När du ändå är här kan vi rekommendera dig att strosa längs med Sveriges första gågata. Det finns flera trevliga fik att stanna till på under vägen, passa på att smaka en Sigtunamunk! Sommartid luktar det förföriskt från våffel- och korvstånden vid strandpromenaden så se till att ta med kontanter.

Vi har skapat en stadspromenad som går förbi det väsentligaste. Sigtuna stadspromenad.

Läs mera

Mariakyrkan i Sigtuna

Den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk. I mitten på 1230-talet påbörjades byggandet av kyrkan. Den stod sedan klar 1247. Nu har kyrkan genomgått mindre ombyggnationer så som predikstolen och de medeltida kalkmålningarna.

Sigtuna Rådhus

Ligger vid stora torget i Sigtuna och är Sveriges minsta bevarade rådhus. Det byggdes redan 1744. Idag är det museum och vigsellokal där över 200 par säger ja tillvarandra varje år.

Tant Bruns kaffestuga

Den lilla charmiga stugan som fått omnämning i Sveriges Bästa Konditorier och Kafeér är verkligen värt ett besök.  Stugan som är från 1600-talet är Sigtunas äldsta trähus och har gammaldags gemytlig inredning. Fikar man inte i de gamla byggnaderna så har men ett jättehärligt trädgårdskafé.

Man serverar hembakt bröd och annat smarrigt och här faller man inte för nya trender som kommer och går som muffins t ex. Här är det givetvis bordsservering på klassiskt vis och man serveras av de brunklädda "tanterna" i åldrar från 20-år och uppåt.

Övrig tid:
Vardagar 10-17
Lördag-söndag 10-18

Laurentti Gränd 3, Sigtuna
08 592 509 34

Läs mera

Länkar

Sigtuna museum

Mitt i Sigtuna ligger Sigtuna museum. Där finns utställningen "Kungen, Kristus och Sigtuna" att beskåda året runt. Utställningen berättar om Sigtunas utveckling från grundandet vid slutet av 900-talet fram till medeltidens slut. Här visas de senaste fynden - guldringar, myntprover, runristningar och exklusiva ting från Ryssland och Bysans.

På museet visas även tillfälliga utställningar.
Fri entré på vinterhalvåret, se hemsida.

Sigtuna stadshotell

Välkommen till Sveriges minsta femstjärniga hotell! Hotellet beskrivs ofta som en juvel liggandes i Sveriges äldsta stad. Utanför breder Sigtunaviken ut sig, en fröjd för ögat. Rummen är skandinaviskt designade och likaså möteslokaler och matsalar, bar och lounge. Hotellet är mån om att erbjuda en smakfull upplevelse, både på tallriken och på rummen.

1909 slog de upp portarna och det blev en dyr historia, det skulle kostat 50 000 kronor att bygga det men notan landade på 93 000. En rolig anekdot är att när Kung Gustav V var på besök råkade en man spilla mjölk på konungen från balkongen till det rum han bodde på. Kungen erbjöds givetvis en härlig måltid helt gratis, balkongen togs bort och idag heter rummet Gustav V.


Adress: Stora Nygatan 3,  Sigtuna
Tel: 08 592 501 00

Läs mera

Länkar

Strandpromenaden och soldäcket.

En rätt nyligen uppfört soldäck som ger ännu ett skäl att gå den fina strandpromenaden i Sigtuna. Blir det för varmt så är det bara att ta badstegen rätt i.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tant Bruns kaffestuga
Sigtunas mest berömda kafé och traditionellt så det förslår. Här blir man serverad ute i trädgården eller i 1600-tals stugan av "tanter" i bruna klänningar. En upplevelse.
OrtSigtuna
Restaurang 1909 i Sigtuna
Kritikerrosad krog från 1909 med kulinariska smakupplevelser där närproducerat och säsongsbaserat råvaror. Njutbar är även den fantastiska utsikten.
OrtSigtuna
Våfflan
Är både ett café och en hamnkrog på ångbåtsbryggan i Sigtuna. Är det ruggigt ute går grillen varm och renfällar täcker upp golvet för extra mysfaktor. På sommaren flyttar man ut på bryggan.
OrtSigtuna
STF Vandrarhem Sigtuna
På en kulle med utsikt över Mälaren ligger Sigtuna vandrarhem och folkhögskola. Här kan du upptäcka Sigtunas medeltida gränder, bada i Mälaren och utforska skogsstigarna runt knuten. Det är också smidigt att ta en tur till Stockholm eller Uppsala.
OrtSigtuna
Viby by
Strax utanför Sigtuna ligger den gamla torparbyn Viby. Byn är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Viby by lämpar sig bra för picknick.
OrtSigtuna
Venngarns slott.
Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla...
OrtSigtuna