Glasriket


  • Till start: 315,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lessebo 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Sakta men säkert blev glasbruken färre. Här är några utvalda glasbruk med olika inriktning där ett inte är i bruk. Allt förändras med tiden. Sveriges första glasbruk låg i Stockholm och de flesta småländska glasbruken var järnbruk.

Sevärdhet 1 av 5

Pukebergs glasbruk

Pukeberg är ett av Sveriges äldsta och mest välbevarade glasbruk. Sedan 1871 har här tillverkats glas i olika former, från bruksglas, lampglas och bensinpumpsglas till vackert konstglas. Här kan du uppleva hur ett glasbruksområde såg ut vid seklets början.

Idag är anknytningen till design och formgivning starkare än någonsin. Här ligger bl.a. Linnéuniversitetets designutbildning och 2005 flyttade Arkiv för svensk Formgivning in i nyrenoverade lokaler. Kalmar Läns Hemslöjdsförening och hemslöjdskonsulenterna har sitt säte i Pukeberg. Dessutom har flera konstnärer sina ateljéer på området.

Hyttan i Pukeberg ligger i direkt anslutning till butiken och är öppen för besök. Här arbetar mästaren Gunne Brandstedt som både tillverkar sin egen kollektion samt har uppvisning och prova på verksamhet för grupper. I butiken, som ligger i anslutning till hyttan, säljs egna produkter samt produkter från Kalmar Läns Hemslöjd. Här serveras också traditionell hyttsill. Håll även utkik efter övriga evenemang i hyttan!

Adress: Pukebergarnas väg, 38228 Nybro    

Text Visit Småland

Läs mera

Länkar

Nybro glasbruk

På Nybro glasbruk fokuserar man mycket på det målade glaset. Självklart är alla produkter handmålade. Den senaste kollektionen har en skön retrodesign på skålar, vaser och ljuslyktor i olika färger.

Nybro Glasbruk är det enda glasbruket i Glasriket som ligger i stadsmiljö, vid etableringen prioriterades bla närheten till järnvägen.

Nybro erbjuder bruksglas till både vardag och fest, där form, färg och funktion är framträdande egenskaper. Räktrålaren och Sillskutan är två klassiker från Nybro designade av Paul Isling. Trazzel formgiven av Jon Eliason, känd bla från Roomservice, är en annan serie som rönt stor framgång under senare år.

I butiken handlar du Nybroglas till fabrikspriser och här hittar du även andra presentartiklar.

 

Läs mera

Orrefors glasbruk

Orrefors kännetecknas av tidlös design och ett klassiskt formspråk med enkla och klara linjer. Här gör man allt från massiva vaser och skålar i tung kristall till skira vinglas.

Redan tidigt knöt Orrefors till sig konstnärer för att säkra det som idag blivit ett världskänt formspråk. Namn som Simon Gate och Edward Hald har blivit legendariska. Glas av dessa båda herrar samt av Orrefors övriga formgivare finns att beskåda i museet. Glasrikets Skatter Orrefors. 

Självklart finns här även en utställningshall för det moderna glaset. I kristallshopen fyndar du Orreforsglas till fabrikspriser.

På Orrefors Värdshus kan man äta en god lunch och under vissa sommarkvällar serveras även den klassiska hyttsillen här på bruket.

I Orrefors finns världens första Crystal Bar designad av Lena Bergström. Här man kan prova på formgivarnas egna drinkfavoriter serverade i de glas som de själva designat. På området hittar man även butiken Living & Giving där man kan fynda Kosta Bodaglas, Sagaforms kollektion, mm till förmånliga priser. 

Text Visit Småland

Läs mera

Kosta

Kosta - erbjuder någonting för alla

Kosta glasbruk

Kosta glasbruk är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk. Här har ugnarna varit igång sedan 1742. Välkommen in i värmen och beskåda ett genuint svenskt hantverk. Här har du möjlighet att i skenet från ugnarna följa produktionen av Kosta Bodas produkter. Från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning. Här verkar formgivare som Anna Ehrner, Göran Wärff och Kjell Engman i nära samarbete med hantverkarna i hyttan.

Kosta Boda Art Gallery

På bruksområdet hittar du även utställningshallen Kosta Boda Art Gallery där du har möjlighet att beskåda glaskonst i sin rätta miljö i aktuella utställningar. Förundras över konstverk av kända formgivare, som här visas upp och får liv i lampornas sken. Härifrån erbjuds guidade visningar som presenterar glasbruket och besöker hyttan. Under guidningen får du lära dig om glastillverkning och hur det går till att blåsa, slipa och måla glas.

Kosta Glascenter

Konsten att forma den varma massan och hantera den kalla klara glasen är någonting som fortfarande fascinerar och trollbinder alla åldrar. På Kosta glascenter, inne på Kosta bruksområde, kan du testa den oförglömliga upplevelsen att blåsa ditt egna glas. Bli glasblåsare för en stund och testa på arbetet i känn värmen av ugnarna. Kosta Glascenter erbjuder prova-på aktiviteter, kurser och workshops. Någonting för alla, stor som liten.

Här får du prova på glastillverkning tillsammans med kunnig personal och lära dig om hantverket grunder. Kosta Glascenter kan erbjuda dig som kund olika typer av kreativa glasaktiviteter, ta chansen att själv forma det smälta, varma eller dekorera det klara, kalla.

Kosta Boda Art Hotel

Det omtalade glashotellet i Kosta är ett hotell som exploderar i färg, form, njutning och smaker. Låt dig inspireras vare sig du är här för bara ta det lugnt, varva ner och shoppa det bästa inom svenskt glas, inredning eller varumärkeskläder eller ha kreativa företagsmöten. På Kosta Boda Art Hotel bor du i rum designade utav Kosta Bodas egna formgivare. Inget rum är det andra riktigt likt och glasdetaljerna och konstverken är många. Missa inte ett besök på den njutningsfulla SPA-avdelningen där poolen faktiskt visar glaskonst i en undervattens- utställning. Kosta Boda Art Hotel Restaurang - med inredning färgsatt och formgiven av Ulrica Hydman Vallien eller Kjell Engmans fantastiska glasbar med en unik undervattenskänsla

Shopping

Brevid Kosta Art Hotel och Kosta glasbruk finns shopping för alla intressen. Bland det stora utbudet av butiker kan du fynda kända varumärken till förmånliga priser i Kosta Outlet. 20 000 kvm shopping och hundratals välkända varumärken. Du hittar även Kosta Boda bruksbutik, Orrefors Kosta Boda Hem och Iittala Outlet runt hörnet alla med glasprodukter till fabrikspris.

Text Visit Småland

Läs mera

Boda The Glassfactory

The Glass Factory är ett upplevelsesbaserat glasmuseum mitt i Glasriket som öppnade den 18 juni 2011.

År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk samt Åfors glasbruk.

The Glass Factory har Sveriges mest omfattande konstglassamling som består av ca 40.000 föremål från ett 50-tal konstnärer som har arbetat i materialet glas. Därmed är The Glass Factory Sveriges enda renodlade glasmuseum med tillfällig utställningsverksamhet, hot spots, basutställningar, utställningsförmedling för barn och ungdomar samt en utvidgad programverksamhet med föreläsningar, happenings, glasshower, teaterföreställningar och workshops.

Ett kunskapscentrum där det historiska ger perspektiv åt samtiden. En kreativ mötesplats för konstnärer, designers och besökare. The Glass Factory verkar för att främja allas möjlighet till glasupplevelser och utveckla sin skapande förmåga.

Text: Emmaboda kommun.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...