Halmens Hus


Halmslöjd var mycket populärt i Sverige på 1800-talet. De duktiga tjänade som industriarbetare.  Men halmens historia, både rituellt och estetiskt går långt tillbaka och har varit stort i många länder.

  • Till start: 333,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bengtsfors 
  • Avgift: Nej 


Halmens Hus

Halmens Hus i Bengtsfors är Nordens enda specialmuseum om halm. Man har dels en fast utställnin om halmens historia och ekonomiska betydelse för bygden men även tillfälliga utställningar.

Halmen har funnits som material lika länge som människan har brukat jorden. Man har flätat och sytt bruksföremål men det har även använts i rituella sammanhang. När halmslöjden var som mest populär kunde en halmarbetare kunde tjäna lika bra som en industriarbetare.  Det var även  en

Du kan se vår intressanta utställning om halmslöjdens historia och vad den betytt för Dalsland som extra försörjning i de fattiga stugorna.

Man har även en butik där man säljer hemslöjd.  Mycket halmslöjd, men även trä, keramik, textil, näver, glas m.m, främst av lokala hantverkare. Svensk hemslöjd av högsta kvalitet. Man kan även köpa knippen med halm för att pyssla själv.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gammelgårdens Friluftsmuseum
Högt ovanför Bengtsfors ligger Gammelgården där man i sann Skansen-anda samlat in byggnader från hela Dalsland. Här uppe på Majberget har man en underbar utsikt över samhället.
OrtArray
Högsbyns Hällristningar
Dalslands största fornminne med 2 500 figurer fördelade på över 300 hällar. Runt det vackert belägna hällristningsområdet från bronsåldern ledsagas man av informationsskyltar. Utmärkt för picknick.
OrtBengtsfors
Strömmens sluss
Slussen ingår i Dalslands kanal ligger vackert vid sjön Ånimmen och här passar det perfekt att rasta och har man tur kan man få uppleva en slussning av den handdrivna slussen.
OrtArray
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål
Eds MC- och Motormuseum
Ett måste för en motorintresserad nostalgiker. En av Sveriges största motorcykelsamlingar med hela 160 motorcyklar från USA, Europa och Japan.  Även jordbruksmaskiner, båtmotorer och flygplan.
OrtDals-Ed
Håverudsakvedukten
När man insåg att förhållandena omöjliggjorde bygget av en sluss här kom Nils Ericson på den geniala idén med en akvedukt. Denna ihop med korsande landsvägs- och järnvägsbro gör platsen mycket sevärd.
OrtArray