Halmens Hus


Halmslöjd var mycket populärt i Sverige på 1800-talet. De duktiga tjänade som industriarbetare.  Men halmens historia, både rituellt och estetiskt går långt tillbaka och har varit stort i många länder.

  • Till start: 333,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bengtsfors 
  • Avgift: Nej 


Halmens Hus

Halmens Hus i Bengtsfors är Nordens enda specialmuseum om halm. Man har dels en fast utställnin om halmens historia och ekonomiska betydelse för bygden men även tillfälliga utställningar.

Halmen har funnits som material lika länge som människan har brukat jorden. Man har flätat och sytt bruksföremål men det har även använts i rituella sammanhang. När halmslöjden var som mest populär kunde en halmarbetare kunde tjäna lika bra som en industriarbetare.  Det var även  en

Du kan se vår intressanta utställning om halmslöjdens historia och vad den betytt för Dalsland som extra försörjning i de fattiga stugorna.

Man har även en butik där man säljer hemslöjd.  Mycket halmslöjd, men även trä, keramik, textil, näver, glas m.m, främst av lokala hantverkare. Svensk hemslöjd av högsta kvalitet. Man kan även köpa knippen med halm för att pyssla själv.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gammelgårdens Friluftsmuseum
Högt ovanför Bengtsfors ligger Gammelgården där man i sann Skansen-anda samlat in byggnader från hela Dalsland. Här uppe på Majberget har man en underbar utsikt över samhället.
OrtArray
Billingsfors slusstation...
Slusstationen i Billingsfors har två enkelslussar som leder från Bengtsbrohöljen till sjön Laxsjön. De är en del av Dalslands kanal. Intill ligger brukets herrgård med park och friluftsteater.
OrtBengtsfors
Fengersfors bruk Not quite
Ett sprudlande kulturcentrum har flyttat in i de gamla brukslokalerna, som bitvis för tankarna till New Yorks kulturliv eller Christiania. Bra restaurang och fik med genuin känsla.
OrtÅmål
Baljåsens naturreservat
Naturreservatet som fått sitt namn av den högsta toppen i Dalsland. Redan efter en kortare vandring når man första utsiktsplatsen som är praktfull men än bättre vid Baljåsen där rastplats finns.
OrtÅmål
Strömmens sluss
Slussen ingår i Dalslands kanal ligger vackert vid sjön Ånimmen och här passar det perfekt att rasta och har man tur kan man få uppleva en slussning av den handdrivna slussen.
OrtArray
Håverudsakvedukten
När man insåg att förhållandena omöjliggjorde bygget av en sluss här kom Nils Ericson på den geniala idén med en akvedukt. Denna ihop med korsande landsvägs- och järnvägsbro gör platsen mycket sevärd.
OrtArray