En härlig biltur som går från Halmstad och norrut längs kusten. Stränder, utsiktsplatser och naturupplevelser.
- Till start: 432,2 Km
- Stopp: 8
- Ort: Halmstad
- Avgift: Nej
Grötvik
Tjuvahålan
Tylösand
Tylösand är Hallands mest kända badstrand och lockar såväl badande som nöjeslystna. För den golfsugne finns två 18-hålsbanor i närheten och vindsurfing är mycket populärt här.
Den ca 10 km långa stranden ger plats åt alla men under soliga och varma dagar vill man ändå tränga ihop sig för after beach ala Medelhavet vid Hotel Tylösand. Hotellet ägs för övrig av bland andra Halmstads stolthet, Per Gessle.
Stranden och området har sin plats i historien då det donerades av danskarna till Halmstad som tack för insatserna mot svenskarna 1653. Annars har det på platsen varit ett fiskeläge och tillhåll för yrkessmugglare.
När det blev populärt i början av 1900-talet med havsbad började stranden användas. Vägarna hit var dock så dåliga att det vara båt som gällde fram till att vägarna blev bättre. Idag har stranden allt man behöver, inte minst livräddning, för här har man Sveriges enda livräddarutbilning med 80 badvakter och instruktörer som jobbar ideellt på livräddningsstationen.
Frösakullstranden
Om man fortsätter från Tylösand norrut så kommer man till Frösakull
Grönklädda klitter (halländska för sanddyner) och finkornig sand.
Här är det lugnare och mer avslappnat än hos grannen i söder och här kan man hitta sin egen plats och bara ta det lugnt
Vill man så kan man givetvis ta sig bort till det lite vildare After beach vid Tylösand.
Lynga sanddyn Haverdal
600 m promenad från parkeringen. Om man förväntar sig sand hela vägen så är det rikligt med planterade tallar för att sanden inte ska fly omkring.Toppen är öppen sand med majestätisk utsikt.
Även kallat Stora Sandkullen.
Haverdalsstrand
Sommartid är Haverdal ett populärt turistmål med sin 4 km långa sandstrand och naturreservat. I reservatet finns Skandinaviens högsta sanddyn, Lynga som är 37 meter över havet. Här finns många vandringsmöjligheter, särskilt den upp till sanddynen samt till en vacker utsikt på norra uddens spets.
Flygsandfält hade just det problemet att de var obevuxna och förflyttade sig. I mitten av 1800-talet ville man binda sanden genom att plantera träd. Idag har det nästan gått lite för långt och idag är problemet snarast det omvända att de helt börjar växa igen.
Skallen Haverdal utsiktsplats
Här kan man välja en utsiktsplats längs cykel- och gångvägen eller vandra upp en bit på Skallen. Man får passa på för att inte missa skyltarna upp till utsiktsplatsen med bänkar och en rastplats i toppklass.
Steningekustens naturreservat
Ett populärt utflyktsmål som kombinerar vacker natur med havsbad. Förutom sandstränderna växlar naturen mellan betade strandängar, kusthed och klipphällar. Reservatet drar till sig vandrare året om för de natursköna vyerna.
I Steninge intill finns caféer, hantverkare, vandrarhem, restauranger och loppis på sommaren.