Halmstad


Stadskärnan har vi listat flera intressanta sevärdheter där Picassoparken och Halmstads slott signerat danske kungen som namngav en hel stil, Kristian IV:e renässans är exempel. Utanför stadskärnan finns Tylösand, Frösakull och Galgbergets utsiktsplats. 

  • Till start: 426,3 Km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Halmstad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Halmstad slott

Detta slott är ett gammalt danskt slott från 1610 uppfört av Christian IV som i dansk arkitekturhistoria gett namn till en byggnadsstil kallad Kristian IV:e renässans. Det som speciellt vittnar om den stilen är det smala höga tornet med sin huv.

Slottet uppfördes som ett lustslott för nöje och avkoppling och är mer likt danska lantslott än ståtliga kungaslotten. Den södra längan var kungahuset och slottet var ämbetsbostad åt länsmannen samt övernattning för kungligheterna vid inspektions- eller nöjesresor. 1645 då Halland blev svenskt var det således de svenska kungarna som tog över de rutinerna.

Än idag bor landshövdingen i slottet och en tidigare landshövdings Axel Mörners son var med i den surrealistiska Halmstadsgruppen och denne lät mellan 1920-1935 Stellan Mörner och Esaias Thorén dekorera stora salongen med tio 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. Dessa tapetserades över under 1960-talet men en del runt en dörr är framtaget sedan 1975.

Borggården och omgivande parker är öppet för allmänheten.

Läs mera

Röda Kvarn

Surroundsystem och IMAX? Nej 1926 när biografen invigdes så var det stumfilm och en hel orkester som stod för stämningen.

Byggnaden är en av Sveriges äldsta och finaste biografer och är den enda av stadens tidigare sju som fortfarande är i regelrätt drift och den enda bygganden i Halmstad som blivit frimärke.

Riksantikvarieämbetet menar att det är den mest tilltalande och storslagna fasaden av alla Sveriges biografer.

Stadsbibliotekshuset

Denna mycket vackra byggnad bör beskådas på håll från flera vinklar där det ligger vackert vid Nissan med sin fasad i glas och delvis på pelare i ån. I själva biblioteken ligger Halmstads konsthall

När det byggdes som snabbast under miljonprogrammet brukade man skövla alla skog, smälla upp bostäderna för att sedan plantera träd igen. Här lät istället arkitekterna de omgivande träden inte bara vara kvar utan även påverka byggnadens form. Man la ett papper på markplanen och drog upp byggnadens form efter träden.

Axel Olsons gata 1

Halmstad

035-13 71 81

Länkar

Picassoparken

Picassoparken är uppkallad efter den ca 8 m höga Picassostatyn Kvinnohuvud som dominerar parken. Med sitt centrala och vackra läge vid Nissan är det en populär mötesplats för aktiva som passiva besökare. Hit tar man med fördel en medhavd lunch eller en riktig picknick.

Statyn skapades av Carl Nesjar efter Picassos anvisningar.

Norre Katts park

Utmed Nissan utanför Norreport och Bastionen Norre katt är inte helt oväntat platsen för härliga Norre katts park.

Här finns en mångfald av sommarblommor som azaleor, rhododendron, och magnolior. Hängask- och lindalléer. Kafé och lekplats med Pippi-tema.

Norre Port

Förr i tiden hade staden en fästning som innefattade Halmstads slott och de vallar man ser rester av vid Karl IX:s väg  och Norre Katts park. Norre Port är byggt 1601 och är den enda kvarvarande stadsporten av de fyra som funnits i stan.

Genom porten gick den dåvarande landsvägen Rikstvåan. Storgatan, vilken nu är gågata, var således en del av landsvägen Rikstvåan fram till 1958 och biltrafik gick här till 1971. Riksantikvarien fick ingripa när stadsfullmäktige beslutade om att riva porten 1879, annars hade den gått förlorad till omvärlden.

Europa och tjuren

Det är ett dramatiskt motiv för statyn hämtat ur grekisk mytologi. Guden Zeus som i en tjurs skepnad rövar bort prinsessan Europa.

Statyn är bekostad av en donation från 1919 av grosshandlaren Jacob Jacobsson. Man diskuterade länge vad man skulle göra på platsen, bland annat en ”tvilling”-port till Norreport. Till slut gav man uppdraget till Carl Milles att ta fram utsmyckningen.

1926 var verket på plats och alla var nöjda sånär som på några protester att tritonerna som omgav den centrala statyn skulle vara nakna.

Korsvirkeshuset Tre hjärtan

Three hearts från lokala bryggeriet Krönleins syftar till byggeriets historia att brygga öl i denna byggnad eller i Halmstad i största allmänhet. Det är samma hjärtan som ingår i Halmstads stadsvapen som även gett byggnaden dess namn.  Att det är tre krönta hjärtan symboliserar att Halmstad var residensstad i ett kungligt län.

I huset har det varit sjukhus, arbetsförmedling, ölbryggeri, taxistation, café och restaurang.

Idag ligger Värdshuset Tre hjärtan här.

Brooktorpsgården

Brooktorpsgården är mest för att det är enligt White Guide ett av Sveriges bästa kaféer och är verkligen mysigt i en genuin miljö.

Hade det velat sig illa hade huset rivits under början av 1900-talet. Att det är ett av Halmstads äldsta hus är klart, men exakt hur gammalt vet man inte mer än att korsvirkesstilen av populär på 1700-talet. Den äldsta dokumenterade ägaren var tullnären Johan Bostelius som var en cronobetjänt (ungefär statstjänsteman) som ägde ett hus på denna tomt mellan 1650 och 1660.

Namnet tillkom dock först efter en renovering 1948 då forskare tror att den medeltida staden Brooktorp, föregångaren till Halmstad, låg där gården ligger idag.

Läs mera

Galgbergets utsiktstorn

Hit kan man ta sig året runt för en storslagen utsikt över Halmstad och Kattegatt. Själva tornet är öppet året om, vardagar 10-15. Vid klart väder ser man Hallands Väderö. Alldeles intill ligger en storslagen bokskog med naturlekplats och grillplats. Här finns också strövområden och joggingslingor.

År 1897 byggdes utkikstornet som blev bostad åt skogvaktaren men tornet var för allmänheten. Idag är det en hyresbostad men tornet får besökas. Under andra världskriget placerades man en luftvärnskanon på taket av tornet och inte långt härifrån ligger Lv6 som är just ett luftvärnsförband.

Tylösand

Tylösand är Hallands mest kända badstrand och lockar såväl badande som nöjeslystna. För den golfsugne finns två 18-hålsbanor i närheten och vindsurfing är mycket populärt här.

Den ca 10 km långa stranden ger plats åt alla men under soliga och varma dagar vill man ändå tränga ihop sig för after beach ala Medelhavet vid Hotel Tylösand. Hotellet ägs för övrig av bland andra Halmstads stolthet, Per Gessle.

Stranden och området har sin plats i historien då det donerades av danskarna till Halmstad som tack för insatserna mot svenskarna 1653. Annars har det på platsen varit ett fiskeläge och tillhåll för yrkessmugglare.

När det blev populärt i början av 1900-talet med havsbad började stranden användas. Vägarna hit var dock så dåliga att det vara båt som gällde fram till att vägarna blev bättre. Idag har stranden allt man behöver, inte minst livräddning, för här har man Sveriges enda livräddarutbilning med 80 badvakter och instruktörer som jobbar ideellt på livräddningsstationen.

Läs mera

Länkar

Frösakullstranden

Om man fortsätter från Tylösand norrut så kommer man till Frösakull

Grönklädda klitter (halländska för sanddyner) och finkornig sand.

Här är det lugnare och mer avslappnat än hos grannen i söder och här kan man hitta sin egen plats och bara ta det lugnt

Vill man så kan man givetvis ta sig bort till det lite vildare After beach vid Tylösand.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hallandsgården...
Uppe på Galgberget i Halmstad ligger Hallandsgårdens friluftsmuseum som kan besökas närsomhelst. Byggnaderna är hitflyttade från andra delar av Halland. Här firas midsommar och andra högtider.
OrtHalmstad
Galgbergets utsiktstorn
Vill man se Halmstad från ovan kan man ta sig hit. Man tar sig hit uppför trappor eller cyklande eller med bil längs vägen.  Är tornet stängt finns utsiktsplatser intill samt Hallandsgårdens friluftsmuseum som bonus.
OrtHalmstad
Ivars kulle.
En friliggande begravningshög från bronsåldern eller järnåldern som ses från E6 där den reser sig sju meter över fälten utanför Halmstad.
OrtHalmstad
Halmstad med omnejd norrut.
En härlig biltur som går från Halmstad och norrut längs kusten. Stränder, utsiktsplatser och naturupplevelser.
OrtHalmstad
Prins Bertils stig...
En 18 km lång kustled som börjar från Halmstad slott och leder utmed kusten till Tylösand. Vi har valt att börja vid Tylösand in mot staden. Vill man ta en kortare promenad och kanske vända vid hälften är denna att föredra då yttre delarna är finast.
OrtHalmstad
Tylösand
En av Sveriges bästa badstränder med mycket after beach. Har man klubborna med så finns två bra golfbanor i närheten. Hotellet som ägs Per Gessle mfl är i toppklass men kostar därefter. Och ja, bastuaggregaten med namnet Tylö tillverkas i Halmstad.
OrtHalmstad