Hässelby slott


Här bodde släkten Bonde tills Stockholm köpte marken för att bygga Hässelby och Vällingby. Tomas Ledin äger idag slottet som kallar sig Sveriges musikslott.

  • Till start: 12,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hässelby 
  • Avgift: Nej 


Hässelby slott

Hässelby slott uppfördes under mitten av 1600-talet av riksrådet Karl Bonde och är en av Stockholms äldsta profana byggnader. Slottet, som förr hette Hässelby gård, ägdes och beboddes av släkten Bonde fram till 1931 då Stockholms stad köpte det och den tillhörande marken för att bygga förorterna Hässelby och Vällingby. När stadsdelen Hässelby gård skulle byggas byttes namnet till Hässelby slott. Staden lät renovera byggnaden i början av 1960-talet och återställde den närmsta delen av den vackra barockträdgården till sitt ursprungliga skick tack vare bevarade originalritningar.

Hotellet ägs idag av bland andra Tomas Ledin och har en uttalad inriktning på musik. Slottet har lång musiktradition och Bellman var middagsunderhållare åt familjen Bonde på 1760-talet.

Dessutom har artister tillsammans med designduon Simon och Tomas inrett specifika rum som också tilldelats deras namn. Exempelvis har Arja Saijonmaa rummet en glasbastu och övriga artister är Pernilla Wahlgren, Dregen, Thomas Di Leva E-type, Roger Pontare och Magnus Carlsson. I augusti varje år anordnas Stockholm Folk festival.

Läs mera
Hässelby slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grimsta naturreservat.
Ett fantastiskt område mellan Södra Ängby och Hässelby med vida hällmarker med tall-, ädel- och fuktlövskogar och vacker strandpromenad längs Mälaren.
OrtBromma
Maltesholmsbadet
Ett stort bad med kiosk och flera grillplatser. Två bryggor vid sandstranden men även gräsmattor att sola på för den som vill slippa sand överallt. Volleybollnät på stranden och den släta gräsmattan är perfekt att prova fotbollsfinter på.
OrtHässelby
4H Björklunds hage
En 4H-gård som engagerar. Barn blir fadder till ett djur för 200 kr och får sitt namn på en sponsortavla. Se hästar, getter, höns, får, katter och kaniner.
OrtBromma
Ängbybadet
Det var mycket tjat på Stockholms stad att släppa till medel så att badanläggningen kunde byggas. Med bryggor, hytter, hopptorn och anlagda stränder. Under midsommar 1936 invigdes badet, som då var ett viktigt försäljningsargument att få folk att flytta till Södra Ängby. ...
OrtBromma
Spånga by 4H-gård
Besöket är gratis och det finns något för alla djurälskare - hästar, getter, får och kaniner. Djuren vistas oftast i hagarna varje dag mellan 9.30-16.00.
OrtSpånga
Ekerö och Botkyrka i Ralph Erskines fotspår.
Den här turen passerar några av Ekeröbon Ralph Erskines verk. Turen har en resa med vägfärja Jungfrusund (där man kan avbryta) - Slagsta. Lovö kyrka är en avstickare för trevligare resväg. En vacker tur även för den utan starkt arkitekturintresse.
OrtEkerö