Hörvik och Krokås


Hörvik och Krokås på Listerlandet är två i det närmaste sammanvuxna fiskelägen som blivit otroligt populära semesterorter. Bra matställen och många picknickplatser samt fina klippbad. 

  • Till start: 415,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sölvesborg 
  • Avgift: Nej 


Hörvik och Krokås

I skydd av naturreservatet Listershuvud ligger Hörvik med sin strålande utsikt över den långsträckta Pukaviksbukten och Blekingekusten. Hörvik präglas liksom Nogersund av modern fiskeindustri, även om den äldre bebyggelsen till viss del bevarats. Här finns matvaruaffär och en mysig hamnkrog.

Hörvik är i det närmsta sammanvuxet med Krokås, ett mindre fiskeläge med egen hamn. Väster om Hörvik ligger Hörviks Hallar, ett av bygdens mest spektakulära klippbad. Har man god kondition är det hit man ska ta sig om man uppskattar mjukspolade stenhällar och imponerande klippformationer. Härifrån är utsikten mot Hanö magnifik och som gjord för en god picknick-korg. I närheten ligger också den mytomspunna grottan Hallahåle, som länge figurerat i folkmun både som gömställe för en vikingaskatt, och som nedgång till en underjordisk gång till Hanö. Grottan ska enligt sägnen stänga sina gångar för obehöriga, därav svårigheterna att hitta dess öppning.

Öster om Hörvik - Krokås ligger naturreservatet Spraglehall med sin makalösa utsikt och sina vackra strandängar. Under sommartid har man också populära picknick-konserter i det gamla stenbrottet. För mer info se i lokalpress för aktuella datum och tider.

Text: Ulrika Göransson Visit Blekinge

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hällevik
Ett av flera fiskelägen på Listerlandet. Som namnet skvallrar om ligger den i en djup vik. Här finns gästhamn, mat och diversehandel, rökerier, fiskaffär och hamnkrog och ett litet fiskemuseum. Från närliggande Nogersund går båten till Hanö.
OrtSölvesborg
Sölvesborgsbron
Vem vill inte vandra eller cykla över Europas längsta gång- och cykelbro? Den spektakulärt utformade 760 meter långa bron är populär för flanörer och är även en bra start vidare ut på Listerlandet.
OrtSölvesborg
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg
Karlshamns Konsthall
Karlshamns Konsthall är belägen i Kulturvarteret alldeles intill stadens Punschmuseum.
OrtKarlshamn
Punschmuseum
Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, guidad visning under övriga året.
OrtKarlshamn
Tiansgården.
En 1700-talsgård som flyttades vid laga skiftet från Ivetofta till Bromölla. Idag är Ivetoftas hembygdsgårds museum inrymt på gården.
OrtBromölla