Listers härads tingshus.


En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.

  • Till start: 419,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sölvesborg 
  • Avgift: Nej 


Listers härads tingshus.

Tingshuset ritades och byggdes av Gunnar Asplund 1917-1921. Huset som idag är byggnadsminne, räknas som en av Sveriges främsta byggnader i stilriktningen nordisk klassicism.

Fram till 2001 fördes tingsrättsförhandlingar här. Idag jobbar Sölvesborgs kommun med stöd från länsstyrelsen i Blekinge för att restaurera husets kulturhistoriskt mest värdefulla delar tillbaka till ursprungsutförande. 

 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tiansgården.
En 1700-talsgård som flyttades vid laga skiftet från Ivetofta till Bromölla. Idag är Ivetoftas hembygdsgårds museum inrymt på gården.
OrtBromölla
Iföverkens industrimuseum.
Ett museum speglar brukets historia från starten 1887 till dagens företag. Ifö, efter ön Ivön, tillverkar badrumsprodukter av hög kvalitet.
OrtBromölla
Hörvik och Krokås
Hörvik och Krokås på Listerlandet är två i det närmaste sammanvuxna fiskelägen som blivit otroligt populära semesterorter. Bra matställen och många picknickplatser samt fina klippbad. 
OrtSölvesborg
Ivön och Ivö klack...
Ivön nås med vägfärja från Barum. Ön hade tidigare en borg av vilken ruinerna finns kvar att beskåda. Kyrkan med sin legendomspunna Ursuas källa och vandra kring natursköna Ivö klack gör utflykten komplett.
OrtKristianstad
Trolle-Ljungby slott
Et praktfullt renässansslott med anor från 1300-talet. Man får tyvärr endast beskåda slottet utifrån men det är värt att stanna till för slottet är nära staketen och inom fotoavstånd.
OrtKristianstad
Humleslingan...
Här går färden på vackra vägar kring Skånes största sjö Ivösjön. Ivön mitt i sjön nås med en gratis vägfärja. Vacker natur och intressanta sevärdheter.
OrtBromölla