Listerlandet


Listerlandets stolthet kallade man fotbollslaget Mjällby som stammar härifrån. Halvön är lagom stor för en halv- eller heldagstur mellan fina bad, fiskelägen och härliga fiskekrogar. 

  • Till start: 419,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sölvesborg 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Sölvesborgsbron

Den nya gång- och cykelbron över Sölvesborgsviken är med sina 760 meter den längsta gång- och cykelbron i Europa.

Sölvesborgsbron har med sin spektakulära utformning och ljussättning gett Sölvesborg ett nytt utflyktsmål, redan flitigt utnyttjat av både befintliga invånare och turister. Människor cyklar, flanerar, möts och pratar, tittar på utsikten/fåglarna, fiskar och fikar på bron. Och genom att den tidigare otillgängliga ön Kaninholmen nu har gjorts tillgänglig, har även denna ö blivit ett nytt utflyktsmål.

Men Sölvesborgsbron är mer än ett besöksmål. Den knyter också Sölvesborgs stadskärna och halvön Listerlandet markant närmare varandra. Något som underlättar för både rekreation i den egna kommunen och för möjligheterna att pendla till jobbet. 

Text Visit Blekinge

Läs mera

Sandvikens havsbad

Populär sandstrand på Listerlandet med långgrunt bad och kilometerlånga vita stränder

Sandviken är länets kanske mest populära strand och kallas ofta Blekinges riviera. Med vita sandstrand och sitt barnvänliga, långgrunda klara vatten lockas besökare från både Småland och Skåne för en dagsutflykt.

Här finns brygga, WC, kiosker, restauranger, lekredskap och beachvolleyboll.

Text  Visit Blekinge

Hällevik

Enligt sägnen ska ett heligt kors ha flutit iland i viken en gång i tiden, och därmed gett upphov till namnet Helig kors vik. Som sen ska ha blivit Hällevik. Om sägnen är sann eller inte får vi nog aldrig veta. Men kanske ändå? Vissa solvarma dagar då vattnet glittrar och måsarna skrin fyller luften finns det trots allt något välsignat över platsen.

Hällevik är den äldsta och och mest kända av Listers fiskelägen. Byn ligger vid en djup vik, vackert omfamnad av de två landtungorna Björkenabben och Kråkenabben - den sistnämnda en välkänd orkidé- och fågellokal. Den gamla bykärnan har traditionell trähusbebyggelse och vetter mot hamnen med sina välbevarade gamla stenkåsar.

I Hällevik finns det plats för många gäster. Inom några hundra meter finns det plats för hundratals övernattande gäster. Här finns också gästhamn, mat och diversehandel, rökerier, fiskaffär och hamnkrog. Under sommaren hålls också det lilla konstgalleriet öppet, liksom konsthantverksboden och ett glasscafé. Här finns också ett charmfullt fiskemuseum, som ger inblick i byns historia. I Hällevik är det nära till allt. Den fina badstranden ligger bara ett stenkast bort, liksom Stiby Backe, för den som sugen på svalkande boksskog och vacker utsikt.

Faktum är att det finns ett mytomspunnet krucifix från 1400-talet i bygdens historia. Enligt muntlig tradition lär korset ha flutit iland just i Hällevik. Det hängde i Mjällby kyrka under en tid, men avlägsnades på grund av Kristusgestaltens skräckinjagande utseende. Den sas till och med utgöra risk för havande kvinnor, som ska ha fått missfall vid dess åsyn. Korset finns numera att beskåda i Karlskrona, om man är redo att ta risken, havande eller ej.

Text: Ulrika Göransson Visit Blekinge

Läs mera

Hörvik och Krokås

I skydd av naturreservatet Listershuvud ligger Hörvik med sin strålande utsikt över den långsträckta Pukaviksbukten och Blekingekusten. Hörvik präglas liksom Nogersund av modern fiskeindustri, även om den äldre bebyggelsen till viss del bevarats. Här finns matvaruaffär och en mysig hamnkrog.

Hörvik är i det närmsta sammanvuxet med Krokås, ett mindre fiskeläge med egen hamn. Väster om Hörvik ligger Hörviks Hallar, ett av bygdens mest spektakulära klippbad. Har man god kondition är det hit man ska ta sig om man uppskattar mjukspolade stenhällar och imponerande klippformationer. Härifrån är utsikten mot Hanö magnifik och som gjord för en god picknick-korg. I närheten ligger också den mytomspunna grottan Hallahåle, som länge figurerat i folkmun både som gömställe för en vikingaskatt, och som nedgång till en underjordisk gång till Hanö. Grottan ska enligt sägnen stänga sina gångar för obehöriga, därav svårigheterna att hitta dess öppning.

Öster om Hörvik - Krokås ligger naturreservatet Spraglehall med sin makalösa utsikt och sina vackra strandängar. Under sommartid har man också populära picknick-konserter i det gamla stenbrottet. För mer info se i lokalpress för aktuella datum och tider.

Text: Ulrika Göransson Visit Blekinge

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Listerlandet
Listerlandets stolthet kallade man fotbollslaget Mjällby som stammar härifrån. Halvön är lagom stor för en halv- eller heldagstur mellan fina bad, fiskelägen och härliga fiskekrogar. 
OrtSölvesborg
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg
Hällevik
Ett av flera fiskelägen på Listerlandet. Som namnet skvallrar om ligger den i en djup vik. Här finns gästhamn, mat och diversehandel, rökerier, fiskaffär och hamnkrog och ett litet fiskemuseum. Från närliggande Nogersund går båten till Hanö.
OrtSölvesborg
Gudahagen
En vikingatida fornlämning som troligtvis kan ha haft så många som 250 stenar. Vackert beläget med utsikt över Ivösjön.
OrtBromölla
Trolle-Ljungby slott
Et praktfullt renässansslott med anor från 1300-talet. Man får tyvärr endast beskåda slottet utifrån men det är värt att stanna till för slottet är nära staketen och inom fotoavstånd.
OrtKristianstad
Bäckaskog slott
Slottet ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön och drar till sig många besökare för dess hotell- och restaurang. Men man kan även fritt vandra runt i parken som bland annat har en klassisk örtagård.
OrtKristianstad