Gudahagen


En vikingatida fornlämning som troligtvis kan ha haft så många som 250 stenar. Vackert beläget med utsikt över Ivösjön.

  • Till start: 411,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromölla 
  • Avgift: Nej 


Gudahagen

Utanför Näsum norr om Ivösjön ligger Gudahagen, ett område som troligen bestått av 250 resta stenar och rösen. Gudahagens ursprung och funktion har inte kunnat fastställas, men man har påträffat gravar från både järnålder och kristen tid. I folktradition utpekas Gudahagen som offerplats eller hednatempel. 

Gudahagen Tempelplatsen, Gullstringsbacken Gamle kyrkogård med backar, är de namn som nämnes i äldre beskrivningar och kartor över den höjdrygg som är belägen 800 meter SV om Näsums Kyrka. Allmänt bekant är platsen idag under namnet Gudahagen. 

I april 1938 kom en arkeologiedoktor Folke Hansén till platsen, och gjorde en mera omfattande undersökning ( dock ej grävning ) dateringen som här gjordes bestämdes till järnålder. Man fann då första gången spår efter gravar och offerstenar inom området, och därefter föddes namnet ” Gudahagen ”, därför att tydliga jämförelser kunde göras med ”gudahagar” som finnes på Island. 1920 fanns en man vid namn Nils Tollerup verksam, samt en tid bosatt i Näsum. Han lät på egen bekostnad år 1943 resa en minnestavla med följande inskription. 

"Vandrare stanna. se dig om, här stod forntida helgedom Heden tid en helig ort, som minner om vad då var stort. Den hårda sten ej tidens tand förmått förstöra" 

"Människohand ej lämnat mycket orört kvar,av det som forntid uppbyggt har. Här kämpats mången själslig strid med bön för ära, kamp och frid Med vördnad dessa stenar spar, de vittnar om hur fordom var." 

Den första större provgrävningen som syftade till att försöka klarlägga vilken typ av fornlämning det rörde sig om, samt att datera densamma, ägde rum sommaren 1967. Svaret på den frågan, om någon kristen anknytning till platsen funnits, ingick också i arkeologernas program. Initiativtagare var den numera bortgångne professor Holger Arbman, Lund. Grävningsresultatet finnes redovisat i en artikel i Skånes Hembygdsförbunds årsbok 1968 av Claes Wahlö som var med som arkeolog assisterande professor Arbman. Parkering finns.

Text Bromölla kommun.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ivön och Ivö klack...
Ivön nås med vägfärja från Barum. Ön hade tidigare en borg av vilken ruinerna finns kvar att beskåda. Kyrkan med sin legendomspunna Ursuas källa och vandra kring natursköna Ivö klack gör utflykten komplett.
OrtKristianstad
Iföverkens industrimuseum.
Ett museum speglar brukets historia från starten 1887 till dagens företag. Ifö, efter ön Ivön, tillverkar badrumsprodukter av hög kvalitet.
OrtBromölla
Tiansgården.
En 1700-talsgård som flyttades vid laga skiftet från Ivetofta till Bromölla. Idag är Ivetoftas hembygdsgårds museum inrymt på gården.
OrtBromölla
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg
Listerlandet
Listerlandets stolthet kallade man fotbollslaget Mjällby som stammar härifrån. Halvön är lagom stor för en halv- eller heldagstur mellan fina bad, fiskelägen och härliga fiskekrogar. 
OrtSölvesborg
Trolle-Ljungby slott
Et praktfullt renässansslott med anor från 1300-talet. Man får tyvärr endast beskåda slottet utifrån men det är värt att stanna till för slottet är nära staketen och inom fotoavstånd.
OrtKristianstad