Mörrums kronolaxfiske


Säger man Mörrum så finns det inte en fiskare som inte kopplar det till laxfiske. På laxens hus i Mörrum finns utställningar och laxakvarier. En bra start för en biltur upp längs åns vackra miljöer.

  • Till start: 400,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlshamn 
  • Avgift: Nej 


Mörrums kronolaxfiske

Laxens Hus – titta in under forsen med torra fötter!

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (dvs. tillhört kronan). Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.

Det berömda laxfisket i Mörrum har sitt centrum nedanför byns vackra kyrka. Här vid Kungsforsen finns ”Laxens Hus” med unika utställningar, ett stort laxakvarium och en glasvägg där man kan titta rakt ut i ån och se laxarna simma! Laxens liv från romkorn till vuxen lax presenteras genom modeller. Här berättas också om djurlivet i och omkring ån. 

Kungsforsen och området däromkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter. Man måste inte vara fiskefantast för att uppskatta den mäktiga forsen och fascineras av bilder och avgjutningar av de världsrekordfiskar som fångats här genom åren. Trots branterna kring ån är här faktiskt tillgängligt för rörelsehindrade. Den naturintresserade kan här hitta sådana sällsyntheter som jätteormbunken kungsbräken, kungsfiskare och strömstare. Laxens Hus erbjuder guidade turer för den som önskar.

Adress: Kvarnvägen, 375 21 Mörrum

Text Visit Blekinge

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Punschmuseum
Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, guidad visning under övriga året.
OrtKarlshamn
Skottsbergska gården
I Kulturkvarteren i Karlshamn ligger denna makalöst fina ”stadsgård” som ägdes av en köpmansfamilj. Idag museum där man kan titta in och nästan kan känna krinolinerna och knäppkängornas närvaro.
OrtKarlshamn
Kastellet Frisholmen
Kastellet är en befästningsö från 1600-talets mitt i inloppet till Karlshamns hamn. På den tiden var danskfejderna vanliga. Idag ett populärt utflyktsmål som nås med båt från Skärgårdsterminalen.
OrtKarlshamn
Eriksbergs vilt och naturpark
En verkligt unik upplevelse i ett av norra Europas största vilthägn. Man färdas runt på safaritur med egen bil och man får låna en guide cd på turen som är cirka en mil. Krog med högklassig mat samt enklare kafé.
OrtKarlshamn
Sölvesborgsbron
Vem vill inte vandra eller cykla över Europas längsta gång- och cykelbro? Den spektakulärt utformade 760 meter långa bron är populär för flanörer och är även en bra start vidare ut på Listerlandet.
OrtSölvesborg
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg