Mörrums kronolaxfiske


  • Till start: 400,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlshamn 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Säger man Mörrum så finns det inte en fiskare som inte kopplar det till laxfiske. På laxens hus i Mörrum finns utställningar och laxakvarier. En bra start för en biltur upp längs åns vackra miljöer.

Mörrums kronolaxfiske

Laxens Hus – titta in under forsen med torra fötter!

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (dvs. tillhört kronan). Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.

Det berömda laxfisket i Mörrum har sitt centrum nedanför byns vackra kyrka. Här vid Kungsforsen finns ”Laxens Hus” med unika utställningar, ett stort laxakvarium och en glasvägg där man kan titta rakt ut i ån och se laxarna simma! Laxens liv från romkorn till vuxen lax presenteras genom modeller. Här berättas också om djurlivet i och omkring ån. 

Kungsforsen och området däromkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter. Man måste inte vara fiskefantast för att uppskatta den mäktiga forsen och fascineras av bilder och avgjutningar av de världsrekordfiskar som fångats här genom åren. Trots branterna kring ån är här faktiskt tillgängligt för rörelsehindrade. Den naturintresserade kan här hitta sådana sällsyntheter som jätteormbunken kungsbräken, kungsfiskare och strömstare. Laxens Hus erbjuder guidade turer för den som önskar.

Adress: Kvarnvägen, 375 21 Mörrum

Text Visit Blekinge

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...