Mörrums kronolaxfiske


Säger man Mörrum så finns det inte en fiskare som inte kopplar det till laxfiske. På laxens hus i Mörrum finns utställningar och laxakvarier. En bra start för en biltur upp längs åns vackra miljöer.

  • Till start: 400,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlshamn 
  • Avgift: Nej 


Mörrums kronolaxfiske

Laxens Hus – titta in under forsen med torra fötter!

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (dvs. tillhört kronan). Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok.

Det berömda laxfisket i Mörrum har sitt centrum nedanför byns vackra kyrka. Här vid Kungsforsen finns ”Laxens Hus” med unika utställningar, ett stort laxakvarium och en glasvägg där man kan titta rakt ut i ån och se laxarna simma! Laxens liv från romkorn till vuxen lax presenteras genom modeller. Här berättas också om djurlivet i och omkring ån. 

Kungsforsen och området däromkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter. Man måste inte vara fiskefantast för att uppskatta den mäktiga forsen och fascineras av bilder och avgjutningar av de världsrekordfiskar som fångats här genom åren. Trots branterna kring ån är här faktiskt tillgängligt för rörelsehindrade. Den naturintresserade kan här hitta sådana sällsyntheter som jätteormbunken kungsbräken, kungsfiskare och strömstare. Laxens Hus erbjuder guidade turer för den som önskar.

Adress: Kvarnvägen, 375 21 Mörrum

Text Visit Blekinge

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlshamns museum
Känn historiens vingslag i detta charmiga kvarter där Karlshamns Museum har sina samlingar i flera av de gamla husen i kulturkvarteren. 
OrtKarlshamn
Blekinge Sjöfartsmuseum
Om Karlskrona har sitt stora Marinmuseum är det här mer se det lokal sjöfartshistoria med tonvikt på 1800-talet. Ett besök här ger en fördjupad kunskap om stadens historia som viktig hamnstad.
OrtKarlshamn
Kastellet Frisholmen
Kastellet är en befästningsö från 1600-talets mitt i inloppet till Karlshamns hamn. På den tiden var danskfejderna vanliga. Idag ett populärt utflyktsmål som nås med båt från Skärgårdsterminalen.
OrtKarlshamn
Gudahagen
En vikingatida fornlämning som troligtvis kan ha haft så många som 250 stenar. Vackert beläget med utsikt över Ivösjön.
OrtBromölla
Hörvik och Krokås
Hörvik och Krokås på Listerlandet är två i det närmaste sammanvuxna fiskelägen som blivit otroligt populära semesterorter. Bra matställen och många picknickplatser samt fina klippbad. 
OrtSölvesborg
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg