Punschmuseum


Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, guidad visning under övriga året.

  • Till start: 399,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlshamn 
  • Avgift: Ja 


Punschmuseum

Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, men det går utmärkt att också få guidad visning under övriga delar av året.

Populärt är också Punschmuséet. Karlshamn hade två punschfabriker under storhetstiden på 1800-talet och muséet består i princip av den ena, familjen von Bergens. Den punsch som von Bergen tillverkade gick på export och blev så populär att företaget utvidgades med fabriker i Danmark, Tyskland och Finland. Guiderna på muséet brukar med illa dold stolthet hävda att det bara är att dra igång tillverkningen i de gamla apparaterna igen. Om det är sant låter vi vara osagt.

Mera onyttigheter. I tobaksladan kan man se hur tillverkning av snus och cigarrer gick till på den tid när man odlade tobak i vårt land. Tobaksodlingen var på 1700-talet omfattande runt Karlshamn och det var inte att undra på, eftersom det fanns 40 tobaksfabriker.   

Text Visit Blekinge

Läs mera
Punschmuseum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlshamns Konsthall
Karlshamns Konsthall är belägen i Kulturvarteret alldeles intill stadens Punschmuseum.
OrtKarlshamn
Karlshamns museum
Känn historiens vingslag i detta charmiga kvarter där Karlshamns Museum har sina samlingar i flera av de gamla husen i kulturkvarteren. 
OrtKarlshamn
Kastellet Frisholmen
Kastellet är en befästningsö från 1600-talets mitt i inloppet till Karlshamns hamn. På den tiden var danskfejderna vanliga. Idag ett populärt utflyktsmål som nås med båt från Skärgårdsterminalen.
OrtKarlshamn
Hörvik och Krokås
Hörvik och Krokås på Listerlandet är två i det närmaste sammanvuxna fiskelägen som blivit otroligt populära semesterorter. Bra matställen och många picknickplatser samt fina klippbad. 
OrtSölvesborg
Sölvesborgsbron
Vem vill inte vandra eller cykla över Europas längsta gång- och cykelbro? Den spektakulärt utformade 760 meter långa bron är populär för flanörer och är även en bra start vidare ut på Listerlandet.
OrtSölvesborg
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg