Punschmuseum


Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, guidad visning under övriga året.

  • Till start: 399,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlshamn 
  • Avgift: Ja 


Punschmuseum

Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, men det går utmärkt att också få guidad visning under övriga delar av året.

Populärt är också Punschmuséet. Karlshamn hade två punschfabriker under storhetstiden på 1800-talet och muséet består i princip av den ena, familjen von Bergens. Den punsch som von Bergen tillverkade gick på export och blev så populär att företaget utvidgades med fabriker i Danmark, Tyskland och Finland. Guiderna på muséet brukar med illa dold stolthet hävda att det bara är att dra igång tillverkningen i de gamla apparaterna igen. Om det är sant låter vi vara osagt.

Mera onyttigheter. I tobaksladan kan man se hur tillverkning av snus och cigarrer gick till på den tid när man odlade tobak i vårt land. Tobaksodlingen var på 1700-talet omfattande runt Karlshamn och det var inte att undra på, eftersom det fanns 40 tobaksfabriker.   

Text Visit Blekinge

Läs mera
Punschmuseum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlshamns museum
Känn historiens vingslag i detta charmiga kvarter där Karlshamns Museum har sina samlingar i flera av de gamla husen i kulturkvarteren. 
OrtKarlshamn
Skottsbergska gården
I Kulturkvarteren i Karlshamn ligger denna makalöst fina ”stadsgård” som ägdes av en köpmansfamilj. Idag museum där man kan titta in och nästan kan känna krinolinerna och knäppkängornas närvaro.
OrtKarlshamn
Mörrums kronolaxfiske
Säger man Mörrum så finns det inte en fiskare som inte kopplar det till laxfiske. På laxens hus i Mörrum finns utställningar och laxakvarier. En bra start för en biltur upp längs åns vackra miljöer.
OrtKarlshamn
Eriksbergs vilt och naturpark
En verkligt unik upplevelse i ett av norra Europas största vilthägn. Man färdas runt på safaritur med egen bil och man får låna en guide cd på turen som är cirka en mil. Krog med högklassig mat samt enklare kafé.
OrtKarlshamn
Sölvesborgsbron
Vem vill inte vandra eller cykla över Europas längsta gång- och cykelbro? Den spektakulärt utformade 760 meter långa bron är populär för flanörer och är även en bra start vidare ut på Listerlandet.
OrtSölvesborg
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg