Punschmuseum


Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, guidad visning under övriga året.

  • Till start: 399,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlshamn 
  • Avgift: Ja 


Punschmuseum

Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, men det går utmärkt att också få guidad visning under övriga delar av året.

Populärt är också Punschmuséet. Karlshamn hade två punschfabriker under storhetstiden på 1800-talet och muséet består i princip av den ena, familjen von Bergens. Den punsch som von Bergen tillverkade gick på export och blev så populär att företaget utvidgades med fabriker i Danmark, Tyskland och Finland. Guiderna på muséet brukar med illa dold stolthet hävda att det bara är att dra igång tillverkningen i de gamla apparaterna igen. Om det är sant låter vi vara osagt.

Mera onyttigheter. I tobaksladan kan man se hur tillverkning av snus och cigarrer gick till på den tid när man odlade tobak i vårt land. Tobaksodlingen var på 1700-talet omfattande runt Karlshamn och det var inte att undra på, eftersom det fanns 40 tobaksfabriker.   

Text Visit Blekinge

Läs mera
Punschmuseum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlshamns museum
Känn historiens vingslag i detta charmiga kvarter där Karlshamns Museum har sina samlingar i flera av de gamla husen i kulturkvarteren. 
OrtKarlshamn
Blekinge Sjöfartsmuseum
Om Karlskrona har sitt stora Marinmuseum är det här mer se det lokal sjöfartshistoria med tonvikt på 1800-talet. Ett besök här ger en fördjupad kunskap om stadens historia som viktig hamnstad.
OrtKarlshamn
Mörrums kronolaxfiske
Säger man Mörrum så finns det inte en fiskare som inte kopplar det till laxfiske. På laxens hus i Mörrum finns utställningar och laxakvarier. En bra start för en biltur upp längs åns vackra miljöer.
OrtKarlshamn
Hörvik och Krokås
Hörvik och Krokås på Listerlandet är två i det närmaste sammanvuxna fiskelägen som blivit otroligt populära semesterorter. Bra matställen och många picknickplatser samt fina klippbad. 
OrtSölvesborg
Hällevik
Ett av flera fiskelägen på Listerlandet. Som namnet skvallrar om ligger den i en djup vik. Här finns gästhamn, mat och diversehandel, rökerier, fiskaffär och hamnkrog och ett litet fiskemuseum. Från närliggande Nogersund går båten till Hanö.
OrtSölvesborg
Listerlandet
Listerlandets stolthet kallade man fotbollslaget Mjällby som stammar härifrån. Halvön är lagom stor för en halv- eller heldagstur mellan fina bad, fiskelägen och härliga fiskekrogar. 
OrtSölvesborg