Skottsbergska gården


  • Till start: 399,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlshamn 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

I Kulturkvarteren i Karlshamn ligger denna makalöst fina ”stadsgård” som ägdes av en köpmansfamilj. Idag museum där man kan titta in och nästan kan känna krinolinerna och knäppkängornas närvaro.

Skottsbergska gården

En av Sveriges bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet.

I Kulturkvarteren i Karlshamn ligger denna makalöst fina ”stadsgård” som ägdes av en köpmansfamilj. Idag är det ett museum där man för en liten penning kan se denna enastående byggnad där man nästan kan känna krinolinerna och knäppkängornas närvaro.

Skottsbergska gården är ett av vårt lands verkligt stora monument, belägen i Karlshamns Kulturkvarter. Slott och herresäten finns det gott om, men borgarhus, som bevarats i sitt ursprungliga skick på samma sätt som här är otroligt sällsynta, inte blott i Sverige utan även ute i Europa. Skottsbergska Gården är Sveriges bäst bevarade köpmansgård från äldre tid. Som borgerlig bostad är gården dessutom ett högtstående prov på 1700-talets heminredning.

Dess företräden har motiverat att Skottsbergska Gården fått en tryggad framtid som kulturminnesmärke och som sådant kommer den att för framtiden vara monument över våra gamla städers handelsliv. Som gården nu ter sig efter en grundlig restaurering under åren 1955-1959 är den ett nära nog enastående minnesmärke över svensk borgerlig byggnadskonst och bostadskultur från 1700-talet.

Kontakta Karlshamns Museum för mer information och guidning. Guidade visningar kan bokas året om.

TeL: +46 454-148 68

Text Visit Blekinge

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...