Husaby kyrka och källa.


Detta är platsen där, enligt legenden, Sverige officiellt blev kristet. Första kyrkan var en stavkyrka från 1000-talet är Sveriges första biskopskyrka. Dess mäktiga trippeltorn är från 1100-talet.

  • Till start: 283,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Götene 
  • Avgift: Nej 


Husaby kyrka och källa.

Enligt legenden platsen där Sverige officiellt blev kristet. Kyrkan med sitt mäktiga trippeltorn har anor från 1000-talet och är Sveriges första biskopskyrka och har en gammal biskopsstol som är en av Sveriges äldsta möbler. Kyrkans mäktiga trippeltorn är en upplevelse att gå runt och se från olika vinklar.

Det var så viktigt på 1600-talet för ”Svearna” att anpassa historien till att förlägga Sveriges vagga i Uppland att slaget vid Fyris där Olof Skötkonung besegrade danskarna kunde placeras i Uppsalatrakten genom att Salaån i Uppsala döptes om till Fyrisån.

Strax nordost om kyrkan ligger S:t Sigfrids källa där Olof Skötkonung döptes. Nära kyrkan finns också ruinerna av den borg som biskopen av Skara lät uppföra 1480.

Läs mera
Husaby kyrka och källa.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kinnekulle utsiktstorn
Här kan du vara lika högt ovanför Vänern som Eiffeltornet är högt. Milsvid utsikt över kalkbrott, Läckö och Karlstad. På platån finns kungligheters inskrifter i berget sen nära 200 år, senast Viktoria och Daniel 2010.
OrtGötene
Kinnekulle kalkbrott
Kinnekulle kalkbrott är ett storslaget sceneri med dess branta klippor som skapats av miljoner tons brytning av kalk.  Beroende på var du står har du Vänern eller Kinnekulles höjder i bakgrunden. 
OrtGötene
Fornbyn
På sant Skansen-manér har man utanför stans museum samlat ett 30-tal gamla byggnader från bygden. Man får känna på hur livet var förr och viss verksamhet bedrivs fortfarande.
OrtSkara
Västergötlands museum
Tre basutställningar som verkligen är genomarbetade. Historiska Skara i medeltid, Mellan is och eld och konstnären Agnes de Frumerie.  Även återskapade Fornbyn utanför är sevärd.
OrtArray
Stola säteri
Till Stola säteri lyckades man spåra Stefan Holm släkt i SVTs Vem tror du att du är? Här bodde Ekebladska släkten och det var Eva Ekeblad upptäckte att man kunde göra brännvin av potatis.
OrtLidköping
Restaurang Sjöboden...
OrtLidköping