Munkängarna naturreservat


Ett naturreservat som fått namnet från när området hörde till Vadstena kloster. Med många ädla lövträd är det under sommarhalvåret man bör ta sig hit. I slutet av maj blommar ramslöken.

  • Till start: 280,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Götene 
  • Avgift: Nej 


Munkängarna naturreservat

Munkaängarna är ett sagolikt vackert område med ädla lövträd. Floran är särskilt rik på grund av den bördiga alunskiffern.  Namnet härrör från den tid när intilliggande Råbäck tillhörde Vadstena kloster

I parken ligger Mörkeklevsgrotta som är en källa med friskt vatten som bildats av havsvågor efter istiden.

Under försommaren tar sig många hit för att se ramslöken blomma. Det finns i sådan mängd att det doftar starkt av lök i området.

Man har låtit det växa fritt men med tiden kommer man behöva röja för att friställa månghundraåriga ekar och andra gamla lövträd som skadas av igenväxning och skugga.

Munkängarna naturreservat
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hällekis säteri
Ett omåttligt populärt trädgårdskafé och restaurang i anslutning till Hällekis säteris park med utsikt över Vänern. Parken är öppen för besökare har många ovanliga träd och vackra rabatter. Även ett sommaröppet galleri. Herrgården är privat men kan beskådas på håll.
OrtHällekis
Kinnekullegården
Perfekt mat -och fikaställe i samband med besök än högre upp på Kinnekulles utsiktstorn. Utsikten här är inte fy skam men åker du vidare så får du se kalkbrottet och Läckö slott.
OrtGötene
Läckö slott
Valt till Sveriges vackraste slott och är beläget på en klippa längs ut på Kållandsö. En borg från 1298 byggdes om till dagens slott under 1600-talet. Guidad visning och restaurang med sjöutsikt.
OrtLidköping
Spikens fiskeläge
Ett härligt fiskeläge längst ut på Kållandsö i Vänerns skärgård. Här kan man uppleva båtliv, köpa nyrökt fisk, äta på finkrog eller bara glassa lite på ett kafé.
OrtLidköping
Restaurang Sjöboden...
OrtLidköping
Lidköping
En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.
OrtLidköping