Ivön nås med vägfärja från Barum. Ön hade tidigare en borg av vilken ruinerna finns kvar att beskåda. Kyrkan med sin legendomspunna Ursuas källa och vandra kring natursköna Ivö klack gör utflykten komplett.
- Till start: 419,6 Km
- Stopp: 3
- Ort: Kristianstad
- Avgift: Nej
Ivö kyrka och Ursulas källa
Biskopskällaren Ivö
Biskopskällaren ligger vid Hovgården 2 km sydost om Ivö kyrka. Av den praktfulla borgen Ivöhus återstår nu endast ruinen av bottenvåningen.
Borgen uppfördes av den danska ärkebiskopen Andreas Sunesen, som svårt sjuk tillbringade sina sista år på Ivö på 1200-talet.
Ivö klack
På norra delen av Ivön i Ivösjön finns ett mycket intressant naturområde. Den höga urbergsklacken har en gammal bokskog på östsluttningen med mycket rik flora och fauna. På nordvästra sluttningen finns ett kritbrott där man kan studera fossiler.
Ivö klack, som blev naturreservat 2016, ligger på den norra delen av Ivön. Här finner du skogsområden med framförallt bok men även ek tillsammans med ovanliga arter av snäckor, mossor och svampar. Förutom en rik biologisk mångfald hittar du utsiktsplatser och ett brott där kalk och kaolinlera bröts mellan 1880-talet till 1960-talet.
I detta brott kan du själv hitta fossil från t.ex. musslor, snäckor, ostron och rörformade bläckfiskskal (belemniter). Själva reservatet sträcker sig ut i Ivösjön som är Skånes största sjö. Hela området runt Ivösjön är mycket vackert och kuperat. Vilket du säkert kommer att märka när du står på den högsta punkten på Ivö klack som är hela 146 meter över havet.
För att ta sig till Ivön finns det en färja som går från Barum tre gånger i timmen. Överfarten tar ca sju minuter och kostar ingenting. Det finns två parkeringsplatser till Ivö klack. Via den norra når man enklast själva brottet. Via den södra parkeringen kommer du till skogsområden.