Jonsereds fabriker


Ett industrisamhälle från 1800-talets mitt med bostäder intill verkstäderna. Vacker brittiskt inspirerad arkitektur vid den ringlande Säveån. Inneölet Poppels har bryggeri här och driver även en restaurang.

  • Till start: 384,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Partille 
  • Avgift: Nej 


Jonsereds fabriker

William Gibson föddes 1783 i den lilla skotska hamnstaden Arbroath. 1797, bara 14 år gammal, kom han till Göteborg som skeppsgosse. Han bedrev en rad verksamheter i Göteborg och startade en segelduksfabrik där hans svåger Alexander Keiller gick in.

För att få mer vattenkraft behövde man flytta till en annan plats och valet föll på Jonsereds säteri där Säveån både var transportled och vattenkraft.

Den tätt byggda industri- och bostadsbebyggelsen som uppfördes i Jonsered fick en märkbart brittisk arkitekturstil och den kan åtnjutas idag. Alexander Keiller lämnar bolaget 1839 och återvänder till Göteborg där han startar den industrin som utvecklades till Götaverken. Han har även gett namn åt den höglänta parken på Hisingen Keilers park.

Pråmar på Säveån för transporter övertogs senare av stambanan 1856 och vattenkraft ersattes 1903 av första moderna kraftverket anlades här. På 1850-talet började man tillverka olika typer av träbearbetningsmaskiner och mycket gick på export. Flera välkända ingenjörer har varit verksamma på Jonsereds fabriker. Bland andra Sven Wingquist vars kullagerkonstruktioner blev grunden till SKF.

För de flesta teknikintresserade och lite insatta så var det Jonsereds motorsågar som var något man kände till. 1954 kom den lätta enmansmotorsågen Raket. Därefter följde en skogskranar och tillväxten var stor över hela världen men mest i Nordamerika. Men verksamheten var fortsatt diversifierad och presenningar var en vinstmaskin.

1978 såldes Jonsered till Electrolux och samma år slutade den siste av familjen Gibson, Gunnar Gibson. Nuförtiden har Electroluxägda Husqvarna utvecklingsverksamhet i de gamla fabrikslokalerna i Jonsered. Märket Jonsereds lever idag kvar med Hallbyggarna-Jonsereds som bland annat tillverkar presenningar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Jonsereds trädgårdar
Ett verkligt toppenställe med 12 minuters pendel från Göteborg. Här finns fyra tematrädgårdar där en byts ut varje år och skapas av en "kändis". Trädgårdskafé som sig bör och fin utsikt över sjön Aspen ges om man rundar herrgårdsbyggnaden.
OrtPartille
Skansen Lejonet.
Skansen Lejonet är en före detta försvarsanläggning från 1689 på Gullberget i centrala Göteborg som idag är en utsiktsplats och populär festlokal för bröllop och andra högtider.
OrtGöteborg
Barken Viking
OrtGöteborg
Röhsska museet.
Här visas allt från samtida design till tusentals år gammal kinesisk keramik. Tre Kinesiska salar, två 1700-tals salar och Röhsskas Formhistoria från 1851 till idag. Två stjärnor i Michelin Green Guide.
OrtGöteborg
Kronhuset och Kronhusgårdarna.
Kronhuset är en av Göteborgs äldsta bevarade byggnader från 1660-talet. Kronhusbodarna intill är ett levande hantverkscentrum med choklad- och karamellfabrik, kafé och konsertlokal mm.
OrtGöteborg
Feskekörka
Legendarisk fiskförsäljning i kyrkoliknande byggnad med försäljning och restaurang. Specialitet fisk.
OrtGöteborg