Karlholmsbruk


Anlagt på 1720-talet av Charles de Geer när skogen runt Lövsta bruk tagit slut och medfört kolbrist. Bruket är väl bevarat sen smedjan renoverades 1973.

  • Till start: 134,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tierp 
  • Avgift: Nej 


Karlholmsbruk

Karlholmsbruk anlades på 1720-talet av Charles de Geer för att skogen runt Lövsta bruk hade tagit slut vilket medfört brist på kol. Namnet Carlholm kommer av denne Charles.  Bruket är väl bevarat bland annat efter att smedjan av Lancashiretyp från 1880 renoverades 1973.

Järntillverkningen lades ned 1937 men KF anlade en fabrik för träskivetillverkning här vilket gav bruket fortsatt livskraft i annan skepnad. Karlholm är ett rött bruk till skillnad från bruk med vitrappade byggnader. Guidade turer av bruket görs sommartid men det finns många vackra byggnader och miljöer att se på egen hand.

Länkar

Karlholmsbruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby
Rullsand
Ett helt fantastiskt havsbad i Älvkarleby kommun i norra Uppland. Stora sandstränder och öppet hav.
OrtÄlvkarleby
Fågelsundet
Fågelsundet är en i det närmaste intakt fiskeby från tidigt 1800-tal, tillika Upplands största fiskeläge. Det är som ett friluftsmuseum där man fritt kan gå runt.
OrtÄlvkarleby
Jungfrukusten från Gävle till Enånger.
RUNDTUR: Jungfrukusten kallas kustområdet i Gästrikland och Hälsingland. Och sträcker sig tjugo mil från Furuvik i söder till Ragvaldsnäs i norr. Här södra delen upp till Enånger.
OrtGävle
Söderfors bruk
Man tappar andan när man ser ett grekiskt tempel i en engelsk park på den uppländska landsbygden. Söderfors är ett järnbruk med historia som även är i drift.
OrtTierp
Bönan fiskeläge och fyrmuseum
Genuint fiskeläge ute vid havet. I Bönan finns mycket att se och uppleva. Köp nyrökt böckling eller färsk fisk direkt av fiskarna. Besök Böna Fyr eller bada. Avstånd från E4 c:a: 15 min 15 km
OrtGävle