Kisa emigrantmuseum och Café Colombia.


Café Colombia öppnades 1921 och då träffades man för att dricka bryggkaffe och lyssna på en kristallmottagare. På övervåningen ligger museet med föremål från emigrationen härifrån.

  • Till start: 205,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kinda 
  • Avgift: Nej 


Kisa emigrantmuseum och Café Colombia

”Amerikahuset” Café Columbia

 

Café Columbia ligger i ett av Kindas äldsta hus och det var Dorothea Florén som öppnade caféet 1921 då hon återvände till Sverige från Amerika. Café Columbia blev mötesplatsen där man samlades och drack nymodigheten bryggkaffe och lyssnade på radio i en av bygdens första kristallmottagare. Idag serveras här fika, mat och kultur och på sommaren finns det en uteservering under äppelträden på gårdens kullerstenar. Hela året om arrangeras här pubkvällar, kulturevent och utställningar. Det finns också en liten butik med hantverk och lokalproducerade matvaror.

Kisa Emigrantmuseum

På Café Columbias övervåning ligger Kisas emigrantmuseum. Här visas intressanta brev, fotografier, dokument och föremål från den tidiga emigrationen från Kinda till Nordamerika.

Det var från Kisa som den första stora gruppen utvandrare från Sverige till USA påbörjade sin långa resa och det är därför Kisa emigrantmuseum har en så betydande roll i den svenska utvandringstidens historia. År 1845 ledde nämligen bonden Cassel, inspirerad av apotekare Sundius, ett större sällskap bestående av familj och vänner i Sveriges första organiserade gruppresa till merika. År 1846 öppnade apotekaren Sundius en emigrantbyrå i huset, troligen den första i landet. Cassels positiva brev till hembygden påverkade många i Kisa med omnejd och emigrationen tog snabbt fart. Under 1845–1920 utvandrade 6 000 personer från Kinda.

Text: Kinda turism

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kisa hembygdsgård...
Vackert beläget på en bergsudde högt ovanför Kisasjön ligger en av Sveriges största hembygdsgårdar med femton kulturhus och fyratusen föremål i autentiska miljöer.
OrtKinda
Affären i Svalsjö och Pers mekaniska kabinett...
Förutom den gamla lanthandelns mysiga trädgårdskafé har man i Pers mekaniska kabinett skapat en mängd träföremål som rör sig och spelar upp scener då man vevar på dem.
OrtKinda
Smedstorps dubbelgård...
Ett kulturreservat tillika statligt byggnadsminne som förutom den speciella dubbelgården från 1700-talet även inrymmer kringliggande by. Här finns en rad hotade lantraser som man föder upp på gården.
OrtYdre
BP nostalgimack i Björkfors.
BP Nostalgimack med interiör från 1955 då den öppnades och var i bruk till 1983. 2001 invigdes macken till Nostalgimuseum och är idag inredd som den såg ut på 1950- och 60-talen.
OrtKinda
Valö Café och festplats.
På en liten bro tar man sig ut till Valön där den lilla festplatsen huserar sedan 1956. På kafét serveras enkel men vällagad mat som Valöburgare, räkmacka, lokalt tillverkad ostkaka och kalvdans.
OrtKinda
Trollegater - Inget för de mörkrädda.
Trollegater naturreservat är en av Sveriges största urbergsgrottor med ett gångsystem på ca 140 meter. Grottorna kan utforskas på egen hand eller med guidning i inlandsisens fotspår och trollens värld. 
OrtKinda