Norra Kvill nationalpark.


  • Till start: 226,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vimmerby 
  • Avgift: Nej 
Norra Kvill nationalpark.
Stor karta

Här finns tre vandringsleder att välja mellan i den småländska urskogen som inte avverkats på 150 år och där vissa tallar är 350 år. En belöning är utsiktsplatsen på nationalparkens högsta berg.

Norra Kvill nationalpark

Norra Kvill är en av Smålands nationalparker och består av genuin, småländsk urskog. Den har inte avverkats på 150 år och vissa av tallarna är 350 år gamla. Omkullfallna träd, mossbelupna stenblock och trolska skogstjärnar är typiska inslag i landskapet. En vandring upp till nationalparkens högsta berg ger en strålande utsikt.

Det är ovanligt med orörda skogar i södra Sverige. Som väl är bildades den första delen av nationalparken här redan 1927. Den utvidgades senare och är nu 114 hektar stor. Området får utvecklas fritt mot en riktig urskog. Skogen består till 80 procent av tall och vissa av exemplaren här är riktigt stora - 2,5 meter i omkrets och 35 meter höga.

Lätt att hitta till Norra Kvill
Norra Kvills nationalpark ligger nära vägen mellan Vimmerby och Södra Vi, 7 km söder om Ydrefors. En skyltad avtagsväg leder fram till parkeringsplats med informationstavlor, toalett, bord och bänkar. En vandringsled går runt nationalparkens två sjöar. Stora Idgölen kallas också för Trollsjön med näckrosor och vattenklöver. Områdets högsta punkten är Idhöjden som ligger 45 meter över sjöns yta, med en magnifik utsikt.

Småländska höglandets natur.
Hela det Småländska höglandet är småkuperat och det kan man se i Norra Kvills nationalpark som är ett berg i det här landskapet 230 meter över havet. Särskilt förunderligt är alla stora mossklädda stenblock som på en del ställen bildar hela blockfält.

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...