I Astrid Lindgrens fotspår


  • Till start: 224,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vimmerby 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Astrid föddes i Vimmerby och gården hon är uppväxt på är idag ett museum medan Astrid Lindgrens värld är en uppbyggd temapark av hög internationell klass. Slutligen besöks gårdarna från Bullerbyn och Emil i Lönneberga.

Sevärdhet 1 av 4

Astrid Lindgrens Näs

Här är platsen där allting började. Du kan besöka den miljö där Astrid klättrade i sockerdricksträdet, lekte med sina syskon och hoppade i hö. Astrid Lindgrens Näs är ett året-runt öppet kulturcentrum och besöksmål i Vimmerby. Här kan du gå en guidad tur i barndomshemmet där Astrid Lindgren föddes och besöka Paviljongen med utställningen ”Hela världens Astrid Lindgren”. Där erbjuder också Lantköket på Näs småländska delikatesser.

Guidad visning i Astrids barndomshem

Här kan du besöka Astrid Lindgrens väl bevarade barndomshem som ligger helt nära Vimmerbys centrum. Följ med på en guidad visning och upplev det som när Astrid växte upp här. Huset är iordningställt av Astrid Lindgren själv och bevarat i det skick som när hon var barn.

Guidad visning förbokas på tfn 0492-769400. Under högsäsong är det dagliga visningar på svenska, tyska och engelska.

Astridutställningen

I Paviljongen kan du besöka upplevelseutställningen ”Hela världens Astrid Lindgren” en utställning som fokuserar på Astrid Lindgrens liv och författarskap som bland annat skildrar händelser i hennes liv, från barndomen på Näs till livet i Stockholm som författare, barnboksredaktör och politisk debattör. Till utställningen finns en audioguide som du kan låna och lyssna till Astrid själv.

Mötesplats

Astrid Lindgrens Näs är en mötesplats året runt med utställningar, konferenser, författarkvällar och event. Julmarknaden på Näs äger rum i början av december varje år

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs – som en saga utan slut

Här kan du vandra genom en törnrosgård, njuta av apellunden och plommonlunden, se gröna konstinstallationer i prästgårdsparken, möta berättelsen om Astrid Lindgrens liv, inspirationskällor och författarskap. En plats som bjuder på såväl kunskap, upplevelser, skönhet och förundran. I trädgården kan du också se sockerdricksträdet, kronprinsessan Victorias ek och skulpturgruppen Källa Astrid.

Tel: +46 492769400
Adress: Prästgårdsgatan 24 Vimmerby

Text: Visit Småland

Läs mera

Astrid Lindgrens värld.

Astrid Lindgrens Värld – här blir sagor verklighet

Astrid Lindgrens Värld är en sagolik plats för både stora och små. Alla som har vuxit upp med berättelserna om Pippi, Emil och Astrid Lindgrens andra figurer kan känna igen sig i parkens miljöer. Här finns gott om tillfällen att dras med in i äventyren. Astrid Lindgrens Värld är Sveriges största utomhusteater med många scener där det dagligen spelas specialskrivna scener som alla är baserade på Astrid Lindgrens berättelser.

Bröderna Lejonhjärta-miljö

2016 öppnades en ny miljö för berättelsen om Bröderna Lejonhjärta. Ytterligare en saga till verklighet då porten till Törnrosdalen och Körsbärsdalen öppnas. Den nya miljön ger er möjligheten att vandra omkring i lägereldarnas och sagornas tid bland urålderliga berg, rosor och tengilsoldater för att uppleva spänningen och hjältedåden tillsammans med Bröderna Lejonhjärta.

Astrid Lindgrens Värld bjuder små människor på stora upplevelser

För ett barn är det en stor händelse att få träffa och leka med Pippi, Karlsson, Emil eller någon av de andra favoriterna. Den möjligheten får barnen mellan föreställningarna, när karaktärerna rör sig bland gästerna i miljöerna och runtom i parken.

Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter bor alla här

I Villa Villekulla är det Pippi Långstrump som bor, och där Pippi är händer det alltid något. Ni kan se henne kämpa mot pirater eller mot Dunder-Karlsson och Blom, för att i nästa ögonblick skoja med Kling och Klang. I Katthult kan du uppleva en bondgård som den såg ut vid förra sekelskiftet, ströva omkring bland slåtterängarna och de hundraåriga ekarna. I närheten finns en leklada, en liten sjö och en loge där man kan hoppa i hö. Självklart finns Emils snickarbod, full med trägubbar, här också.

Familjen Svensson är här hela sommaren, det är ju här de bor. Äventyret fortsätter i Mattisborgen och i den stora Mattisskogen runt omkring. Besök fängelsehålorna i borgen, provligg Skalle-Pers säng och se Helvetesgapet öppna sig framför fötterna. Ronja, Mattis, Lovis och alla de andra rövarna finns här under huvudsäsongen.

Mätt på rätt sätt

Om du inte har med dig egen matsäck och äter den vid någon av våra många picknickplatser finns det flera restauranger att välja bland, alla med bra, rejäl mat på faten. I parken lagas maten från grunden  och man använder lokala råvaror. Många av recepten är småländska klassiker, Raggmunk med fläsk är en av våra favoriträtter. Naturligtvis finns här också både köttbullar och pannkakor.

Här fortsätter det roliga även när sommaren är slut. 

Text: Visit Småland

Läs mera

Bullerbyn

Alla vi barn i Bullerbyn

Åk till byn Sevedstorp som är Bullerbyn på riktigt. Faktiskt på två sätt. Astrid Lindgren hade den som förebild i sina böcker och det kom sig av att hennes far växte upp i Mellangården. Men det är sin egen barndom hon skildrar. Sen är det också på det viset att filmerna från 1986-87 av Lasse Hallström spelades in just här. Nu är du välkommen till Bullerbyn för att leka, hoppa i höet och hälsa på alla djur.

Det är öppet i Bullerbyn hela sommarlovet och du hittar hit genom att köra från Vimmerby mot Mariannelund och ta av till vänster. Från Vimmerby är det 15 km. Husen är privatägda och här kan man inte gå in, men det spelar inte så stor roll eftersom inomhusscenerna inte spelades in här. Bara den när Anna och Lisa skulle rymma. Det finns många djur på gårdarna - får, höns, grisar, hästar, kor och kaniner. Har du tur är det också ponnyridning.

I Bullerbyn kan du fika

Du kan antingen ha picknick på gräsmatten eller handla i Café Sörgården som säljer kaffe, läsk, våfflor, smörgåsar och bullar - och så klart riktig, småländsk ostkaka. Caféet rymmer också en liten butik med tyger och kläder. Det finns en liten handelsbod i en av ladorna där du kan köpa hantverk, böcker, lokalt producerad mat och självklart äkta Mariannelund karameller.

Det enda som kostar är en parkeringsavgift och den går till underhåll och djurhållning. Nu har de till exempel kunnat byta tak på lilla höladan med hjälp av parkeringsavgifterna. Vill du stanna ett tag i mysiga Bullerbyn finns några stugor att hyra.

Text: Visit Småland

 
Läs mera

Länkar

Katthult

Filmens Katthult ligger i byn Gibberyd vid orten Rumskulla, cirka 25 km från Vimmerby. Här finns alla de hus du sett och lärt dig älska i Emil-filmerna.

Här spelades de klassiska Emil-filmerna in 1971 – 73. Upplev atmosfären i den välbevarade filmmiljön och besök den världsberömda snickerboa där Allan Edwall så många gånger jagade in allas vår Emil. I snickerboa fick Emil begrunda sina hyss och där fördrev han tiden med att tälja en gubbe. Det blev som bekant många gubbar... Möt alla djuren på gården i den idylliska och unika miljön. I Katthultsboden kan du köpa dina souvenirer, kaffe, glass och dricka.

Öppettider: 25:e juni till 28:e augusti från 10.00 till 18.00

Adress: Katthult, Vimmerby              

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...