Bullerbyn


  • Till start: 236,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Småland 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

De tre små gårdarna är förebilden i Astrid Lindgrens böcker om Bullerbyn. Här växte Astrid Lindgrens far, Samuel August upp och här spelade man in filmerna om Bullerbyn av Lasse Hallström. Café, butik och djur på gårdarna.

Bullerbyn

Alla vi barn i Bullerbyn

Åk till byn Sevedstorp som är Bullerbyn på riktigt. Faktiskt på två sätt. Astrid Lindgren hade den som förebild i sina böcker och det kom sig av att hennes far växte upp i Mellangården. Men det är sin egen barndom hon skildrar. Sen är det också på det viset att filmerna från 1986-87 av Lasse Hallström spelades in just här. Nu är du välkommen till Bullerbyn för att leka, hoppa i höet och hälsa på alla djur.

Det är öppet i Bullerbyn hela sommarlovet och du hittar hit genom att köra från Vimmerby mot Mariannelund och ta av till vänster. Från Vimmerby är det 15 km. Husen är privatägda och här kan man inte gå in, men det spelar inte så stor roll eftersom inomhusscenerna inte spelades in här. Bara den när Anna och Lisa skulle rymma. Det finns många djur på gårdarna - får, höns, grisar, hästar, kor och kaniner. Har du tur är det också ponnyridning.

I Bullerbyn kan du fika

Du kan antingen ha picknick på gräsmatten eller handla i Café Sörgården som säljer kaffe, läsk, våfflor, smörgåsar och bullar - och så klart riktig, småländsk ostkaka. Caféet rymmer också en liten butik med tyger och kläder. Det finns en liten handelsbod i en av ladorna där du kan köpa hantverk, böcker, lokalt producerad mat och självklart äkta Mariannelund karameller.

Det enda som kostar är en parkeringsavgift och den går till underhåll och djurhållning. Nu har de till exempel kunnat byta tak på lilla höladan med hjälp av parkeringsavgifterna. Vill du stanna ett tag i mysiga Bullerbyn finns några stugor att hyra.

Text: Visit Småland

 
Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...