Astrid Lindgrens Näs


Platsen där allting började. Besök miljön där Astrid klättrade i sockerdricksträdet, lekte med syskonen och hoppade i hö. Astrid Lindgrens Näs är ett året-runt öppet kulturcentrum.

  • Till start: 224,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vimmerby 
  • Avgift: Ja 


Astrid Lindgrens Näs

Här är platsen där allting började. Du kan besöka den miljö där Astrid klättrade i sockerdricksträdet, lekte med sina syskon och hoppade i hö. Astrid Lindgrens Näs är ett året-runt öppet kulturcentrum och besöksmål i Vimmerby. Här kan du gå en guidad tur i barndomshemmet där Astrid Lindgren föddes och besöka Paviljongen med utställningen ”Hela världens Astrid Lindgren”. Där erbjuder också Lantköket på Näs småländska delikatesser.

Guidad visning i Astrids barndomshem

Här kan du besöka Astrid Lindgrens väl bevarade barndomshem som ligger helt nära Vimmerbys centrum. Följ med på en guidad visning och upplev det som när Astrid växte upp här. Huset är iordningställt av Astrid Lindgren själv och bevarat i det skick som när hon var barn.

Guidad visning förbokas på tfn 0492-769400. Under högsäsong är det dagliga visningar på svenska, tyska och engelska.

Astridutställningen

I Paviljongen kan du besöka upplevelseutställningen ”Hela världens Astrid Lindgren” en utställning som fokuserar på Astrid Lindgrens liv och författarskap som bland annat skildrar händelser i hennes liv, från barndomen på Näs till livet i Stockholm som författare, barnboksredaktör och politisk debattör. Till utställningen finns en audioguide som du kan låna och lyssna till Astrid själv.

Mötesplats

Astrid Lindgrens Näs är en mötesplats året runt med utställningar, konferenser, författarkvällar och event. Julmarknaden på Näs äger rum i början av december varje år

Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs – som en saga utan slut

Här kan du vandra genom en törnrosgård, njuta av apellunden och plommonlunden, se gröna konstinstallationer i prästgårdsparken, möta berättelsen om Astrid Lindgrens liv, inspirationskällor och författarskap. En plats som bjuder på såväl kunskap, upplevelser, skönhet och förundran. I trädgården kan du också se sockerdricksträdet, kronprinsessan Victorias ek och skulpturgruppen Källa Astrid.

Tel: +46 492769400
Adress: Prästgårdsgatan 24 Vimmerby

Text: Visit Småland

Läs mera
Astrid Lindgrens Näs
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kvilleken.
Sveriges äldsta ek är Kvilleken som tros vara tusen år gammal. Ibland omtalas ekar som tusenåriga men är ofta betydligt yngre. Eken nås efter en kortare vandring.
OrtVimmerby
Norra Kvill nationalpark.
Här finns tre vandringsleder att välja mellan i den småländska urskogen som inte avverkats på 150 år och där vissa tallar är 350 år. En belöning är utsiktsplatsen på nationalparkens högsta berg.
OrtVimmerby
Katthult
Det är precis här som Emil-filmernas Katthult spelades in.  Flaggstången som Ida blev upphissad i, snickerboa med trägubbar och hästen ”Lukas”. För en liten slant får man gå runt här och känna igen sig.  Övriga tider privatbostad.
OrtVimmerby
Lunds by
Byn är från 1600-talet då den skapades kring en skjutsstation på den gamla kustvägen mot Kalmar. Idag finns en släktby med åtta gårdar från 1700-talet, unikt placerade kring gårdsplanen Torget.
OrtGladhammar
Kisa emigrantmuseum och Café Colombia.
Café Colombia öppnades 1921 och då träffades man för att dricka bryggkaffe och lyssna på en kristallmottagare. På övervåningen ligger museet med föremål från emigrationen härifrån.
OrtKinda
Korpberget och Vadstuguberget.
Högt ovanför sjön Åsunden, 185 m för att vara ungefärlig, ligger Korpberget och det lite högre Vadstuguberget. Vid Korpberget finns rester av en fornborg. Kombinera med besök på Valön.
OrtKinda