Smedstorps dubbelgård...


Ett kulturreservat tillika statligt byggnadsminne som förutom den speciella dubbelgården från 1700-talet även inrymmer kringliggande by. Här finns en rad hotade lantraser som man föder upp på gården.

  • Till start: 217,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ydre 
  • Avgift: Nej 


Smedstorps dubbelgård

Det är inte bara husen i sig som gör Smedstorp i Norra Vi i Ydre kommun unikt. Smedstorp, en fyrkantsbyggd ålderdomlig gård med ett omgivande välbevarat kulturlandskap. Här finns ängar och hagar med många odlingsrösen, hamlade träd och trägärdesgårdar.

 

Gården består av ett komplex av byggnader uppdelat på två "gårdar". Fine gårn - mangården - består av två sammanbyggda enkelstugor i två våningar. I det ena bor familjen Carlsson som brukat gården sedan åtta generationer och i det andra är en museidel inrymd. Fine gårn avdelas från fägårn med ett trästaket. 

 

Av de ursprungliga 26 olika byggnaderna återstår idag ett 20-tal: svin-, höns- och fårhus, ladugård/fähus, jordkällare, loge, stall och visthusbodar. Varje funktion hade ett eget hus.

Smedstorps ängar har en ovanligt rik flora. Du finner bl a backklöver, svinrot, femfingerört, sandarv, backsippa, vingviol och jungfrukammare.

Att markanvändningen inte har ändrats särskilt mycket sedan början av 1700-talet kan man utläsa av den äldsta kartan som är från 1707. Smedstorp ingår i Natura 2000 och är ett av landets första kulturreservat.

SMEDSTORPS DUBBELGÅRD

För några hundra år sedan var Smedstorp en gård som alla andra. I dag utgör de timrade och omålade byggnaderna ett ovanligt inslag i det omgivande landskapet.

 

Här kan du uppleva en kulturhistorisk miljö. Ströva runt och betrakta husen. Kika in där det är öppet. På sommaren finns möjlighet att delta i visningar och aktiviteter. När du besöker gården, så tänk på att visa hänsyn till de som bor i ena stugan.

TORPEN KRING GÅRDEN

Följer man grusvägen norrut ligger torpet Hagalund som är öppet för besökare. Ytterligare två torp och en kvarn har funnits på gården men dessa är borta. Följer man grusvägen i andra riktningen passerar man två gravfält och då får man också en utblick över det vackra odlingslandskapet med hamlade träd och betade hagmarker.

OM GÅRDEN OCH BYGGNADERNA

Smedstorps dubbelgård har dubbel uppsättning av nästan alla byggnader eftersom det är två gårdar på samma gårdsplan. Den slutna gårdsplanen är uppdelad i en mangård och en fägård. I mangården ligger bostadshus och visthusbodar. I fägården finns fähus, logar och vagnshus. Mangård och fägård hålls åtskilda av ett spjälstaket.

Tidigare gick vägen över ladugårdsbacken mellan husen. Då var här liv och rörelse, korna skulle ut på bete och in och mjölkas. Hästen spändes för vagnen och veden höggs och staplades på ladugårdsbacken. Skörden kördes in i logarna för förvaring och lövtäkten skulle in i lövladan.

På Smedstorp finns flera ålderdomliga byggnader av  de slag som var vanliga på 1700-talet. Stolpboden från 1741 är en visthusbod som står på stolpar för att den ska stå torrt och luftigt och för att skadedjur inte ska komma åt mat och husgeråd som förvarades i boden. Gårdens äldsta byggnad är en förrådsbod vars bottenvåning är daterad till 1697.

Tvillingstugor och dubbelgårdar har varit vanliga i södra Östergötland och i norra delarna av Småland. Oftast var det två bröder som brukade var sin gård i så kallad sämjedelning. Ibland övergick gården till att brukas av en familj. Smedstorp blev uppmärksammat genom Nordiska museets byundersökningar på 1920-talet.

Gården genomgick laga skifte först 1942 som en av de sista i Östergötland. Smedstorp ägdes av ett brödrapar där den ena brodern fick flytta ut och byggde den vitputsade villan som ligger sydväst om de äldre byggnaderna.

År 1953 köpte Östergötlands museum alla de ålderdomliga byggnaderna och tomten. På så sätt räddades byggnaderna från att flyttas eller helt förfalla. Ättlingar till de båda bröderna äger och brukar fortfarande jordbruksmarken. Smedstorp är byggnadsminne och kulturreservat.

Text Ydre kommun.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Malexander...
Tyvärr har denna lilla ort förknippats med ett tragiskt dåd. Den lilla orten nås via en vacker väg längs Sommen och strax intill kyrkan ligger hembygdsbmuseet med utsikt över sjön.
OrtBoxholm
Kisa emigrantmuseum och Café Colombia.
Café Colombia öppnades 1921 och då träffades man för att dricka bryggkaffe och lyssna på en kristallmottagare. På övervåningen ligger museet med föremål från emigrationen härifrån.
OrtKinda
Trollegater - Inget för de mörkrädda.
Trollegater naturreservat är en av Sveriges största urbergsgrottor med ett gångsystem på ca 140 meter. Grottorna kan utforskas på egen hand eller med guidning i inlandsisens fotspår och trollens värld. 
OrtKinda
Rimforsa hamn - Kinda kanal...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtKinda
Katthult
Det är precis här som Emil-filmernas Katthult spelades in.  Flaggstången som Ida blev upphissad i, snickerboa med trägubbar och hästen ”Lukas”. För en liten slant får man gå runt här och känna igen sig.  Övriga tider privatbostad.
OrtVimmerby
Valö Café och festplats.
På en liten bro tar man sig ut till Valön där den lilla festplatsen huserar sedan 1956. På kafét serveras enkel men vällagad mat som Valöburgare, räkmacka, lokalt tillverkad ostkaka och kalvdans.
OrtKinda