Köpmanberget Hudik


Här uppe träffas Hudiksvallsborna vid högtider och andra evenemang. Fin utsikt över Hudiksvallsfjärden och det speciella Sångartemplet är landmärket som står ut.

  • Till start: 270,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hudiksvall 
  • Avgift: Nej 


Köpmanberget Hudik

I skrifter från 1600-talet står att köpmän stod på berget och inväntade sina fartyg med varor.

Köpmanberget är en vacker festplats grundad 1902 och var den självklara samlingsplatsen för Hudiksvallsborna och nu satsar man på att få igång samma folkparkskänsla igen som på 1970-talet med konserter mm. Dansbanan har tak och här ligger även restaurang Parkhyddan.

Det platsen är mest känd för är sångartemplet med sina kritvita pelare. Templet anlades av Hudiksvalls Sångarförbund i början av 1900-talet.

Utsikten mot Hudiksvallsfjärden är fin året om.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Forsa forngård...
Här var tidigare en klungby med tre gårdar. Två finns kvar och de visar upp originalinredning från tidigt respektive sent 1800-tal. Tre av rummen har målningar från 1700-talet av lokala mästare. Avstånd från E4 c:a 11 min 7,5 km
OrtHudiksvall
Iggesunds järnverk och Bruksmuseum
Intill järnverket som drivs i full fart ligger ett gammalt bruksmuseum. Slagg var en biprodukt av driften och en enorm slagghög kan bestigas med vacker utsikt som belöning. Avstånd från E4 c:a 8 min 6 km
OrtIggesund
Ystegårn hälsingegård...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtHudiksvall
Strömsbruk...
Från att vara järnbruk blev det ett av världens främsta bruk för massa till fotopapper. Därför är kameramuseet här inte så långsökt. Vacker bruksbebyggelse och fina paddlingsmöjligheter. Avstånd från E4 c:a 11 min 12 km
OrtNordanstig
Hölick fiskeläge...
Detta är ett utvalt besöksmål. Texter och bilder under arbete. 
OrtHudiksvall
Kustvägen norrut stora rundan...
En rundtur som följer vad som benämns Kustvägen. Med början i Mellanfjäden i Nordanstig passeras fiskelägen, bruk, flera bra badstränder och krogar slutligen ett industriminne utanför Sundsvall.
OrtHudiksvall