Kristianstad till Hässleholm. Konst, natur och slott.


En späckad rundtur mellan Kristianstad och Hässleholm. Konstlottet Wanås, historiskt rika Hovdala slott, träskliknande Vattenriket och en avkylande grottvandring.

  • Till start: 435,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skåne 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Vattenriket

Befinner man sig i naturrummet så känns det lite som att man är i en helikopter över Everglades träskmarker i Florida. Närmare än så kommer man inte naturen då man är ovanpå våtmarkerna.

I naturumet finns utställningar, naturskola och konferenslokaler.  Här kan man även leta märlor i forsen, se fiskarna i akvariet, titta ut genom panoramafönstret och ta en flygtur med simulatorn Opteryx. 

Tidvis drivs restaurang här men solbryggan är en utmärkt plats att sola, slappa och ha picknick.

Centralt beläget med promenadavstånd från järnvägsstation och centrum är det lätt för både turister och lokalbor att ta sig hit och är ett av de mest besökta naturumen i Sverige.

Med start här kan man nå ut till en rad andra besöksplatser som inom Kristianstads Vattenrike som är 3 x 3 mil stort.

Vattenriket har sammanlagt fem tillgänglighetsanpassade besöksplatser och flera ytterligare entréer.

Fri entré

Läs mera

Länkar

Wanås slott

En av världens främsta skulpturparker finns i Östra Göinge i Skåne. Wanås är en plats där konst, natur och historia möts.

Wanås består av ett slott, ett ekologiskt jordbruk, en konsthall, en skulpturpark med en permanent samling på över 50 verk, samt en butik och ett kafé.

Varje år är nordiskt och internationellt kända konstnärer inbjudan att producera konst i parken och i inomhusbyggnaderna.  Här visas sedan 1987 internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika installationer.

Fri entré för Wanås Vänner, Moderna Museets Vänner och Nationalmusei Vänner 

Tykarpsgrottan

Kalksten var åtråvärt som byggnadsmaterial. Tykarpsgrottan är nämligen en grotta som till största delen är skapad i samband med kalkbrytning. Med hammare, kilar och hackor bröt man kalkstenen i block och bars upp för hand till vagnar dragna av oxar. Det gjordes av drängar och pigor från 1700-talet till 1888.

Det som finns kvar är tio tusen kubikmeter stor labyrint av gångar och pelarsalar. Grottan besöks endast under guidade turer.  Efter guidningen rekommenderas en varm kopp kaffe i kaféet för grottan är sval. Jacka och långbyxor behövs.

Grottan har figurerat i filmer. Som mystiskt gömställe för Ronja Rövardotter, några scener ur tv-serierna Kullamannen och Snapphanar.

Under vinterhalvåret gruvan en sovkammare för en rad arter fladdermöss. Fladdermöss är extremt viktiga för våra ekosystem.

Läs mera

Hovdala slott

Hovdala slott erbjuder något alla smaker och intressen. Här finns restaurang, kafé, orangeri och en park att strosa runt i samt visningar av slottet. Från slottet utgår även vandringsleder.

Detta slott har prisbelönats för sin varsamma restaurering. Oavsett tidsålder på byggnaderna så är de återställda till så ursprungligt skick man kunnat i regi av Statens Fastighetsverk SFV.

Slottet spelade med sitt läge i gränslandet en viktig roll i krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet. Går man runt anläggningen så ser man den skyddande vallgrav som fortfarande, numera torrlagd, omger området. Vill man få djupare kunskap så rekommenderas en guidad tur i den Ehrenborgska våningen. Släkten Ehrenborg bebodde slottet under åren 1666-1981.

I orangeriet har man återvänt till att använda det som ett orangeri med olivträd, apelsinträd och en stor hibiskus mm.

På Hovdala slottsrestaurang tolkar man gamla skånska recept från 1700-talet med influenser från det internationella köket. Lunchbuffé eller a la carte med 1600-talsrätter. På kaféet får man inte missa berömda "Hovdalatårtan". För öppettider Slottsrestaurangen.

Trädgård och park är öppna året runt.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Slottstur österut från Kristianstad.
Här passeras inte enbart slott men de två slotten är ytterst intressant och har en bra krog respektive kafé för att ge rundturen slottslig förtäring. 
OrtKristianstad
Lillö borgruin
Lillö borguin är resterna efter en medeltida borg som låg vid Helge å där även vallgravarna finns kvar. Idag är det del av Vattenriket och kan även nås till fots med Linnérundan.
OrtKristianstad
Trolle-Ljungby slott
Et praktfullt renässansslott med anor från 1300-talet. Man får tyvärr endast beskåda slottet utifrån men det är värt att stanna till för slottet är nära staketen och inom fotoavstånd.
OrtKristianstad
Humleslingan...
Här går färden på vackra vägar kring Skånes största sjö Ivösjön. Ivön mitt i sjön nås med en gratis vägfärja. Vacker natur och intressanta sevärdheter.
OrtBromölla
Åhus
En pärla på Skånska östkusten. Staden i sig har mycket att erbjuda med en medeltida stadskärna, Rådhuset med museum, en Absolut-utställning samt två fantastiska stränder med olika karaktär.
OrtKristianstad