PROMENAD - En populär joggingrunda som givetvis kan promeneras. Mestadels längs vatten med sevärdheter, flera fina bad samt utsikts- och rastplatser längs vägen. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
- Till start: 3,0 Km
- Stopp: 8
- Ort: Kungsholmen
- Avgift: Nej
Lilla Hornsberg
Det faluröda huset med anor från 1600-talet byggdes först som vaktstuga till Karlbergs slott. Höjdes och förlängdes hundra år senare och blev ett av stadens mer populära vattenhål med namnet Fördärvet - Bellman var stamgäst. Idag samlingspunkt för det litterära sällskapet DELS.
Sankt Eriksbron
Sankt Eriksbron har byggts i tre omgångar. Den ursprungliga bågbron från tidigt 1900-tal blev snabbt för smal för att klara all trafik. På 30-talet byggdes bron som den ser ut idag upptill och på 40-talet lade man till tunnebron undertill. Från bron har man en fin utsikt åt Karlbergssjön och Barnhusviken
Stadshuset
Stockholms mest kända och beundrade byggnad ritades av arkitekt Ragnar Östberg och invigdes följdriktigt på midsommarafton 1923 – så kallas också stilen nationalromantisk. Det gick åt åtta miljoner tegelstenar till den 106 meter höga byggnaden. De gyllene kronorna högst upp på tornet är lika stora som folkabubblor och blå hallen är i själva verket röd, då arkitekten ändrade sig i sista stund när han såg det vackra teglet.
I Gyllene salen, med sina 18 miljoner guldmosaikbitar, blir någon världskändis varje år när Nobelpriset delas ut. Till vardags arbetar borgarråden här och styr staden. Stadshusets inre är bara öppet för visningar se hemsida men enbart exteriören är värt besöket. Med reservation för ändringar som kan uppstå på grund av evenemang i Stadshuset hålls visningar på svenska varje dag kl 12 och 14 och på engelska kl 10, 11, 12, 13, 14 och 15, året om.
Den öppna platsen, Stadshusparken, på sjösidan mot Riddarfjärden är mycket populär där man kan sitta på en bänk eller på gräset. Vackra planteringar och utsmyckningar.
På sommarhalvåret kan man ta sig upp i Stadshustornet för att se stans bästa utsikt till en kostnad av 40 kr. Visserligen inte lika hög som Kaknästornet men så mycket närmare det sevärda och man går upp på bestämda uppgångstider infaller var 40:e minut mellan kl. 09.15 och 15.55 i maj och september, och mellan kl. 09.15 och 17.15 i juni, juli och augusti.
Adress:
Ragnar Östbergs Plan 1, Stockholm
Telefon: +46 08-508 290 58
Bostäder på båtar
Om man kan tänka sig att vänta ett par år, kan man lägga sin husbåt vid Norr Mälarstrandskajen och flytta in. Det kostar 72 kronor per månad och meter. Tillkommer gör avgifter för vatten och el. Men båten måste vara sjövärdig och ha septiktank.
Rålambshovsparken
”Rålis” har en alldeles speciell plats i alla stockholmares hjärtan. Den 8 hektar stora parken har fått sitt namn efter friherre Åke Rålamb som bodde här på 1700-talet. Parken anlades 1936. Idag spelar man boule, åker skateboard, grillar, kubbar, jympar med Friskis & Svettis, solar, spelar brännboll och beachvolleyboll, kastar frisbee eller helt enkelt bara ”hänger”.
Smedsudden med bad
Ett av Stockholms populäraste innerstadsbad – invigt 1973 och idag handikappanpassat. Udden är Kungsholmens sydligaste spets, men på 1700-talet vad det här faktiskt en ö med namnet Marieskär. I Sjövillan och omkringliggande hus målade på 20-talet "Smedsuddskoloristerna". Villan har brunnit ned och kvar är bara en liten gräskulle.
"Erlanderhuset" - 16 våningar bostadshus
Dragspelhuset eller Erlanderhuset kallas den spektakulära byggnaden som Henning Orlando ritade, och som byggdes upp 1962. 76 meter högt och 210 lägenheter stort. En av de första hyresgästerna var dåvarande statsminister Tage Erlander som hade en sexa på femte våningen, med utsikt över Långholmen.
Snoilskyvägen "Stockholms Beverly Hills"
"Stockholms Beverly Hills" kallar man ibland stadsdelarna Fredhäll och Kristineberg som båda byggdes på 30-talet, och just på denna paradgata med terasslägenheter på magnifikt läge högt på Mälarens klippor är det lätt att förstå benämningen. Men, det gäller att ducka för flyget när det går in för landning på Bromma.