Marieberg och Fredhäll.


PROMENAD. Här går man förbi populära parker, bad och klippor. Utsikten över Riddarfjärden är inte fel men det finns även avstickare inåt land som kräver "uppsikt".

  • Till start: 2,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungsholmen 
  • Avgift: Nej 


Marieberg och Fredhäll.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Rålambshovsparken

”Rålis” har en alldeles speciell plats i alla stockholmares hjärtan. Den 8 hektar stora parken har fått sitt namn efter friherre Åke Rålamb som bodde här på 1700-talet. Parken anlades 1936. Idag spelar man boule, åker skateboard, grillar, kubbar, jympar med Friskis & Svettis, solar, spelar brännboll och beachvolleyboll, kastar frisbee eller helt enkelt bara ”hänger”.

Rålambshovsteatern

”Rålis” amfiteater är kanske mest känd för att det spelas så lite teater där. Men på somrarna kan det hända att Parkteatern har föreställningar här. Amfiteatern uppfördes 1953, till Stockholms 700-årsjubileum och rymmer 5 000 personer.

Lilla Rålambshov

Rålambshovs gård som den också kallas ligger precis vid Västerbrons fäste. En malmgård från 1801 som bland mycket annat har använts till borgmästar­residens men är idag en privatbostad.

Kafé kajak

Ett kafé med kvalitet där man serverar det mesta ekologiskt och närodlat. Lunchrätterna är fräscha sallader och hemgjorda smörgåsar och anpassas efter årstiden. Glassen är ett exempel på nivån där man serverar Sänkdalens kravmärkta glass för 28 kr bägaren men smakar det så kostar det. Uteservering på stor veranda med utsikt över Riddarfjärden och Västerbron bara ett stenkast från Smedsuddsbadet.

Man har öppet under "varmare årstiden" (för exakta dagar se hemsidan)

Vår:
lördag-söndag 12-17

Sommar:
måndag-fredag 11-17
lördag-söndag 12-17

Höst:
lördag-söndag 12-17

Smedsuddsv. 23
08-656 57 56

Läs mera

Länkar

Smedsudden med bad

Ett av Stockholms populäraste innerstadsbad – invigt 1973 och idag handikappanpassat. Udden är Kungsholmens sydligaste spets, men på 1700-talet vad det här faktiskt en ö med namnet Marieskär. I Sjövillan och omkringliggande hus målade på 20-talet "Smedsudds­koloristerna". Villan har brunnit ned och kvar är bara en liten gräskulle. 

Tidningshusen

De stora tidningsdrakarna DN och SVD byggde i början på sextiotalet varsitt enormt, arkitekthyllat komplex. Idag har Expressen och DN flyttat ut ur höghuset – som var landets högsta i 38 år – och in i annexet där tidigare tryckeriet höll till. SVD huserar nuförtiden i ägaren Schibstedts mediahus precis vid centralen. I båda byggnaderna drivs nu kontorsverksamhet.

"Erlanderhuset" - 16 våningar bostadshus

Dragspelhuset eller Erlanderhuset kallas den spektakulära byggnaden som Henning Orlando ritade, och som byggdes upp 1962. 76 meter högt och 210 lägenheter stort. En av de första hyresgästerna var dåvarande statsminister Tage Erlander som hade en sexa på femte våningen, med utsikt över Långholmen.

Snoilskyvägen "Stockholms Beverly Hills"

"Stockholms Beverly Hills" kallar man ibland stadsdelarna Fredhäll och Kristineberg som båda byggdes på 30-talet, och just på denna paradgata med terasslägenheter på magnifikt läge högt på Mälarens klippor är det lätt att förstå benämningen. Men, det gäller att ducka för flyget när det går in för landning på Bromma.

Solstugan

Den röda stugan med vita knutar byggdes 1922. Var länge ett litet fik för traktens unga, men idag en fullfjädrad restaurang med bar.

Adress: Snoilskyvägen 37, Stockholm
Tel: 08-656 20 80

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Marieberg och Fredhäll.
PROMENAD. Här går man förbi populära parker, bad och klippor. Utsikten över Riddarfjärden är inte fel men det finns även avstickare inåt land som kräver "uppsikt".
OrtKungsholmen
Mälarpaviljongen
Omåttligt populärt ställe på Norr mälarstrands vackraste del med en stor del av krogen ute på en pråm på vattnet. Har öppet april till september.
OrtKungsholmen
Kronobergsparken.
En relativt okänd park mellan Fridhemsplan och Rådhuset. Parken är kuperad park med bänkar som man kan spana från och stora gräsytor för solbad.
OrtKungsholmen
Stora Henriksvik - Bellmanmuseet.
Det lilla museet över Bellmans liv, sånger, gestalter, Gustaf III:s Sverige och 1700-talets Stockholm mm är sammanbyggt med kafé och trädgård. Fri entré.
OrtLångholmen
Långholmen
På den gamla fängelseön känner man sig allt annat än instängd. Denna oas mitt i storstan bjuder på badplatser, picknickplatser, vacker natur och bedårande utsikter. Och ett gammalt fängelse som är svårt att missa. Här finns fik, restauranger och hotell.
OrtLångholmen
Luxparken och Essinge udde.
En liten oas med denna park med små broar gräsplättar, bänkar och en badplats. Namnet Luxparken kommer efter Electrolux som hade industrier och kontor över hela ön. 
OrtLilla Essingen