Kvekgården.


Detta byggnadsminne från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft kan besökas närsomhelst. Kvekgården har hållits i samma skick sedan 1864. För att gå in i byggnaderna se öppettider.

  • Till start: 62,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örsundsbro 
  • Avgift: Nej 


Kvekgården

Kvekgården är en mycket väl bevarad äldre gård som fortfarande ligger kvar i sitt ursprungliga läge. Idag är det klassat som byggnadsminne och är ett välbesökt friluftsmuseum. Stugorna är öppna på sommarhalvåret men det är värt besöket hit andra tider.

Gården består av tio byggnader från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft. Gården har kallats Kvekgården, OL-Jans gård eller Lottas gård i Kvek och är en gammal Upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. OL-Jan, eller Olof Jansson föddes föddes på gården 1782. OL-Jan och hans fru Anna-Lisa fick 10 barn varav 6 uppnådde vuxen ålder. Charlotta, Lotta, föddes 1829 och när han dog tog hon då Lotta Lundevall över 1864 och bodde kvar på gården till sin död 1926 då gården var i samma skick. 

Därefter renoverades den på 1930-talet. Tidigare hade taken halmtak men eftersom det var brist på råghalm har de vasstak idag. Husen är knuttimrade och saknar både färg och panel vilket illustrerar en sk gråbondes gård.

Byggnaderna:
Mangårdsbyggnaden
En sammanbyggd länga i vinkel mot mangårdsbyggnaden består av matbod, drängstuga, sädesbod och slöjdbod, svinhus, lagård och hölada.
Övriga byggnader: fägård, stall, loge, spannmålsbod, fähus, vaktarstuga och vebod.

Entré: 30 kr

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Härkeberga kyrka och kaplansgård.
I kyrkan finns Albertus Pictors mest kända målningar. Intill ligger kaplansgården med hus från 1600 till 1800-talet och ägs av Nordiska museet. Gör ett besök!
OrtEnköping
Wiks slott
Sveriges bäst bevarade medeltidsborg från sent 1400. Runt slottsparken finns en snitslad promenad samt fågelrika Wiks strandäng intill. Fika sommartid.
OrtBalingsta
Ängsöleden mellan Enköping och Engsö slott.
En varierande tur som kan startas med ett besök i Enköping eller svischa förbi stan och åka till härliga Kungsbyn som är en djurpark med svenska djur vidare till Ängsö slott med fina badmöjligheter.
OrtEnköping
Fiby urskog
En riktig John Bauer-skog där bara trollen saknas! Naturreservatet har varit orört sedan slutet av 1700-talet. En kortare vandringsstig leder dig rätt.
OrtUppsala
Dalkarlskärret
Egentligen ingen avstickare från Vretavägen utan parkeringen ligger tätt intill vägen och rastplatser med sagolikt fågelsceneri finns ett stenkast därifrån. Picknick eller fågelskådning från fågeltorn. Kameran redo! 
OrtUppsala
Skokloster slott och park
Ett av världens främsta barockmuseum och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Slottet står i princip orört sedan 350 år tillbaka.
OrtHåbo