Skokloster slott och park


Ett av världens främsta barockmuseum och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Slottet står i princip orört sedan 350 år tillbaka.

  • Till start: 48,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Håbo 
  • Avgift: Nej 


Skokloster slott och park
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Skoklosters slott

Detta är ett av världens främsta barockmuseum och det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige. Det uppfördes av fältmarskalken Carl Gustav Wrangel och står i princip orört sedan 350 år tillbaka. Idag ägs slottet av svenska staten och på dess museum kan man skåda bland annat tre vapensamlingar samt mängder med tyger, keramik och pinaler från 1500-talet och framåt.

Man kan gå visning, eller på egen hand, då man kan fråga de kunniga värdarna som svarar på frågor.

Fri entré
60 kr för visning. Barn under 19 år gratis. Rekommenderas!

Länkar

Skokloster slottspark

Som det låter så var det ett kloster här på Skohalvön. Till kloster hörde trädgårdar och just denna var vida berömd.

Under reformationen drogs klostret in och när familjen Wrangel senare tog över ändrades mycket. På landsidan anlades en barockträdgård som fortfarande har kvar sin grundläggande struktur.

Än idag odlas äpplen som går tillbaka till nunnornas verksamhet under medeltiden. Äpplena bär namn härifrån som Skokloster Pommeröder, Skokloster Renett och Grågylling från Skokloster.

Runt slottsparken finns skyltar som berättar om slottets historia.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Venngarns slott.
Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla...
OrtSigtuna
Wiks slott
Sveriges bäst bevarade medeltidsborg från sent 1400. Runt slottsparken finns en snitslad promenad samt fågelrika Wiks strandäng intill. Fika sommartid.
OrtBalingsta
STF Vandrarhem Sigtuna
På en kulle med utsikt över Mälaren ligger Sigtuna vandrarhem och folkhögskola. Här kan du upptäcka Sigtunas medeltida gränder, bada i Mälaren och utforska skogsstigarna runt knuten. Det är också smidigt att ta en tur till Stockholm eller Uppsala.
OrtSigtuna
Sigtuna stadspromenad
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.
OrtSigtuna
Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Tant Bruns kaffestuga
Sigtunas mest berömda kafé och traditionellt så det förslår. Här blir man serverad ute i trädgården eller i 1600-tals stugan av "tanter" i bruna klänningar. En upplevelse.
OrtSigtuna