Wiks slott


Sveriges bäst bevarade medeltidsborg från sent 1400. Runt slottsparken finns en snitslad promenad samt fågelrika Wiks strandäng intill. Fika sommartid.

  • Till start: 56,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Balingsta 
  • Avgift: Nej 


Wiks slott

Wiks slott är Sveriges bäst bevarade medeltidsborg, uppförd under senare delen av 1400-talet. Idag är slottet en konferensanläggning men väl värd ett besök för den omgivande naturen och de vackra byggnaderna.  Övriga sevärda byggnader är 1700-talshuset Stenhuset som bildar en flygel till slottet.  Ekonomibyggnaden eller ”ladan” ritad av Ivar Tengbom.
 
Wikparken ses bäst med att gå Wikstigen som är en 3 km lång promenad runt slottsparken med informationsskyltar. Parken har varierat i utformning och skick från att ha varit rensat genom betande djur till vårdad men vild vild engelsk park till starkt förfallen. Idag är det åter betesdrift , slåtter och lövängsbruk där man främst anpassar för ekarna som är särskilt skyddade här. Wiks strandäng och en fin badplats kan även rekommenderas.
 
Den fina restaurangen är inte tillgänglig för privatpersoner men vid bra väder finns det många fina platser att äta medhavd mat på. Sommartid är kafé Nyfiket öppet i Stenhuset.
 

Läs mera

Länkar

Wiks slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalkarlskärret
Egentligen ingen avstickare från Vretavägen utan parkeringen ligger tätt intill vägen och rastplatser med sagolikt fågelsceneri finns ett stenkast därifrån. Picknick eller fågelskådning från fågeltorn. Kameran redo! 
OrtUppsala
Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.
En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa fram till Enköping där 
OrtEnköping
Grönsöö turistväg
En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vi Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa till rutten.
OrtEnköping
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala
Härkeberga kyrka och kaplansgård.
I kyrkan finns Albertus Pictors mest kända målningar. Intill ligger kaplansgården med hus från 1600 till 1800-talet och ägs av Nordiska museet. Gör ett besök!
OrtEnköping