Wiks slott


Sveriges bäst bevarade medeltidsborg från sent 1400. Runt slottsparken finns en snitslad promenad samt fågelrika Wiks strandäng intill. Fika sommartid.

  • Till start: 56,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Balingsta 
  • Avgift: Nej 


Wiks slott

Wiks slott är Sveriges bäst bevarade medeltidsborg, uppförd under senare delen av 1400-talet. Idag är slottet en konferensanläggning men väl värd ett besök för den omgivande naturen och de vackra byggnaderna.  Övriga sevärda byggnader är 1700-talshuset Stenhuset som bildar en flygel till slottet.  Ekonomibyggnaden eller ”ladan” ritad av Ivar Tengbom.
 
Wikparken ses bäst med att gå Wikstigen som är en 3 km lång promenad runt slottsparken med informationsskyltar. Parken har varierat i utformning och skick från att ha varit rensat genom betande djur till vårdad men vild vild engelsk park till starkt förfallen. Idag är det åter betesdrift , slåtter och lövängsbruk där man främst anpassar för ekarna som är särskilt skyddade här. Wiks strandäng och en fin badplats kan även rekommenderas.
 
Den fina restaurangen är inte tillgänglig för privatpersoner men vid bra väder finns det många fina platser att äta medhavd mat på. Sommartid är kafé Nyfiket öppet i Stenhuset.
 

Läs mera

Länkar

Wiks slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalkarlskärret
Egentligen ingen avstickare från Vretavägen utan parkeringen ligger tätt intill vägen och rastplatser med sagolikt fågelsceneri finns ett stenkast därifrån. Picknick eller fågelskådning från fågeltorn. Kameran redo! 
OrtUppsala
Skokloster slott och park
Ett av världens främsta barockmuseum och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Slottet står i princip orört sedan 350 år tillbaka.
OrtHåbo
Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.
En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa fram till Enköping där 
OrtEnköping
Kvekgården.
Detta byggnadsminne från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft kan besökas närsomhelst. Kvekgården har hållits i samma skick sedan 1864. För att gå in i byggnaderna se öppettider.
OrtÖrsundsbro
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala
Uppsala - En kunglig promenad
Uppsala har varit hem för kungligheter från Vasa till Bernadotte. Här går en promenad från 1500-talets Vasaborg till Kung Carl Gustavs studentmiljö.
OrtUppsala