Härkeberga kyrka och kaplansgård.


I kyrkan finns Albertus Pictors mest kända målningar. Intill ligger kaplansgården med hus från 1600 till 1800-talet och ägs av Nordiska museet. Gör ett besök!

  • Till start: 63,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Härkeberga kaplansgård

En av landet bäst bevarade prästgårdar visar hur kaplanen (kyrkoherdens medhjälpare) till närliggande Härkeberga kyrka bodde. Det är Nordiska museet som äger gården men den drivs av Härkeberga Gille.
 
Kaplansgårde består av sammanlagt sjutton timmerbyggnader, alla rödfärgade och de flesta med vasstaket kvar. De är från slutet av 1600-talet till början av 1800-talet. (Den typen av gårdar som ryssarna brände längs hela kusten 1719).  Den väldiga lönnen var inte bara en symbol för släktens lycka utan i praktiken en åskledare.
 
Gården är uppdelad på typiskt mellansvenskt sätt i bostäder för människorna (mangården) och byggnader för djuren. I några av bodarna förvarade ”tiondet” som var skatten prästen fick av bönderna (var tionde kärve). Sommartid kan man fika i sommarkaféet och prylboden intill.
(Källa Nordiska museet)
 

Läs mera

Länkar

Härkeberga kyrka

Härkeberga kyrka är den kände kyrkmålaren Albertus Pictor kanske främsta exempel på takmålningar. Han målade i inte mindre än 36 kyrkor, främst i Mälardalen, och drev en verkstad i Stockholm. Exempel på andra kyrkor med hans takmålningar nära Stockholm är Ösmo och Täby.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kvekgården.
Detta byggnadsminne från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft kan besökas närsomhelst. Kvekgården har hållits i samma skick sedan 1864. För att gå in i byggnaderna se öppettider.
OrtÖrsundsbro
Enköping - parkernas stad.
Enköpings parker är verkligen enastående. Bland annat bjuder man in kända trädgårdsarkitekter och man har även en trädgårdsutbildning i staden så elever får skapa nytt i parkerna.
OrtEnköping
Enköping en parkpromenad - Hälsans stig.
Enköpings parker är bland Sveriges allra vackraste och man har hela tjugo stycken. Denna tur passerar de finaste parkerna men även de viktigaste sevärdheterna.
OrtEnköping
Grönsöö turistväg
En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vi Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa till rutten.
OrtEnköping
Nykvarns hantverksby
Vacker belägen kvarn vid en bro över Sagån låg det tidigare även tull på gränsen mellan Uppland och Västmanland. Fika och botanisera bland hantverk på detta mysiga stopp. En gammal aseagenerator driver hela kvarnen.
OrtEnköping
Kungsbyn...
En djurpark med främst svenska djur och ”djur i människans tjänst", vilda djur och tamboskap. Älgmatning samt hjort- och visentfasari är höjdpunkter.
OrtVästerås