Härkeberga kyrka och kaplansgård.


  • Till start: 63,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

I kyrkan finns Albertus Pictors mest kända målningar. Intill ligger kaplansgården med hus från 1600 till 1800-talet och ägs av Nordiska museet. Gör ett besök!

Sevärdhet 1 av 2

Härkeberga kaplansgård

En av landet bäst bevarade prästgårdar visar hur kaplanen (kyrkoherdens medhjälpare) till närliggande Härkeberga kyrka bodde. Det är Nordiska museet som äger gården men den drivs av Härkeberga Gille.
 
Kaplansgårde består av sammanlagt sjutton timmerbyggnader, alla rödfärgade och de flesta med vasstaket kvar. De är från slutet av 1600-talet till början av 1800-talet. (Den typen av gårdar som ryssarna brände längs hela kusten 1719).  Den väldiga lönnen var inte bara en symbol för släktens lycka utan i praktiken en åskledare.
 
Gården är uppdelad på typiskt mellansvenskt sätt i bostäder för människorna (mangården) och byggnader för djuren. I några av bodarna förvarade ”tiondet” som var skatten prästen fick av bönderna (var tionde kärve). Sommartid kan man fika i sommarkaféet och prylboden intill.
(Källa Nordiska museet)
 

Läs mera

Länkar

Härkeberga kyrka

Härkeberga kyrka är den kände kyrkmålaren Albertus Pictor kanske främsta exempel på takmålningar. Han målade i inte mindre än 36 kyrkor, främst i Mälardalen, och drev en verkstad i Stockholm. Exempel på andra kyrkor med hans takmålningar nära Stockholm är Ösmo och Täby.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...