Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.


  • Till start: 53,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Visa på karta

En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa fram till Enköping där 

Sevärdhet 1 av 8

Ekolsund slott

Det här slottet är TV-aktuellt från Helena Bergströms filmatisering av Strindbergs fröken Julie. Annars är det Gustav den III som man förknippar med slottet där han drog sig undan med sin danska drottning Sophia Magdalena men slottet har flera kungliga ägare som Gustav Vasa, Johan III och Gustav II Adolf. Slottet som det ser ut idag är byggt på sent 1600-tal i barockstil.

I dag profilerar man sig som Hälsans slott så några avsnitt av serien Biggest loser har spelats in här. Runt slottet finns en naturstig på behagliga 500 meter. Själva parken är inte mycket kvar av men man har varit lite kluriga och klipper gräset så att man kan se hur den gamla parken såg ut. Är man 12 personer så kan man få visning a 100 bagis.  Ekolsunds Wärdshus ligger vid Enköpingsvägen och därifrån tar man sig vidare till fots.

Läs mera

Länkar

Veckholms kyrka

Veckholms kyrka är ursprungligen från 1200-talet och den delen är den mellersta delen dagens kyrka. Men har efter en rad om- och tillbyggnader fått dess nuvarande utseende och anses speciellt vacker och praktfull.
 
Äldsta inventarien är en dopfunt från 1100-talet och mest spektakulära är ett altarskåp från 1500-talet och ett krucifix från 1400-talet. I  kyrkan finns ett stort gravkor för ätten De la Gardie.Andra mäktiga Svenska adelsätter som lämnat spår i kyrkan är Oxenstierna är Posse.

Nibble gård.

Gårdsbutik med  både ätbart, användbart och njutbart. Ett musteri och ett kafé.

Öppettider
18/4 – 8/6 kl 11–16
lördagar, söndagar, helgdagar
14/6 – 17/8 kl 11–18
alla dagar
23/8 – 12/10   kl 11–16
lördagar och söndagar
 

Länkar

Grönsöö slott

Slottet har aldrig byggts om helt genom åren och har därför ett unikt spår av varje tidsperiod både i byggnader och parker. Slottet är ett av de få som byggdes under den fattiga tiden mellan Vasaslotten och stormaktstidens rika slottsbyggnader. Byggnaden uppfördes på medeltida vis och efter franska förebilder med fyra rektangulära hörntorn. I bottenvåningen finns välbevarade inredningar och målade tak från 1600-talet.

Grönsöö slott byggdes 1607-11 av riksrådet Johan Skytte. Familjen Skytte ägde Grönsöö under hela 1600-talet varefter godset reducerades till kronan. Då slottet rustades upp på 1700-talet miste det sina torn, vilka man kan se på en modell av slottet i ett litet museum som parkbesökare har tillgång till. På 1800-talet kom den nuvarande ägarfamiljen til slottet med en mängd inventarier som fortafarande finns kvar.

Grönsö är kanske mest känd för sin park som har Sveriges äldsta kommersiella fruktodling och bär spår av fem olika tidskiften. Den mest unika byggnaden är den kinesiska paviljongen eller snäckhuset från 1700-talet.

En kuriosa är att man betalar som i en parkeringsavgift för att besöka slottsparken som är öppen dagligen 8-20. Det finns även en slottsbod som säljer must samt ett café i det gamla brännvinsbränneriet.

Läs mera

Länkar

Brandskogsskeppet

I ett av Sveriges rikaste hällristningsområden ligger Brandskogskeppet. Efter en promenad på 700 m kommer man till denna praktfulla ristning. Den är unik på flera sätt. Dels för att den är hela 4 lång men den har även en ovanlig mer realistisk utformning.

Förutom att båten har djurhuvuden och sex man som ror så bärs båten upp av en människofigur. När dessa ristningar skapades för c:a 3000 år sen var detta ett skärgårdslandskap där sjöfart stod i centrum.

Enköping

Där Enköping ligger idag låg en handelsplats redan på vikingatiden. Staden nämns på 1100-talet i ett brev som är Sveriges äldsta bevarade skrift. Ända till 1600-talet var man en viktig utförselhamn för varor från Bergslagen.  Med landhöjningen försvårades sjöfarten och man gick istället över till att odla köksväxter särskilt pepparrot och man kallades även pepparrotsstaden.
 
Enköping kallas för Sveriges närmaste stad ingen annan stad har fler städer så nära. Idag är staden känd för sina många parker. Hela 20 stycken där man förutom stora som Domarparken med 200 olika perenner, har en mängd små sk fickparker. Enköping har även många historiska och pittoreska byggnader och speciellt rekommenderas ett besök i hamnen.

Äter bäst gör man på prisbelönta Bistrot Bombance och fikar på Café tant Gredelin, båda mitt i stan.

Läs mera

Kungsbyn

Kungsbyn är en djurpark med främst svenska djur och som man säger, "djur i människans tjänst. Djur som påverkar eller påverkas av människan. Givetvis har man älgar där matning är populärt och vilda djur och tamboskap. Klapphage och ponnyridning finns också. Det senaste tillskottet är visenter eller Europas biosonoxar. Dessa kan beskådas i Hjort- och visentfasari där man körs runt med traktor och vagn.

Äta gör man på restaurangen som serverar luncher och vill man bo kvar finns två torp till korttidsuthyrning. Här ordnas även konferenser och fester för den som vill ha en annorlunda miljö.

Engsö slott

Godset Engsö har en lång historia tillbaka till 1100-talet när det omnämns att kung Knut Eriksson säljer en gård til Julita kloster som tros vara denna. Från 1310 och i 400 år ägs slottet av släkten Sparre för att därefter övertas av Christina Törnflycht som var gift med Carl av nuvarande ägarsläkten Piper. Vid köpet 1710 satt maken fängslad i Moskva, efter slaget vid Poltava, och hann därför aldrig se slottet innan sin död.

Intill ligger vackra Engsö kyrka men det är främst naturen runt om som är unik. Här ligger Ängsö naturreservat och ett naturrum i ett gammalt magasin berättar om naturreservatet. Man satsar hårt på att dra till sig bilentusiaster för på sommarhalvåret har man bilträffar varje söndag där utställande bilar får specialpriser på fika. Här finns ett slottcafé som är öppet då precis som slottet sommartid.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...