Nykvarns hantverksby


Vacker belägen kvarn vid en bro över Sagån låg det tidigare även tull på gränsen mellan Uppland och Västmanland. Fika och botanisera bland hantverk på detta mysiga stopp. En gammal aseagenerator driver hela kvarnen.

  • Till start: 75,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Nej 


Nykvarns hantverksby

Hantverksbyn har två gallerier med varierande konst och vernissage varje lördag. Ett galleri för etablerade konstnärer och ett för de mer nystartade.

En trappa ner i den gamla mjölkvarnen som ligger mitt i ån, med anor från 1600-talet, ligger hantverksbutiken där vi säljer egenproducerad keramik, linnekläder och annat hantverk och presentartiklar. Här nere sitter en keramiker och drejar. I kvarnen finns ett kraftverk som drivs av en gammal ASEA-generator.

I tullhuset, där man förr i tiden betalade brotull för att passera gränsen mellan Uppland och Västmanland längs den gamla riksvägen, ligger idag Kaffestugan där man kan få hembakt kaffebröd och lunchsmörgåsar.

Öppettider:
Hantverksbyn tisdag-söndag 12-17
Kaffestugan endast lördag och söndag.

Nykvarns Hantverk Galleri, Enköping
0171-442055
 

Läs mera

Länkar

Nykvarns hantverksby
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kungsbyn...
En djurpark med främst svenska djur och ”djur i människans tjänst", vilda djur och tamboskap. Älgmatning samt hjort- och visentfasari är höjdpunkter.
OrtVästerås
Enköping en parkpromenad - Hälsans stig.
Enköpings parker är bland Sveriges allra vackraste och man har hela tjugo stycken. Denna tur passerar de finaste parkerna men även de viktigaste sevärdheterna.
OrtEnköping
Ängsöleden mellan Enköping och Engsö slott.
En varierande tur som kan startas med ett besök i Enköping eller svischa förbi stan och åka till härliga Kungsbyn som är en djurpark med svenska djur vidare till Ängsö slott med fina badmöjligheter.
OrtEnköping
Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för...
OrtVästerås
Medeltidsresa från Västerås till Örebro...
Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtVästerås