Nykvarns hantverksby


Vacker belägen kvarn vid en bro över Sagån låg det tidigare även tull på gränsen mellan Uppland och Västmanland. Fika och botanisera bland hantverk på detta mysiga stopp. En gammal aseagenerator driver hela kvarnen.

  • Till start: 75,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Nej 


Nykvarns hantverksby

Hantverksbyn har två gallerier med varierande konst och vernissage varje lördag. Ett galleri för etablerade konstnärer och ett för de mer nystartade.

En trappa ner i den gamla mjölkvarnen som ligger mitt i ån, med anor från 1600-talet, ligger hantverksbutiken där vi säljer egenproducerad keramik, linnekläder och annat hantverk och presentartiklar. Här nere sitter en keramiker och drejar. I kvarnen finns ett kraftverk som drivs av en gammal ASEA-generator.

I tullhuset, där man förr i tiden betalade brotull för att passera gränsen mellan Uppland och Västmanland längs den gamla riksvägen, ligger idag Kaffestugan där man kan få hembakt kaffebröd och lunchsmörgåsar.

Öppettider:
Hantverksbyn tisdag-söndag 12-17
Kaffestugan endast lördag och söndag.

Nykvarns Hantverk Galleri, Enköping
0171-442055
 

Läs mera

Länkar

Nykvarns hantverksby
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Engsö slott
Ett vackert slott och park med angränsande Ängsö naturreservat och naturrum ger mycket att uppleva här. Slottet öppet sommartid. Spökar gör det visst också.
OrtVästerås
Ängsöleden mellan Enköping och Engsö slott.
En varierande tur som kan startas med ett besök i Enköping eller svischa förbi stan och åka till härliga Kungsbyn som är en djurpark med svenska djur vidare till Ängsö slott med fina badmöjligheter.
OrtEnköping
Mälaren runt norrifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Enköping - parkernas stad.
Enköpings parker är verkligen enastående. Bland annat bjuder man in kända trädgårdsarkitekter och man har även en trädgårdsutbildning i staden så elever får skapa nytt i parkerna.
OrtEnköping
Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
Tidövägen
Längs Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar finns det en hel del för alla smaker. En av Sveriges 18 officiella turistvägar.
OrtVästerås