Laholm


En ganska okänd stad i Halland som verkligen förtjänar en omväg. Strosar man runt i staden så får man inte missa Stortorget med klockspel fem gånger om dagen, gamla stan Gamleby och att ta sig till Lagan, kanske via fantastiska Teckningsmuseet.

  • Till start: 431,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Laholm 
  • Avgift: Nej 


Laholm
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Laholm

Laholm är en riktigt mysig stad med en gammal stadskärna belägen vid Lagan. Sevärt i stan är det fina ”Stortorget” med stadshusets klockspel, gamla stan som heter Gammelby, och en vandring längs Lagan ger en bra känsla av staden. Teckningsmuseet, vackert beläget ovanför Lagan är verkligen sevärt.

När stationen flyttades utanför stadskärnan byggds man en stadspark på den överbyggda banvallen som blev väldigt lyckad. Stadsparken har blivit mycket omtalad och  utsågs till årets park 2013.

Namnet Laholm kommer från den gamla kungsgården Lagaholm och omtalas i danske kung Valdemars jordebok. Laholm har varit stad sedan 1300-talet.

Rådhuset

Om man hade 2000 daler i silver på fickan 1794, då kunde man bygga ett rådhus i Laholm. Efter en donation av den summan kunde stadens fältskär och arkitekt Johann Hausknecht rita den herrgårdslika byggnaden. 

Man bör syna fasaden noggrant för södra rådhusgaveln finns Stig Blombergs konstverk Riddarspelet, som minner om freden i Laholm 1278, då Magnus Ladulås mötte danske konungen Erik Glipping. 

Fem gånger om dagen – kl 9, 10, 12, 15 och 18 – går ridån upp, och två riddare ses kämpande till häst. Svensken Erengisle Plata och dansken Magnus Dysevold upprepar sitt fredliga tornerspel.

Läs mera

Laholms stadspark

När tåget fick en annan vägsträckning 1996 så stod man med en banvall genom stan till ingen nytta. Kvar fanns ett utrymme man ville utnyttja och det blev denna park. Man började forma parken 2007 med hjälp av landskapsarkitekten Peter Gaunitz och 2015 utsågs den till Sveriges vackraste nyanlagda park.

Parken har en ekologis profil och allt är tillverkat av naturmaterial.  I parken ligger även Ebbarydsstugan som är en 1700-tals och världens största trumpet som går att spela på vilken är gjord i sten.

Öppna guidningar sommartid är gratis. 

Gamleby med S:t Clemens kyrka

Att den gamla staden heter Gamleby är naturligt med stadens danska förflutna. På turistbyrån är man stolt över att staden varit dansk längre än svensk

Charmigt låga huse och slingrande gator och gränder och är en typisk dansk stadsplanering från medeltiden.

Ta sig till S:t Clemens kyrka som befinner sig på en höjd. Kyrkan saknade länge utsmyckningar eftersom snapphanarna (skånska motståndsmän mot  Sverige) stal av konstföremål.

Det var viktigt var man bodde i stan för laxrättigheter utgick bara till dem som bodde på rätt sida om Gamblebygränd.

Teckningsmuseet Laholm

Nordens enda museum för teckningskonst ligger i det om- och tillbyggda gamla brandstationen vid Hästtorget i Laholm. Här har man samlat och har i sin ägo så många som 15 000 verk mellan 1600-talet och framåt.

Här samsas urval ur den egna samlingen med temporära utställningar med nordiska och internationella konstnärer.

I museets butik finns presentartiklar och Cafe Lagan.

Fri entré.

Länkar

Stortorget

Stortorget i Laholm är den centrala mötesplatsen i staden. Runt torget finns butiker, restauranger och ett gammalt gediget Conditori men mest dominerande är Laganfontänen och Rådhuset med anor från 1700-talet.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellbystrand
Stranden här är Hallands längsta. Bred långgrund strand och rejäla sanddyner ovan. Anrika badhotellet från 1920-talets glansdagar bör besökas, kanske för lite god mat.
OrtLaholm
Lagaoset - Lagans mynning.
Om man gillar stränder och höga sanddyner har man kommit rätt. Gillar man även kitesurfing eller beskåda detsamma än bättre. Svårslagen rastplats finns högt över dynerna.
OrtLaholm
Skummeslövstrand...
Stranden är del av Sveriges längsta badstrand i Laholmsbukten som totalt är 12 km lång. Vissa delar av stranden får man köra ut på med bil, husbil mm men enbart dagtid.
OrtLaholm
Påarps gravfält...
Hallands största gravfält och beläget på ett klapperstensfält. Den sagolikt vackra platsen med utsikt över Laholmsbukten är en värdig avskedsplats för de begravda i flera hundra gravrösen.
OrtArray
Båstad strand
Ett serveess avstånd från tennisstadion ligger denna familjevänliga strand med flera restauranger, kaféer och kiosker. Vid hamnen intill finns även bodar med bland annat det lokala glassmärket Bjäreglass. ...
OrtBåstad
Italienska vägen
Enligt många en av Sveriges vackraste vägsträckor med böljande landskap och utsikt mot Kattegatt. Platserna man passerar längs vägen är riktiga pärlor. Båstad, Norrvikens trädgårdar, en scenisk rasplats samt Hovs hallar och Torekov.
OrtBåstad