Landsort


Sevärdhet 1 av 8

Landsort

Landsort är namnet på byn på södra delen av ön Öja som är en långsmal 5 km lång ö. Här på Stockholms skärgårds sydligaste punkt finns en aktiv lotsstationoch en lotsutkik som idag är ombyggt till B&B. Många fåglar stannar till här och ön är ett centrum för ornitologer. Här finns en av Sveriges äldsta fyrar som uppfördes redan på 1200-talet men i dagsutförande sen 1678.

På ön finns även vandrarhem, restaurang och flera små guldkorn till badplatser. Är du badkruka behöver du dock inte skämmas – vattnet är så kallt härute att få vågar sig i! En annan hög byggnad förutom fyren är den gamla lotsutkiken som idag är ett spektakulärt bed & breakfast med närapå havsutiskt åt alla håll.

Bada:
Barnvänlig strand vid Själkroka.

Vandra:
Att gå längs den grusvägen på ön som är c:a 5km så upptäcker man det mest av ön.

Sevärt:
Uråldrig labyrint
Lotsutiken
Kapellet och pestkyrkogården
Havet

Äta:
Saltboden Kök & Proviant  är en sommaröppen kombinerad affär och restaurang.
Sjöbloms Öjabods Café kan man fika.

Bo:
Vandrahem i byn som är året-runt öppet.
Bed and breakfast i Lotsutiken.

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Ankarudden på Torö året om.

Läs mera

Västerhamn

Det är här man landar på ön för det mesta. Vill man vara lat så har man här allt man behöver inom några hundra meter för en underbar dag i skärgården. Några krogar, båtliv i hamnen, ett stenkast till sin egen klippa eller vandrarhem att kvartera över i.

Utkiken Landsort

Här på ön har det funnits lotsar sen 1535 något som Gustav Vasa bestämt. Denna byggnad däremot uppfördes på 1960-talet. Men lotsverksamheten las ned på 1980-talet och idag är det utkikstorn och vandrarhem.

Bed & Breakfast Landsort, Bo i Tornet
Öja/Landsort
Tel:08-520 341 11,
konferens@landsort.nu
www.landsort.nu

Landsorts fyr

En kort promenad från byn ligger Sveriges äldsta fyr byggd av svenskar och är från 1670. Kullens fyr i Skåne är från 1561 men var då en del av Danmark. Landsorts fyr eldades till en början med kol. Först i en järnkorg som hängde utanför själva fyren och sedan mitt på fyren.

Den elektrifierades 1938 och var ända fram till 1963 bemannad av en fyrvaktare men blev därefter automatiserad. Fyren är ett statligt byggnadsminne. Härifrån har man en havsutsikt närapå 360 grader runt.

Pestkyrkogården

Pestkyrkogården vittnar om ett tragiskt kapitel i öns historia då pesten härjade på 1700-talet. Öja var en del av en församling på fastlandet som använde ön som begravningsplats.

Utsiktsplats

Ungefär halvvägs på ön Öja finns denna sagolika utsiktsplats som blickar ut mot en fyr rakt västerut. Här finns bänkar så passa på att vila och smaska lite medhavt.

Batteri Landsort

Denna atombombsäkra anläggning har fyra våningar insprängda i klippan. Det är den sista kvarvarande av fyra batterier på ön som sin tur var en del i kustartilleriets befästa försvar av Stockholm. Idag är batteriet ett museum och visas under guidade turer men man har stor behållning av att se de mäktiga artilleripjäserna och bunkrarna utifrån.

Under sommaren 2013, från 1 juni till 15 augusti sker visning två gånger per dag, kl 13 och kl 14, alla dagar utom lördagar då batteriet är stängt.

Länkar

Norrhamns gästhamn, café och stugor.

Om man promenerat från södra ön är detta platsen man vänder på. Förutom gästhamnen med fritidsbåtar finns ett kafé och enklare livsmedel till salu. Sitt ned och njut av utsikten och båtlivet. Man kan även hyra stuga (tel  0709-562 561)

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Torö - Stenstrand
Kanske Sveriges kändaste surfplats. Har man tur här kan man få ”ett set vågor”, annars kan man titta på de som kitesurfar och flyger fram längs vattnet. Här finns även ett rikt fågelliv. Del av Örens naturreservat. Utsiktsplats med bil runt Stockholm. ...
OrtNynäshamn
Knappelskär havsbad.
Långt bort från buller och bång ligger den har avskilda men populära stranden. Stranden löper ut som en holme med vatten på båda sidorna. Bra för bad och lek på sommaren och lika bra för varm choklad och bärplockning på hösten.
OrtNynäshamn
Lövhagens fritidsområde
Härlig naturpromenad genom lövskog och vackra scenerier med havet på båda sidor. Var fikar du? I trädgårdsfiket, på badplatsen eller på ”egen” klippa. Utsiktsplats med bil runt Stockholm. ...
OrtNynäshamn
Utsiktstornet Trehörningen
Från detta torn kan du i 360° bevittna hela Nynäshamns kommun. Utsiktstornet ligger på lilla ön Trehörningen nära Nynäs havsbad och flera vackra byggnader. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNynäshamn
Nynäs Rökeri & Fiskbutik
Fiskbutiken på Nynäs Rökeri är öppen året runt och erbjuder ett brett urval av havets läckerheter i gammeldags miljö. Färsk och rökt fisk, räkor, lax, inlagd sill och strömming. Det finns även en servering med öl- och vinrättigheter.
OrtNynäshamn
Nynäshamn till Torö
En av Stockholmstraktens vackraste bilturer och mycket populär bland MC-förare. Från vackra Nynäshamn ringlar man längs Sjövägen och vidare till Torö, ett av länets vackraste platser.
OrtNynäshamn