Längs Söderslätts kust...


Rundtur som utgår från Malmö och följer kustvägen via Trelleborg till Ystad.

  • Till start: 514,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Malmö 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Ribersborgsstranden

Ett stort och härligt bad med friluftsområde där du både ser Öresundsbron och Turning Torso. Bäst sommartid men malmöborna lockas hit hela året för promenader och umgänge. 

Trots att det är en två kilometer lång sandstrand med skyddande dyner och en ännu större gräsmatta så kan det bli fullt här på detta omåttligt populära bad. Det är långgrunt här men flera bryggor gör det lätt att också komma ut på djupare vatten.  Duschar, toaletter, kiosker och restauranger.

Det finns ett kallbadhus och det var tack vare ett sådant det började badas här 1899 då ett nytt kallbadhus invigdes och fick namn efter stadsdelen Ribersborg. En storm förstörde dock hela anläggningen 1902 och det fick byggas upp på nytt. Sedan 2009 är det helt nyrenoverat med vedbastu, spa, massage, café och restaurang.

Läs mera

Trelleborgen

På Trelleborgen kan man på sommarhalvåret uppleva hur det var att leva som viking.

På Trelleborgs högsta punkt fann man en borgen gjorde att stadens namn fick sin förklaring. Man fann spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Borgen kan ha byggts på 980-talet och kanske på uppdrag av Harald Blåtand. En trelleborg var en typ av borg som förekom på flera platser i det forntida Danmark. Särskilt känd är den i staden Agger sborg på Jylland.  

Idag är en fjärdedel av borgen, en tårtbit av en cirkel, uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i moderna Trelleborg. Borgen rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - som även blev funnet på platsen.

Utanför borgen har man även byggt en vikingagård med långhus, grophus och odlingar. Själva museibyggnaden har även en vikingautställning.

Museibutik samt kafé med servering ute och inne.

Västra Vallgatan 6 Trelleborg

Telefon: 0410-73 30 21

 

 

Läs mera

Smygehuk

Sveriges sydligaste udde finns inte med i uttrycket mellan Ystad och Haparanda men här är man längst söderut i landet 158 mil fågelvägen från Treriksröset. Sydspetsen nära Smygehuks hamn är utmärkt med en skylt och en utsiktsplats.

Smygehuk har förutom sydspetsen några ytterligare sevärdheter. Fiskehamnen där man kan äta stekt sill eller ta en fika. På 1800-talet byggdes det kalkugnar här och som mest fanns fem stycken och rester av kalkbruksverksamhet visar sig i de ugnar som finns bland annat den äldst bevarade kalkugnen ligger mellan hamnen och Köpmansmagasinet. 

Just Köpmansmagasinet är en vitkalkad (vad annars) byggnad som sägs ha varit omlastningsmagasin för smuggelgods under Napoleonkrigen.

Vill man se lite längre så finns en 17 meter hög fyr, helt byggd i järn, att gå upp i. Den var släckt en tid men tändes upp igen på senare år. Vill man känna av fyrvaktarlivet så kan man bo i den gamla fyrvaktarbostaden som är omgjord till vandrarhem. Komforten lär dock vara bättre idag.

Läs mera

Abbekås

Fiskebyn har funnits sedan medeltiden men först under 1800-talets senare del utvecklades hamnen rejält. Man har en inre hamnbassäng där yrkesfiskarna håller till och en yttre hamn för fritidsbåtar och gästbåtar. 

I Abbekås finns aktiviteter och sevärdheter för både båtentusiaster och turister. Fin strand för bad och vandring.

Läs mera

Ystad

Få städer i Europa och ingen i Norden har en så komplett samling historiska byggnader som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. En exposé av intressanta byggnader från 1200-1500-talet möter besökaren. Från att ha varit boplats för ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet växte Ystad fram. Länge var postbåten härifrån till Stralsund Sveriges enda utlandförbindelse och idag kan man ta färja till Bornholm och Polen härifrån.

Staden har på senare år blivit känd som Kurt Wallanders hemstad som spelats in i svensk och brittisk version. Det finns många fina byggnader och att bara strosa runt är en härlig känsla men några platser måste nämnas: Gråbrödraklostret S:t Petri kyrka och klosterområdet. Närmare hamnen finns Hotell Continental, Sveriges äldsta hotellbyggnad. Ända framme vid hamnen finns Ystads marina med rikt folkliv sommartid på bryggor eller stranden som är del av en fyra mil lång strandremsa.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Malmö söderut från Västra hamnen till Klagshamn...
En biltur längs sundet som med fördel kan tas med cykel. Med start inom blickfånget för Turning Torso går resan ned till nästa landmärke, Öresundsbron. Flera härliga stopp på vägen.
OrtMalmö
Lilla torg
Ett torg som anlades redan 1592 är idag Malmös charmigaste torg och är fullt av uteserveringar och bjuder på rikt folkliv. Flera intressanta byggnader att beskåda runt torget.
OrtMalmö
Pildammsparken.
Vad som under medeltiden var Malmös vattenreservoar har idag blivit en fantastisk park och rekreationsområde.  Dess nyklassicistiska utformning gör den unik bland Nordeuropas parker.
OrtMalmö
Lilla Kafferosteriet...
Ett av stadens absolut bästa kaféer med eget rosteri. Lilla Kafferosteriet ligger i ett gulputsat gathus i centrala Malmö som uppfördes på tidigt 1600-tal. På baksidan finns en urcharmig gård.
OrtMalmö
St Gertrud.
St Gertrud är ett jättemysigt kvarter som består av tre gamla köpmansgårdar med 19 olika hus där man får en bild av stadslivet tedde sig under mer än femhundra år.
OrtMalmö
Moderna Museet Malmö
Moderna Museet i Stockholm har sedan 2009 en filial i Malmö.
OrtMalmö