Lidingö - Hälsans stig


En tur på Lidingös inland förbi historiska byggnader i en naturskön miljö. Från Lidingö centrum från 1900-talets början till Hersby gård uppförd på 1700-talet.

  • Till start: 6,4 Km 
  • Längd: 6,2 km 
  • Stopp:
  • Ort: Lidingö 
  • Avgift: Nej 


Lidingö - Hälsans stig
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Lidingö kyrka och Hersby gård

Trakten kring Lidingö kyrka och kyrkogård har sedan forntiden varit bebyggd. Namnet Hersby kommer troligen från ordet hersir som tyder på att här fanns en bygdehövding. Hersby gårds nuvarande byggnader kom till från mitten av 1700-talet och var Lidingös största egendom fram till 1900.

Missionsskolan/Lidingö Folkhögskola

Målaremästare J W Wirström på Stockby gård skänkte marken om 38 000 kvadratmeter till dåvarande föreståndaren lektor P P Waldenström. Denne startade en insamling för skolbyggnaden. Hösten 1908 stod den färdigt och 66 elever, lärare och Waldenström själv flyttade in. Idag är Lidingö Folkhögskola utbildningscentrum.

Hersby vattentorn

Hersby vattentorn ritades 1949 på uppdrag av Armerad Betong AB. Hersby vattentorn är ett av tre vattentorn, de andra hittar man i Käppala och på Näset. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Lidingö som kräver en liten avstickare uppför Vattentornsvägen.

Lidingö Stadshus.

Lidingö Stadshus byggdes 1972-75 efter ritningar av Sten Samuelson. Vid stadshuset står skulpturerna ”Samothrake” av Eric Gate och ”Den lilla fiskarflickan” av Ansgar Almqvist.

Lidingö centrum

Lidingö centrum började byggas 1906. Hjalmar Arwin, villastadens grundare, såg framför sig ett centrum med villakaraktär. Fornboda, idag Lidingö museum, och Solgården, till vänster om denna, var konditori och mataffär från 1906-07. På 1910- och 1920-talen tillkom större byggnader i form av Centralpalatset med bland annat apotek och sybehör och senare Vasaborgen med post, polis och biograf. 1964 började planeringen för ett nytt centrum, vilket inte förverkligades förrän 1995.

Näsets kvarn

Näsets kvarn ska enligt den muntliga traditionen ha flyttats från Stockholm 1843 till nuvarande plats, som då tillhörde Hersby gård. Kvarnen var en gång i tiden en av sju kvarnar på Lidingö och är idag en av två bevarade.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kyrkviken.
Gå längs med Kyrkviken, som namnet avslöjar, ligger vid Lidingö kyrka och turen går via den lilla ön Boholmen till den vackra gården Hustegaholm.
OrtLidingö
Lidingös nordöstra del.
Lidingö är verkligen en ö som förtjänar fler besökare. Så mycket att se av byggnader, natur och kulturlandskap. Den här turen går över norra och nordöstra delen av ön.
OrtLidingö
Kottlabadet...
Ett litet och mysigt bad mitt på Lidingö som ofta har höga badtemperaturer. Strand eller klippbad.
OrtLidingö
Lidingös södra del
Här följer vi närapå Lidingöbanans sträckning via Millesgården, Gustaf Daléns AGA och den vackra gården Mölna för att slutligen komma till Gåshaga.
OrtLidingö
Långängen-Elfvik naturreservat
En bra start runt i naturreservatet är Långängens gård, kanske med en fika eller lunch. Här finns en skyltcentral där promenadstråk och stigar utgår.
OrtLångängen
Tyktorpsvägen Lidingö...
Detta är en av skärgårdens (ja den börjar här) första sommarhusbebyggelser från tiden för ångbåtarna. Man passerar vackra vyer och några av de mest praktfulla och tidigaste exemplen på snickarglädje och hamnar till sist på ett populärt bad.
OrtLidingö