Ljusterö runt


Till Ljusterö tar man sig med gratis vägfärja som går stup i kvarten. Ön är flera mil lång och bjuder på solnedgång i havet. 

  • Till start: 37,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusterö 
  • Avgift: Nej 


Ljusterö runt
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Ljusterö Konstmuseum

På Ljusterö konstmuseum är det ingen mindre än Claes Moser, känd från Antikrundan som guidar. Han har varit bosatt på Ljusterö sen 50-talet och är nu engagerad i att utveckla konstmuseet. Här visas alltid en permanentutställning samt flera tillfälliga utställningar (se hemsida) och man håller även föreläsningar samt hyr ut lokalerna för konferenser.

Permanentutställning:
KVINNOR I AVANT GARDETS GRÄNSZONER
Alla tavlor i permanentutställningen går att köpa. Prislista finns på museet.

Gratis inträde utom vid guidningar och specialvisningar.

Ljusterö Konstmuseum, Ljusterö Torg, Ljusterö.

 
 
Läs mera

Länkar

Ljusterö kyrka

Östra Lagnö

Östra Lagnö är en ö tillhörande Ljusterö i Österåkers kommun, Stockholms skärgård. Idag (2009) har ön cirka 30 bofasta och 150 sommarboende personer. Bland de som bott på Östra Lagnö kan bland annat nämnas Albert Engström, Bruno Liljefors, Per Albin Hansson och Alfred Ander.

Ön Östra Lagnö tillhör Ljusterö i Stockholms skärgård. På den nordöstra delen av ön finns Själbottna-Östra Lagnl naturreservat som sträcker sig över cirka 65 hektar. I den östra delen av naturreservatet ligger Brännholmen som är en mycket populär badplats på sommaren. Här finns långa, släta klippor i anslutning till Husaröleden och Svartlögafjärden.

På 1200-talet är ön omnämnd som "Enlang", i den danske kungens Valdeman II Sejrs segelbeskrivning över Östersjön. Men den tidigaste kända invånaren på ön var en bonde från 1639. Under rysshärjningarna 1719 drabbades Östra Lagnö hårt.

När ångbåtstrafiken nådde ön på 1800-talet kom fler stadsbor på besök under somrarna. Detta ledde också till att den första konstnärskolonin kom till år 1894. De inblandade var bland annat Albert Engström, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Idag finns det cirka 35 stycken bofasta på ön, och 350 sommarboende.

Läs mera

Östra Lagnö Naturreservat

I norr skjuter Brännholmens vackra slipade hällar ut i havet. Från badplatsen (som har zebrarandiga klippor) har du en fantastisk utsikt över Svartlögafjärden och vågorna på havet. På en annan av uddarna finner man det giftiga trädet Idegranen, den växer inte på många platser och är speciell för ön. När det är säsong finns det massvis med svamp och bär att plocka.

Reservatet är avsatt för att återskapa skärgårdsmiljön som den var förr i tiden med bland annat får som betar på ängarna.Ta med kameran och packa picnickorgen full av godsaker, här vill man stanna en stund.

Brännholmens havsbad

På den lilla udden Brännholmen längst ut på Östra Lagnö finns fantastiska klippor att bada ifrån med milsvid utsikt över Svartlögafjärden. Rejäla bänkar att sitta och äta på. Toaletter finns.

Skärgårn Restaurang och sjökrog.

Enklare restaurang vid vattnet vid Linanäs. Menyn är kort med klassiker som gravad lax, hamburgertallrik, ceasarsallad och steak minute.

Även säsongen också så man får vara glad att det finns lagad mat så här långt ut. Man betalar kanske lite extra för utsikten och atmosfären men säsongen är kort för skärgårdskrogar som denna så man får väl gynna dem lite.

Öppet under sommaren alla dagar från 12 till 20. Varje onsdag i juli har man uppträdanden med Mikael Rickfors, Patrik Isaksson, Erik Segerstedt mfl. Se hemsidan.

Tel: 08 - 542 485 50
Linanäsv. 136, LJUSTERÖ

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Roslagen - längs kusten
Har du åkt den här turen, då kan du säga att du varit i Roslagen. Du får se ett gammalt järnbruk som försåg karoliner med värjor, ett gammalt Vasaslott, Astrid Lindgrens Furusund och pittoreska Norrtälje, "Skärgårdens huvudstad".
OrtNorrtälje
Vira bruk
Här tillverkades större delen av svenska arméns värjor, hugg- och stickvapen ända till mitten av 1800-talet. I juli visas pjäsen Wiraspelen i 1700-tals smedsmiljö med amatörer och några proffs. Äter gör man på Wira Tingshuset.  ...
OrtÖsteråker
Östra Lagnö
En av få platser i länet med öppet hav som nås med bil (färja). Här bedrivs bete och slåtter på gammalt vis. Vid Brännholmen bad med milsvid utsikt.
OrtÖstra Lagnö
Svartsö
En av de större öarna i Stockholms skärgård som nås med fyra bryggor. Vandra eller hyr en cykel för att ta dig runt den åtta kilometer långa ön. Krogen på ön är populär för båtfolket och ligger bara två hundra meter från Ahlsvik som är huvudbryggan.
OrtVärmdö
Ingmarsö
Ingmarsö ligger på gränsen till ytterskärgården med relativt många (100) åretruntboende. Vid Ingmarsö södra brygga ligger en liten by med restaurang och affär och med cykel, gående, kajak eller roddbåt tar man sig runt ön.
OrtÖsteråker
Grinda Wärdshus
Flertalet gånger har man fått titeln ”Skärgårdens bästa krog” och service, miljö och mat håller toppklass. Många besöker Grinda enbart för värdshuset som är åretruntöppet. Byggnaden är en mäktig jugendvilla från 1906 med utsikt över Saxarfjärden.
OrtVärmdö