Roslagen - längs kusten


Har du åkt den här turen, då kan du säga att du varit i Roslagen. Du får se ett gammalt järnbruk som försåg karoliner med värjor, ett gammalt Vasaslott, Astrid Lindgrens Furusund och pittoreska Norrtälje, "Skärgårdens huvudstad".

  • Till start: 38,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Roslagen - längs kusten
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Vira bruk

Vira bruk är ett före detta järnbruk. På Vira tillverkades, med kungens privilegium, större delen av den svenska arméns värjor och andra hugg- och stickvapen från 1630-talet ända till mitten av 1800-talet. Av 1685 år modell av värja tillverkades 350.000 exemplar. Men med tiden blev produktionen fredligare och man tillverkade liar, yxor mm.

En vacker bebyggelse som är mer by än storslagen bruksort som de norduppländska och det är bara ett par hundra meter runt hela området. Stora smedjan och Tingshuset sticker ut med speciell arkitektur två av smedjorna kan äntras gratis. Här finns även konstmidesförsäljning och kaffestuga i den gamla fd tvättstugna och brygghus. (se öppettider) Flera bra rastplatser finns för medhavd mat och dryck. I början av juli går Wiraspelen här, som är en pjäs i 1700-tals bruksmiljö med hundratalet amatörskådespelare och några proffs.

Läs mera

Penningby slott

Slottet som visas för besökare under sommartid har funnits sedan 1400-talets slut vid Väsbysjön, men hade på den tiden en direkt förbindelse med havet genom Penningbyån och slottet var en viktig del i försvaret av inlandet. För att klara en belägring hade man en egen vattenkälla inom slottets murar. Idag har landhöjningen gjort ån och sjön mindre och grundare.

En stor eldsvåda skadade slottet i slutet på 1800-talet och reparationer pågår fortfarande. Slottet fick sina mäktiga rundtorn av Lars Turesson Tre Rosor, som dog på slottet 1540.

Länkar

Furusund

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.

Sevärdheter.
Många fina hus från förra sekelskiftet finns med snickarglädje och fina namn. Ett av de finare, det långa gula huset som ligger nere vid gästhamnen, heter Bellevue. Kvarnen är inte bara vacker att beskåda utan man bör gärna gå upp dit för utsikten. Furusunds värdshus som är det gamla tullhuset har restaurang både ute och inne.

Både August Strindberg och Astrid Lindgren har bott i Furusund och Astrids blygsamma hus ligger på vägen strax efter Värdshuset.
Här finns den enda fungerande optiska telegrafen med vilken man kunde skicka meddelanden på några minuter som annvrs skulle ta dagar med bud. Köpmanholm är ett mysigt samhälle på andra sidan sundet tar man sig även lätt gående eller med bil med vägfärjan c:a var 30:e minut. Här finns bland annat en bronsålderslabyrint.

Äta:
Sommartid är restaurangen öppen på Värdshuset och i gästhamnen finns även enkel restaurang och kafé. Övrig tid är det korvkiosken vid färjeläget eller enklare mat från bensinmacken som erbjuds så medtag picknick.

Trippa har en promenad i Furusund: Furusund

Läs mera

Norrtälje

Norrtälje är en riktigt mysig småstad som placerar sig högt upp i listan över populära sommarstäder.  Kombinera shopping och naturupplevelser med restaurangbesök nära havet.  Vi guidar dig genom stans mest natursköna och pittoreska delar samt shoppingstråk.

Sevärt:
Norrtäljeån är bara 1750 meter lång och rinner från sjön Lommaren ut till hamnbassängen i Norrtälje. Inte desto mindre en mycket vacker promenad längs ån och över små broar.

Stora torget är ett vackert småstadstorg som inhyser rådhuset samt delikatessbutiker som Collins ostbod.

Södra bergens utsiktsplats ger en fantastisk översikt over hela staden och bra bit ut i viken. Från Norrtäljeviken kunde man fram till vikingatiden ta sig inåt land så långt som till Uppsala. Bredvid utsiktsplatsen ligger en restaurang för den hungrige.

Vid Lilla torget ligger Wallinska gårdarna som uppfördes på 1730-talet och givetvis ett Stadshotell.

Från Tillfällegatan börjar ett shoppingstråk som bjuder på bade små och stora butiker samt caféer och restauranger. Njut av den småstadsmysiga känslan.

Pythagoras industrimuseum ligger endast ett stenkast från centrum. Här finns något för hela familjen, inklusive ett café.

Ångbåten S/S Norrtelje har legat här sedan 60-talet och är idag en restaurang. Båten tillhörde Norrtelje Ångfartyg AB och trafikerade bland annat Åland.

Silobyggnaderna vittnar om den jordbruksbygd Norrtälje fortfarande är. Staden planerar dock att bygga ett nytt bostadsområde på området och en arkitekttävling pågår.

Societetsparken är en rogivande park och en perfekt picknickplats. Bara namnet minner om en svunnen tid då man skiljde på hög och låg. På sommaren har man här träffar för motorcyklar och amerikanska bilar. Vi har även skapat en promenad som täcker det väsentligaste.  Norrtälje stadspromenad.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Siaröfortet
Fortet skulle naturligtvis ha byggts på Siarön men en sista-minuten-ändring - dock inte av namnet - flyttade det hit till Kyrkogårdsön. 1924 var fortet klart, men när andra världskriget startade insåg försvarsmakten att det redan hade blivit omodernt och att dåtidens flygplan...
OrtÖsteråker
STF Siaröfortet
Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Nu är Siaröfortet en egen ö fylld av både upplevelser och avkoppling.
OrtÖsteråker
Ljusterö runt
Till Ljusterö tar man sig med gratis vägfärja som går stup i kvarten. Ön är flera mil lång och bjuder på solnedgång i havet. 
OrtLjusterö
Ängsö nationalpark
Ängsö är en av Sveriges 28 nationalparker och faktiskt den första. Flera lättvandrade stigar över den 1,5 km långa ön bjuder på unika scenerier.  Om våren är det en fantastisk blomsterprakt i synnnerhet en äng med adam och eva och naturskogen är en av de största i...
OrtNorrtälje
Penningby slott och Furusund.
Det här är en mycket vacker bussfärd genom Roslagen som inleder med ett besök på ett riktigt gammalt slott där man med fördel kan äta medhavd fika eller mat. Därefter går färden vidare till Furusund där både Strindberg och Astrid Lindgren bott. Sista stoppet, Köpmanholm, är på...
OrtNorrtälje
Rådmansö runt och Kapellskärs vandrarhem
Turen går via Penningby slott och når stugbyområdet Marholmen med det fd Marholmens folkbildningshem som numer heter Grosshandlargården och är en jättemysig krog. Först därefter nås Rådamansö där övernattning sker på STF Kapellskär. Därifrån kan man promenera till vackra...
OrtNorrtälje