Löfstad slott


Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.

  • Till start: 145,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrköping 
  • Avgift: Nej 


Löfstad slott
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Löfstad slott

Löfstad slott är en svensk slottsmiljö som varit oförändrad sedan 1926 när slottsägarinnan Emelie Piper bodde här. Så hade hon bestämt och Riddarhuset skulle sköta förvaltningen och det som senare blev Östergötlands museum skulle sköta driften och gör så än idag. Det rör sig inte bara om att möblemang, silverföremål och konstverk är bevarat utan även, kistor, skåp och garderober är intakt med dess innehåll som strumpor, klänningar, kastruller, dukar mm. Att bevara ett hem på detta sätt är unikt.

Man kan gratis ströva omkring i området och då bör man även ta sig till den engelska parken vilken är en av landets bäst bevarade. I parken på en liten holme finns ett minnesmonument över Axel von Fersen d y som var bror till Sophie von Fersen som anlade parken.

Det finns även en barockträdgård och en köksträdgård som har ett nytt tema varje år.

Vill man uppleva slottet så kan man gå en slottsvisning där man tas genom historien från 1600-talet och framåt.

Kafé, värdshus och slottsbutik med varor för hem och trädgård. 

Läs mera

Länkar

Värdshuset Löfstad slott

I ett traditionellt värdshus i slottets norra flygel har man öppet för lunch vardag som helg under hela året och café Smedjan har öppet på sommarhalvåret i slottets gamla smedja.

Under vintern är det kafé i anslutning till Värdshuset i norra flygeln i Lilleköket som är slottets äldsta kök.

 

Värdshuset Löfstad Slott
Axel Lillies väg
605 97 Norrköping
Tel:: 011-33 51 65

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norrköping en promenad i industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala
Finspångs bruk och slott...
Ett av Sveriges äldsta bruk grundat på 1500-talet. Staten pantsatte godset till Louis De Geer för skulder under krigen. Den slottslika bruksherrgården och parken är besökvärd närsom men bruksmuseet har en stor samling konstgjutna föremål.
OrtFinspång
Stjärnorps slottsruin och Stjärnorpsravinen.
Slottet uppfört 1650 fick den gamla huvudbyggnaden eldhärjad 1789. Kvar är ruinen med  två nya som flygelbyggnader flankerar. I bäckravinen intill går en c:a en km lång vandringsled som är en härlig naturupplevelse.
OrtLinköping
Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum...
Ett museum inrymt i tre våningar i ett av tornen till landets äldsta profana byggnad. Vandra även runt slottet med slottsträdgården som kan beskådas utanför staket.
OrtLinköping
Bergs slussar
Bergs slussar är kanske de mäktigaste på hela Göta kanal som passerar här. Det finns vandrarhem, kafé, bad nere vid sjön Roxen och minigolf. Båtturer till Borensberg och ut på Roxen startar här.  
OrtLinköping