Löfstad slott


Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.

  • Till start: 145,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrköping 
  • Avgift: Nej 


Löfstad slott
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Löfstad slott

Löfstad slott är en svensk slottsmiljö som varit oförändrad sedan 1926 när slottsägarinnan Emelie Piper bodde här. Så hade hon bestämt och Riddarhuset skulle sköta förvaltningen och det som senare blev Östergötlands museum skulle sköta driften och gör så än idag. Det rör sig inte bara om att möblemang, silverföremål och konstverk är bevarat utan även, kistor, skåp och garderober är intakt med dess innehåll som strumpor, klänningar, kastruller, dukar mm. Att bevara ett hem på detta sätt är unikt.

Man kan gratis ströva omkring i området och då bör man även ta sig till den engelska parken vilken är en av landets bäst bevarade. I parken på en liten holme finns ett minnesmonument över Axel von Fersen d y som var bror till Sophie von Fersen som anlade parken.

Det finns även en barockträdgård och en köksträdgård som har ett nytt tema varje år.

Vill man uppleva slottet så kan man gå en slottsvisning där man tas genom historien från 1600-talet och framåt.

Kafé, värdshus och slottsbutik med varor för hem och trädgård. 

Läs mera

Länkar

Värdshuset Löfstad slott

I ett traditionellt värdshus i slottets norra flygel har man öppet för lunch vardag som helg under hela året och café Smedjan har öppet på sommarhalvåret i slottets gamla smedja.

Under vintern är det kafé i anslutning till Värdshuset i norra flygeln i Lilleköket som är slottets äldsta kök.

 

Värdshuset Löfstad Slott
Axel Lillies väg
605 97 Norrköping
Tel:: 011-33 51 65

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellan Norrköping och Örebro till bruksorter längs vackra vägar...
Med start i Norrköping passeras Finspångs bruk och slott, Rejmyre glasbruk, Övre Häfla bruk, Brevens bruk till Örebro med slottet och stadens övriga sevärdheter.
OrtNorrköping
Norrköping - industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Norrköping en promenad i industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Söderköpings brunn
Söderköpings brunn har anor från 1794 då det var på modet att lämna de smutsiga städerna för att uppsöka en brunnsort för att ”dricka brunn”. Idag ett spahotell med fin restaurang.
OrtSöderköping
Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala
Mem
En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.
OrtSöderköping