Magelungen


  • Till start: 11,1 Km 
  • Längd: 4,0 km 
  • Stopp:
  • Ort: Farsta 
  • Avgift: Nej 
Magelungen
Stor karta

Mestadels går turen längs vattnet. Först på en rejäl träbrygga sen via strandbad och slutar vid vackra Farsta gård.  Sommartid har sjön en roddarbana.

Sevärdhet 1 av 3

Dagaborg

1902 var den nygifte krigsdomaren August von Hedenbergs ”sommarstuga” början på Södertörns villastad. Frun Dagmar, som gav den dess namn, firade tyvärr inte så många semesterveckor här då hon blev sjuk och dog redan 1904. Idag hyr Stockholms stad ut huset till konstnärer.

Farsta gård

I denna historiska miljö ett stenkast vid sjön Magelungen kan man fika eller äta prisvärd husmanslunch (75-85 kr) med en rad klassiker som serveras varje dag 11-16. Under konferenssäsong kan det vara fullbokat. Se hemsidan.

Så tidigt som 1384 omnämndes Farsta gård i ett pergamentsbrev. På den tiden var ägorna stora och omfattade nuvarande Farsta, Farstanäset, Farsta strand, Hökarängen, Larsboda, Sköndal och Fagersjö. Den nuvarande byggnaden kom troligtvis till under 1680-talet och är ritad i karolinsk stil. I de två flyglarna har det varit spannmålsmagasin och förutom dessa byggnader finns det även ett stall på gården som kom till 1744-1745. 

Deckarförfattaren Stieg Trenter som var Farstabo förlade flera av sina böcker delvis i Farsta och en bit härifrån ligger Stieg Trenters torg. Byggnaden renoverades under 1970-talet och används idag som festlokal. Som ägare står Stockholms stad.

Intill gården kan man studera Söderorts enda bevarade runsten, rest på 1000-talet.

Tel: 08 - 668 55 50 till restaurangen

Läs mera

Farsta strandbad

Med sin 40 meter långa sandstrand är Farsta strandbad perfekt för sol och bad. Café med smarriga glassar finns och likaså toalett. För den som inte vågar hoppa i plurret finns en utedusch att nyttja. Är man däremot en van simmare kan man ge sig ut på djupare vatten och simma över till andra sidan. Det är bara 250 meter!

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...