Skogskyrkogården - ett världsarv.


En av Stockholms vackraste platser. Kyrkogården är klassad som världsarv av UNESCO. För många en plats präglad av minnen och sorg men detta där arkitekterna skapat en plats för meditation och ro. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

Res med SL:
T-Centralen tunnelbanan grön linje 18 mot Farsta strand till Skogskyrkogården. C:a 15 min.

  • Till start: 6,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enskede 
  • Avgift: Nej 


Skogskyrkogården - ett världsarv.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården är världsberömd och står på Unescos världsarvslista sedan 1994. Trots att det finns flera mycket vackra byggnader här är det nog kanske ändå landskapsarkitektens jobb som gör platsen mest unik. Begravningsplatsen byggdes under flera år och inleddes med en arkitekttävling 1914 där arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz vann och resten är så att säga historia. Om man utgår från tunnelbanestationen med samma namn äntrar man kyrkogården norrifrån med ett imponerande samspel mellan mur, jordvallar och växtlighet.  Den slitna klyschan man måste se det för att tro det passar verkligen in här och ett besök här gör ingen besviken.

Trippa har skapat en promenad här. Skogskyrkogården

Läs mera

Länkar

Almhöjden

De vackra träden på Almhöjden eller Meditationslunden är paraplyalmar. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville skapa ett nordiskt landskap. När man går upp på kullen, för det bör man ta sig tid till, så kan man märka att trappstegen blir lägre ju högre upp man kommer. Detta för att inte trötta ut besökaren inför den stundande meditationen.

Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell

De tre kapellen bildar tillsammans med Skogskrematoriet och Monumenthallen dvs pelarbyggnaden framför Heliga korsets kapell, den centrala kapell- och krematorieanläggningen på Skogskyrkogården. Anläggningen ritades av Gunnar Asplund och byggdes 1935-1940 vilket därmed fullbordade kyrkogården.

Sju brunnars stig

Sju brunnars stig är 888 meter lång väg som leder från Meditationslunden till Uppståndelsekapellet. Om man följer vägen så kantas den av trädslag som successivt blir mörkare. Hängbjörk, björk, tall och till sist gran. Detta för att den sörjande skall bli mer tungsint på vägen mot kapellet.

Skogskapellet

Skogskapellet är det första och minsta kapellet på Skogkyrkogården. Det var tänkt att bli av sten men ekonomin . Arkitekt var Gunnar Asplund och det invigdes 1920.
 
Kapellets enda utsmyckning är Carl Milles dödsängel som var mycket omdiskuterad då den ansågs utmanande med sin kvinnliga figur.
Skogskapellet är genomtänkt i minsta detalj och innehåller mycket symbolik i detaljerna. Nyckelhålet är exempelvis en dödskalle.

Uppståndelsekapellet

Uppståndelsekapellet har en utpräglad klassicistisk tempelarkitektur, i synnerhet förhallens tolv kolonner. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville att det skulle vara ett genomgångskapell där man gick ut en annan väg än man kommit in.

Kapellet har bara ett fönster och det befäster kapellets förbindelse med himlen. Orgeln är dold och skall också ge en känsla av att musiken kommer från himlen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Robin Delselius bageri - Gamla Enskede
I den gamla Konsumtionsföreningens lokaler ligger detta genuina bageri där man fikar gott eller äter en matig smörgås eller en soppa.
OrtEnskede
Gamla Enskede Matbod
Om man tröttnat på innerstan kan denna krog strax efter Globen varmt rekommenderas. Beläget i mysiga gamla Enskede får man god mat i rogivande miljö.
OrtEnskede
Gamla Enskede
Strosa runt i en småstad nära storstan. En trädgårdsstad som givet sin popularitet kanske borde synas mer av moderna stadsplanerare. Man spankulerar runt stadsdelen på nån timme. På senare år har man fått kafé och krog i högsta klass och flera mysiga butiker.
OrtEnskede
Hökarängen - Hälsans stig
En förort som växte fram under slutet av 40-talet. Kanske mest känd genom Sällskapsresan 2 ”bästa svängen, Hökarängen”.
OrtHökarängen
Cevicheria Aji y Ajo
Sveriges första Peruanska cevicheria har blivit omåttligt populär och omskriven i press. Gör en resa till och upplev Hökarängen och Sydamerika!
OrtHökarängen
Hammarby sjöstad
Åk hit med tvärbanan eller färjan över Hammarby sjö. Spankulera runt längs kanalen eller slappa på någon av alla bryggor som finns här i alla möjliga former. 
OrtSödermalm